Dette laget har det letteste juleprogrammet

– Oppsettet er helt idiotisk, mener Øyvind Alsaker.

Blant klubbene i Premier League er serieleder Chelsea det laget som får mest hviletid i den meget hektiske juleperioden.

Antonio Contes menn får til sammen sju dager med hvile mellom de tre kampene som skal spilles fra andre juledag til 4. januar. De skal spille to hjemmekamper, før en bortekamp mot Tottenham i London. Ikke veldig mye reising, med andre ord.

– Idiotisk
I en oversikt publisert i Daily Mail har til sammenligning både Liverpool og Manchester City mindre enn 44 timers hvile mellom de møtes til storkamp på Anfield nyttårsaften og den påfølgende kampen 2. januar. To døgn mellom kampene gjelder også en rekke andre lag.

– For meg er det helt idiotisk at du spiller nyttårsaften og tidligkamp mindre enn 48 timer senere. Det kan bety slutten på juleprogrammet dersom de ikke begynner å endre på det. Det er kjempestas med julekamper, men de må gjøre noe med det. Det går jo også utover landslaget, EM og andre mesterskap i lengden. Men i England veier de fortsatt folk i stone og melder seg ut av EU. Ting tar litt lenger tid der, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

– Fordel Chelsea
Han mener at oppsettet favoriserer serielederne fra London.

– Chelsea har alle fordeler med den tabellposisjonen de har. Kampen mot Tottenham borte er eneste kampen i juleprogrammet som kan gi trøbbel. Men da har de normal restitusjon mellom kampene. Chelsea har også hatt flyt og flaks så langt. Men det er ikke Chelsea sin feil at det er satt opp sånn, sier han videre.

Juleprogrammet ser imidlertid ut til å gå verst utover Southampton, som spiller 28. desember, 31. desember og 2. januar - altså bare tre rene hviledager.

Tabelltoer Liverpool får bare fire rene hviledager, mens de resterende lagene får enten fem eller seks rene hviledager.

– Jeg synes likevel det er tøffere for Liverpool, som får under 48 timers restitusjon mellom kampene. Rent fysiologisk skal 48 timers restitusjon være nok. For Liverpool sin del kommer City-kampen på nyttårsaften til å stjele mye oppmerksomhet. Vinner de den, vinner de ikke de to neste. Det handler om den mentale omstillingen, sier Alsaker.

Han mener at det at Liverpool og City får under 44 timers restitusjon er gjort av TV-messige hensyn.

– Sky og BT har betalt enorme summer for rettighetene og de samarbeider ikke. Så dette er nok gjort av TV-hensyn.

Klopp misfornøyd
Da Premier League offentliggjorde endringene i terminlisten i oktober, var Liverpool-manager Jürgen Klopp irritert over det tette kampprogrammet.

– Jeg er ikke fornøyd. Vi har mindre enn 48 timer mellom kampen mot City 31. desember og Sunderland 2. januar. 48 timer er en interessant tanke, men mindre enn 48 timer? Jeg nekter å tro det, sa den tyske manageren den gang.

Klopp er vant til terminlisten i Bundesliga – der lagene har fri i nesten èn måned i forbindelse med jul og nyttår.

– Det høres ikke rett ut. Alle spør meg om hvorfor England ikke gjør det bra i store turneringer. Spør hva de andre store nasjonene gjør på dette tidspunktet. De sitter hjemme på sofaen og ser på engelsk fotball på TV.

Liverpool sendte inn en forespørsel om at Sunderland-kampen kunne bli flyttet, men den ble avslått fordi Premier League-ledelsen ikke ønsket å skape en såkalt farlig presedens ved at de tillater noen klubber å flytte sin kamper uten at det ligger særskilt grunnlag for det.