NOMINERT: Martin Johnsrud Sundby er nominert til pris på Idrettsgallaen, til tross for at han sonet en to måneder lang dopingdom i sommer. 
NOMINERT: Martin Johnsrud Sundby er nominert til pris på Idrettsgallaen, til tross for at han sonet en to måneder lang dopingdom i sommer.  Foto: Fabrice Coffrini

Kaggestad reagerer på Sundby-nominasjon

Norge gir blaffen i dommen til Sundby, mener Johan Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere onsdag ble det offentliggjort at Martin Johnsrud Sundby er nominert til prisen «Årets mannlige utøver» på Idrettsgallaen i januar.

Nominasjonen kommer da samme år som han sonet en to måneders utestengelse for brudd på dopingbestemmelsene.

Meget uheldig mener Johan Kaggestad.

– Jeg syns faktisk ikke at Johnsrud Sundby skulle vært nominert. Jeg har veldig respekt for det han har prestert, og han var verdens beste langrennsløper forrige sesong. Men så har han også brutt med det internasjonale dopingreglementet. Han er jo sannsynligvis ikke skyld i dette selv, det er jo faktisk dokumentert fra legen på laget. Så det er en trist og uheldig episode, men jeg syns at signalet overfor resten av verden blir galt, sier en tydelig Kaggestad.

– Han har sonet ferdig

Juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø, ser ikke problemet.

– For det første gjaldt ikke det han er dømt for, i den perioden han er nominert. Han er ferdig sonet, og i CAS sitt regelverk kommer det klart frem at det ikke skal eksistere dobbeltstraff. Vi har også vurdert alvorlighetsgraden, og det er kanskje det mildeste straffenivået som finnes utenom ren frifinnelse, sier Øvrebø til TV 2.

– Norge sender likevel et signal til resten av verden, at det er greit å gi en pris til en utøver som er dømt for brudd på dopingbestemmelsene. Er du ikke bekymret for det?

– Den avgjørelsen vi har tatt står vi for, men har respekt for at andre nasjoner ville vurdert det annerledes. Vi hadde en dialog med Skiforbundet om det var riktig å nominere han. Det falt vi ned på at det var, særlig med tanke på dette at det ikke skal eksistere dobbelt straff. Vi har ikke fått noen andre reaksjoner på dette, presiserer han.

– Norge gir blaffen i brudd på dopingreglementet

Kaggestad mener norske idrettstopper burde legge mye større vekt på signalet dette sender internasjonalt.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en vanskelig sak, og at Martin Johnsrud Sundby var verdens beste langrennsløper forrige sesong er det heller ingen tvil om. Men jeg tror ikke vi skal nominere en utøver som har brutt med dopingbestemmelsene. Det blir et galt signal, Nomineres han, så nomineres han. Da er det de som sitter i juryen som har vurdert at hans resultater overstyrer et uheldig brudd på dopingreglementet, og det sier også i grunn at Norge har gitt blaffen i det, understreker Kaggestad.

På spørsmål om direkte tilsvar på Kaggestads utsagn svarer Øvrebø kontant.

– Det har jeg ingen kommentar til, og det kan du skrive. Han meninger får stå for hans regning, avslutter toppidrettssjefen.