Denne sykehus-videoen får brannvesenet til å rase

ÅLESUND (TV 2): Denne videoen med sykehusgangen full av korridorpasienter som stenger rømningsveiene, får Ålesund brannvesen til å reagere sterkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brann på et sykehus er jo mareritt for oss. Jeg setter ikke pris på det jeg ser på denne videoen. Det er jo nesten umulig å komme seg frem i korridoren, sier avdelingsleder Øyvind Seth ved forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

Han studerer to videoklipp som TV 2 har fått tilgang til. De viser en rekke korridorpasienter på medisinsk avdeling på Ålesund sykehus.

– Dette er en rømningsvei som skal være lett fremkommelig, slik at folk skal komme seg raskt ut. Konsekvensen er at de ikke kommer seg raskt nok ut og kan bli fanget i røyken. Det er jo fatalt, understreker Øyvind Seth.

Filmet av pårørende

Videoene er filmet av en pårørende rett før jul. De reagerer sterkt på antallet korridorpasienter.

– Jeg blir veldig provosert. Det var så smalt at jeg ikke kunne holde pappaen min i hånda. I tillegg er det så trangt at vi ikke kan unngå å høre nabopasienten få lest opp sykehistorikken sin. Det er helt uholdbart og en skam for velferdssamfunnet, sier den pårørende.

Hun ønsker ikke stå frem av hensyn til sin syke far. Men hun roser de ansatte som jobber der.

– De er veldig hyggelige og gjør en kjempejobb. Men jeg blir bekymret for at man jobber i et så hektisk og trangt miljø, så vil jeg tro at risikoen for å gjøre feil er større, sier kvinnen til TV 2.

Hadde tilsyn

Bare få dager før det store antall korridorpasienter ble dokumentert var Ålesund brannvesen på uanmeldt tilsyn på flere avdelinger på sykehuset.

– Vi fant blokkerte rømningsveier som følge av korridorpasienter. Men det var ikke så ille som videoen viser, sier Seth til TV 2 Nyhetene.

Brannvesenet opplyser at det er god kompetanse og forståelse for frie rømningsveier hos det tekniske personalet på et sykehus.

– Det er mange involverte helsepersonell og avdelinger. Ikke alle har like stort fokus på den sikkerheten som skal være når det gjelder brann. Og det kan ikke være slik at sykehuset baserer driften sin på korridorpasienter. Da er det på ville veier, sier Øyvind Seth.

REAGERER: Øystein Seth i Ålesund brannvesen reagerer når han ser videoen som viser at rømningsveiene er stengt. 
REAGERER: Øystein Seth i Ålesund brannvesen reagerer når han ser videoen som viser at rømningsveiene er stengt. 

12.144 korridorpasienter

Ifølge tall fra Helsedirektoratet ble det i perioden mai til august i år registrert 12.144 korridorpasienter på landets sjukehus. For perioden januar til april var tallet over 17.000.

– Det er for høyt. Derfor har jeg sagt at målsettingen er å ha null korridorpasienter. Det skal vi jobbe mot og antallet går ned, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Når er målet om null korridorpasienter nådd?

– Jeg har ikke tidfestet det, men forventer at sykehusene som har utfordringer på dette området lærer av de sykehusene som en ser har hatt store utfordinger med korridorpasienter, men som nå har lyktes, sier Høie.

Sliter med å nå målet

Ålesund sjukehus ligger på landsgjennomsnittet for gangpasienter.

– Medisinsk avdeling i Ålesund har hittil i år hatt 441 korridorpasienter fordelt på tre sengeposter. Vi har utfordringer med å nå målet om null korridorpasienter, men det blir arbeidet systematisk for å nå dette målet gjennom samarbeid med andre avdelinger, opplyser klinikksjef for medisin og rehabilitering, Torstein Hole.

KLINIKKSJEF: Torstein Hole opplyser at avdelingen etter tilsyn i november har ryddet rømningsveier i tråd med råd og interne retningslinjer..
KLINIKKSJEF: Torstein Hole opplyser at avdelingen etter tilsyn i november har ryddet rømningsveier i tråd med råd og interne retningslinjer..

Sykehuset opplyser at avdelingen etter tilsyn i november har ryddet rømningsveier i tråd med råd og interne retningslinjer.

– Vi legger vekt på å ha forsvarlig drift også når det gjelder brannvern. Sykehuset har i samarbeid med Ålesund brannvesen gjort avtale om kompenserende tiltak ved korridorpasienter i form av brannvakt fra lokal manøversentral på sykehuset. Dette gjelder hele døgnet, hele året. Vi mener dette gir forsvarlig drift til tross for de utfordringer vi har med korridorpasienter, sier Hole til TV 2 Nyhetene.

Her kan du lese om antall korridorpasienter på versting-sykehusene ved å trykke på knappen «vis alle».