LETER ETTER DENNE MANNEN: Polti leter etter denne mannen i hele Tyskland etter at hans legitimasjonspapirer ble funnet under setet i lastebilen under angrepet mot et julemarked i Berlin.
LETER ETTER DENNE MANNEN: Polti leter etter denne mannen i hele Tyskland etter at hans legitimasjonspapirer ble funnet under setet i lastebilen under angrepet mot et julemarked i Berlin. Foto: Montasje/ Scanpix

Tysk politi jakter på tunisier i 20-årene

BERLIN (TV 2): Mannens papirer ble funnet i bilen som ble brukt i angrepet i Berlin på mandag. En politiaksjon er nært forestående, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet leter etter tunisiske Anis Amri (23), melder flere tyske medier. Identitetspapirene hans ble funnet under førersetet i lastebilen som ble brukt i angrepet på julemarkedet i Berlin mandag.

12 personer ble drept og minst 48 ble skadet da lastebilen kjørte inn i folkemengden på julemarkedet.

Politiet jakter over hele Tyskland på personen som kjørte bilen inn i folkemengden.

Ifølge nyhetsbyrået DPA planlegger politiet en snarlig aksjon i Nordrhein-Westfalen vest i Tyskland. Papirene som ble funnet i bilen var utstedt i dette området, melder nyhetsbyrået.

Bruker seks identiteter

Politiet går ut ifra at mannen de leter etter, er skadd, skriver avisen Bild. Anis Amri skal tidligere være kjent av politiet og de antar at han er bevæpnet. Mannen skal ha brukt seks ulike identiteter, og tre forskjellige nasjonaliteter. I etterlysningen er det brukt forskjellige navn og fødselsdatoer, og både opprinnelse fra Egypt, Tunisia og Libanon.

Bilder av mannen ligger fremme i sikkerhetskontrollen på Schönefeld flyplass i Berlin, skriver VG.

Anis Amri etterlyses med to bilder, seks identiteter og tre nasjonaliteter. 
Anis Amri etterlyses med to bilder, seks identiteter og tre nasjonaliteter. 

– Dette bildet vil vi ha spredt mest mulig, sier en politimann på flyplassen til avisen.

Tyske myndigheter utlover onsdag kveld en dusør på 100.000 euro for opplysninger som fører til at mannen blir pågrepet.

FÅ SISTE NYTT OM ANGREPET I BERLIN!

Ble overvåket av politiet - gikk under jorden

Ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung var mannen som nå er mistenkt for å stå bak terrorangrepet allerede overvåket av politiet i Tyskland.

Amri var under etterforskning fordi politiet fryktet at han planla en voldshandling. Det opplyste den tyske delstaten Nordrhein-Westfalens innenriksminister Ralf Jäger på en pressekonferanse onsdag. Den mistenkte tunisieren ble ifølge CNN pågrepet i august med falske dokumenter, men ble løslatt av en dommer.

Han skal ha gått under jorden tidligere i desember, og ble ansett for å være en potensiell terrorist. Telefonen hans ble også avlyttet, i tillegg til at politiet spanet på ham.

Romkameraten hans ble pågrepet i november, mistenkt for å rekruttere fremmedkrigere til IS.

I etterlysningen av den mistenkte tunisieren heter det at han har benyttet seks ulike alias og tre nasjonaliteter. Han omtales også som bevæpnet og farlig, melder nyhetsbyrået AP.

– Kjempet i mot for å redde liv

Den polske trailersjåføren Lukasz Urban (37) ble funnet død i bilen etter angrepet. Obduksjonsrapporten viser at han sannsynligvis var i live under angrepet og ble drept etterpå.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble den polske sjåføren først skutt med et småkalibret våpen etter at lastebilen hadde stanset, og etterforskere lurer på om han kan ha forsøkt å stanse angriperen ettersom han også bar tydelige tegn på å ha vært i en slåsskamp.

KAPRET: Her, ca seks kilometer fra julemarkedet ved Kurfürstendamm, ble trolig den polske lastebilen kapret. 
KAPRET: Her, ca seks kilometer fra julemarkedet ved Kurfürstendamm, ble trolig den polske lastebilen kapret.  Foto: Roar Dalmo Moltubak / TV 2

– Han må ha kjempet imot. Tilsynelatende trakk terroristen en kniv og stakk flere ganger, mens polakken grep fatt i rattet for å redde menneskeliv, sier en ikke navngitt etterforsker til Bild.

Det antas at den polskregistrerte lastebilen ble kapret av en eller flere personer tidligere på dagen.

Våpenet som Urban ble skutt med, er ikke funnet. Politiet antar derfor at den mannen de leter etter, er bevæpnet.

Merkelige bevegelser

Kriminalteknikere undersøker onsdag formiddag stedet der den polske sjåføren parkerte mens han ventet på å få losse lasten.

GPS-tracking, viser ifølge avisen Die Welt, at Lukasz Urbans bil stod parkert i flere timer her mandag. Senere viser GPS-trackingen at bilen har gjort det som beskrives som merkelige bevegelser i dette området.

(TV 2/ NTB)