Foto: TV 2

Wenches julesild - perfekt å dele

Sild er en fin rett å lage - og en perfekt gave til den som har alt.

Skal du lage mange typer sild til jul kan oppskriftene halveres. Sild er også fine gaver å gi bort til den som har alt .

Dansk ripssild

Ca 200 g kryddersild
50 g ripsgele - ca 2 ss
½ dl tomatketchup (ikke for søt)
1 rød løk
1 fedd hvitløk
1 ss frisk hakket estragon eller 1 ½ ts tørket
salt, pepper

Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende "gaffelbiter".

Smelt ripsgele, uten å koke, tilsett tomatketchup, finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper (husk at silden er salt).

Hell laken over silden og mariner under lett press i ca 3 dager. Bør stå kaldt. Holder seg i kjøleskapet i 10-12 dager.

Server silden på rugbrød eller knekkebrød.

Karrisild med eple

2 kryddersildfileter
2 ss rømme
1 ss majones
1 sjalottløk
2 ts karri
1/2 eple
ca 1/2 dl finhakket vårløk eller purre
finhakket gressløk, dill, persille eller karse

Smak på sildefiletene. Er de salte, skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem.

Skjær sildefiletene i biter.

Bland sammen rømme og majones og finhakket sjalottløk. Smak til med karri.

Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.

La gjerne silderetten stå og trekke 1 døgn før servering. Kan oppbevares i kjøleskapet i ca 1 uke.

Sildesalat

Denne sildesalaten kan lages dagen før servering og holder seg i kjøleskapet i 4-5 dager.

2-3 kryddersild fileter, ev spekesildfileter
2 dl rømme/ lettrømme
3 kokte poteter
1 eple
3-4 skiver syltede rødbeter
1 liten løk
3-4 ss lake fra rødbeter
salt, pepper

Smak på silden for å smake om den må vannes litt ut før servering. Del silden i terninger.

Kok potetene møre og del i terninger.

Skjær epler og rødbeter i terninger og finhakk løken og bland i rømme sammen med sild og poteter. Smak til med rødbetlake, salt, pepper og eventuelt gressløk.

Ved servering - pynt med kokte egg i båter, tynne skiver rødløk og frisk dill eller gressløk.

Gravet laks

Bruker du fersk fisk til graving anbefales det at fisken fryses ca 24 timer før den graves. Vakumpakket laks kan graves uten frysing.

Ca 500g laksefilet uten skinn og ben
2 ss sukker
2 ss salt
1-2 ts grovmalt brent pepper (se egen oppskrift)
Evt 2-3 ss akevitt eller gin
Frisk dill

Bland sammen sukker, salt og pepper. Legg dill i bunnen av et fat med litt kanter, dryss på litt av krydderblandingen. Legg laksefileten over og dryss over resten av krydderblanding og avslutt med dill og hell over akevitt/gin. Dekk med plastfilm eller matpapir og legg et lett press på toppen, feks en liten tynn fjel. Sett kaldt i 2-3 døgn (kjøleskap). (Tiden er avhengig av tykkelsen på laksefileten). Vend laksen et par ganger i døgnet.

Brent pepper

Legg hele pepperkorn i en stekepanne. Stek til pepperen begynner og "poppe" og bli godt stekt . Avkjøl. Knus i en morter.

Enkel sennepssaus

1/2 dl grov søt sennep
2 ss stek sennep, for eksempel dijonsennep
1 ss sukker(begynn med 1/2 ss, smak deg fram)
1 krm salt
1 ½ ss eddik
2-3 dl nøytralolje, soya, raps eller solsikke olje
finhakket dill

Bland sammen sennep, sukker, salt og eddik. Tilsett oljen, litt av gangen. Visp godt til en blank og tykk saus. Tilsett dill og smak til med salt og pepper og ev litt mer sukker.