Råtassene stormer mot opprykk – motstanderne tør ikke møte opp til kamp

Tolv av 13 motstandere nekter å møte CF Canelas – fordi verken dommere eller andre griper inn mot grisespillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvorfor motstanderne er redd for å møte laget i videoen øverst. Videoen er fra møtet med Vila FC februar - og noen av taklingene er sjokkerende. Ingen ble utvist.

CF Canelas 2010 fra Porto sprer skrekk i portugisisk amatørfotball. Nesten ingen tør å møte laget fra fjerdedivisjon.

Lagene vil heller ta en bot på 6800 kroner (750 euro), og et 0-3-tap for ikke å møte enn å ta opp kampen med laget.

På de siste seks kampene Canelas skulle ha spilt har ikke motstanderne møtt opp. Tolv av de 13 andre lagene i divisjonen har nemlig bestemt at de ikke vil lenger vil spille mot klubben.

Resultatet er at laget står registrert med seks 3-0-seirer på rad, skriver El Pais.

Nå stormer klubben mot et potensielt opprykk, selv uten å spille kamper. De vil havne i playoff om opprykk til det tredje nivået i portugisisk fotball - og i tilfelle tre inn i de profesjonelles rekker.

– Dette er bare rot og er selvfølgelig veldig trist, men vårt mål nå er å forberede oss godt og rykke opp, sier lagkaptein Fernando Madureira.

– Dommerne tør ikke

Han er ved siden av å spille for Canelas også leder av Super Dragões, ultra-seksjonen og de mest hardbarkede supporterne av Porto. Flere av spillerne er tilknyttet det beryktede supportermiljøet.

LAGBILDE: Lagkaptein Fernando Madureira leder Portos Ultra-gruppe. FOTO: CF Canelas/Facebook
LAGBILDE: Lagkaptein Fernando Madureira leder Portos Ultra-gruppe. FOTO: CF Canelas/Facebook

Canelas er beryktet for å spille røft, ofte over kanten, som du kan se eksempel på øverst. Men dommerne tør ikke gjøre noe.

I videoen kan du se flere grove overtramp som blir vinket videre. Noe er han nødt til å dømme frispark på, men ingenting gir mer enn gult kort. Flere av taklingene burde helt klart gitt marsjordre.

– Dommerne er skremt og tør ikke skrive i kampprotokollen hva som har skjedd. Så ingenting kommer videre til komitéer og ingenting fungerer, sier Manuel Gomes, president i den konkurrende klubben Grijo til El Pais.

Brente baner og biler

Flere truende episoder har inntruffet i forkant av Canelas-kamper.

Grijos hjemmebane har blant annet blitt satt fyr på, mens et annet lag (Pedroucos) fikk to biler oppbrent. Det er ikke bevist at laget alle frykter hadde noe med det å gjøre, men det mistenkes - i alle fall av de andre klubbene.

– Canelas har utviklet et klima av terror på banen og på tribunen, sier en anonym kilde til avisen.

– De har suksess basert på trusler, blant annet om angrep mot dommernes barn. Politiet gjør ingenting for å stoppe det. Men jeg kan forstå dommerne. Alle har familie. Det har også spillerne. Ingen på dette nivået er profesjonelle og ønsker å forplikte seg fullstendig, forteller en annen klubbleder.

– Vi spiller med sjel

Fotballforbundet i Porto, som er organisasjonen som står bak divisjonen som bråket foregår i har satt inn ekstra politiforsterkninger i forbindelse med kampen, uten at det har fått voldsepisodene til å opphøre - eller lagene til å føle seg tryggere.

Videoer som den over fra kamper laget har spilt spres også i sosiale medier.

– De er tendensiøst redigert. Vi spiller med sjel, fordi fotball i disse divisjonene alltid har vært tøffe og fulle av fysisk kontakt, som en krig. Dette er ikke ballet eller svømming, sier lagkaptein for Canelas og leder av Portos ultragruppering Fernando Madureira, før han slår fast:

– Det er politiske motivasjoner som ligger bak.

Et lag står standhaftig

Et av lagene er ikke med på boikotten. Det er laget Candal, som akter å stille opp til kamp 15. januar.

– Alle tilknyttet klubben ville følt seg skamfulle hvis lederne var redde, sier Candal-leder Alberto Riveiro.

– Vi betaler prisen for å ha Madureira og tre andre Super Dragões i stallen. Det blir brukt som en unnskyldning for at vi har sukess. Etter kampen vil alle ha selfie med Madureira, sier Canelas-president Bruno Canastro.

Han har også lovet at klubben vil trekke seg dersom det viser seg at de har hatt noe med hærverkene mot motstander-klubbene å gjøre.