IKKE GODT NOK: Det russiske antidopingarbeidet. Her illustrert ved en kontrollstasjon i Sotsji under OL 2014.
IKKE GODT NOK: Det russiske antidopingarbeidet. Her illustrert ved en kontrollstasjon i Sotsji under OL 2014. Foto: Lee Jin-man

Norges Skiskytterforbund krever at Russland fratas verdenscuprenn

Har sendt skarpt brev til det internasjonale skiskytterforbundet.

I mars flytter verdenscupsirkuset i skiskyting seg til russiske Tjumen.

Men det kan bli uten norske utøvere på startstreken.

President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, opplyser til TV 2 at de har sendt et brev til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med krav om at Russland fratas både verdenscupen i mars, samt junior-VM i Ostrov i februar.

– Vi har sendt et brev, på lik linje med det tsjekkiske skiskytterforbundet, hvor vi krever at IBU reagerer mot Russland og tar fra dem tildelte arrangement. Flere nasjoner har gitt sitt syn til IBU. Vi forventer at det skjer noe, sier Slokvik til TV 2 Sporten.

– Ta grep umiddelbart

Bakgrunnen for brevet er andre del av McLaren-rapporten.

31 russiske utøvere, enten de har lagt opp, allerede er utestengte eller fortsatt er aktive, er mistenkte for doping.

«Vi oppfordrer IBU til å ta grep umiddelbart, og frata Russland alle konkurranser fram til de antidopingarbeidet i Russland er offisielt godkjent og anerkjent av WADA. I tillegg bør alle aktive russiske skiskyttere som er nevnt i McLaren-rapporten, hvor bevisene er sterke, bli utestengt med umiddelbar effekt», heter det blant annet i brevet fra Norges Skiskytterforbund.

Du kan lese hele brevet her.

Torsdag skal IBU ha et ekstraordinært styremøte, opplyste president Anders Besseberg til TV 2 tidligere i uka.

Denne uken har et såkalt ekspertpanel, bestående av jurister og antidopingeksperter, gått gjennom rapporten for IBU. Utfallet avventes nå med stor spenning i skiskytterverden.

Verdens beste skiskytter, Martin Fourcade, har overfor NRK truet med boikott dersom IBU ikke tar tilfredsstillende grep.

Bekymret

Slokvik vil ikke gå ut og kategorisk si at Norge kommer til å boikotte verdenscupen i mars på nåværende tidspunkt, men avviser ikke muligheten om IBU ikke skulle reagere slik man ønsker.

– Betyr dette brevet at dere ikke har tiltro til at IBU reagerer på en tilfredsstillende måte?

– Vi er bekymret. Vi synes ikke IBU har håndtert brevet som ble sendt i sommer, etter den første McLaren-rapporten, på en tilfredsstillende måte. Vi er bekymret for omdømmet til sporten, og om man tør å gjøre det som er nødvendig. Derfor sier vi fra så tydelig som vi nå gjør, sier Slokvik.

IBU-kongressen valgte i høst å tildele Tjumen VM i 2021, til tross for den sterke anmodningen fra WADA og IOC om ikke å tildele Russland internasjonale mesterskap.

– Vi er av den klare oppfatningen at det var feil å gi dem VM i 2021. Men det som haster, er det som skjer i vinter, sier Slokvik.

Du kan lese hele hele brevet her.