Bekrefter terrorrettssak mot Krekar i Italia i mars

Det nasjonale statsadvokatembetet bekrefter rettssak mot Krekar i Bolzano.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått bekreftet at det blir rettssak mot Krekar, og den er berammet til midten av mars, sier Jan Glent, embetsleder ved Det nasjonale statsadvokatembetet, til Nettavisen.

Mulla Krekar skal for retten i Italia 13. mars neste år, og rettssaken skal gå i den nord-italienske byen Bolzano.

Glent sier at han ikke vet hvordan rettssaken blir gjennomført i praksis, dersom Krekar ikke stiller selv. Etter italiensk lov er det anledning til å dømme personer in absentia, altså at de ikke selv er til stede under rettssaken.

Dersom Krekar dømmes i mars, kan italienske myndigheter på nytt begjære ham utlevert for å sone en straff.

– Det er ikke aktuelt for mulla Krekar å reise noe sted som helst, og det har ikke noe med at han ikke tør møte anklager, men at han ikke har fått noen garanti for at han vil komme tilbake til Norge etter den nevnte rettssaken, sier Brynjar Meling til TV 2.

Krekar skal likevel være villig til å forklare seg, sier Meling.

– Vi er jo kjent med anklagene via utleveringsbegjæringen som i sin tid ble fremsatt, og Krekar har forberedt seg til å svare på de spørsmål som han blir stilt. Så håper jeg at det kan la seg gjøre via videolink fra Oslo tingrett eller på annen måte, sier Meling.

I tillegg til mulla Krekar, skal også fem av de andre antatte jihadistene i gruppen «Rawti Shax» for retten.

Allerede i mai ble fire av medlemmene i «Rawti Shax» dømt i samme sak. De ble dømt for terrorplanlegging, og domstolen mente det var straffeskjerpende at terroren var planlagt i flere land.

I månedsskiftet slo nyheten om at Italia ikke lenger ønsker mulla Krekar utlevert ned som en bombe i Norge.

Norske myndigheter har i lang tid forsøkt å sende Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ut av landet fordi han regnes som en trussel mot rikets sikkerhet.