JAKTER GJERNINGSPERSON: Det er stort politioppbud i Berlin sentrum tirsdag kveld. Politiet tror de kan ha tatt feil person for terrorangrepet mandag. Simone (30) jobber like ved åstedet
JAKTER GJERNINGSPERSON: Det er stort politioppbud i Berlin sentrum tirsdag kveld. Politiet tror de kan ha tatt feil person for terrorangrepet mandag. Simone (30) jobber like ved åstedet Foto: Roar Dalmo Moltubak

berlin-terrorist kan være på frifot:

Simone (30): – Skremmende hvis gjerningsmannen er på frifot

BERLIN (TV 2): Nyheten om et terrorangrep var sjokkerende. At en eller flere gjerningspersoner kan være på rømmen i Berlin, er nifst, mener Simone Quiltiz (30).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har fryktet dette lenge, har liksom ventet på at det skulle skje. Men da vi skjønte hva som hadde skjedd var det et sjokk, sier Simone Quilitz (30).

TV 2 møter henne utenfor Kaiser Wilhelms Minnekirke som ligger midt på Breitsheidplatz der julemarkedet som brutalt ble et åsted mandag også ligger.

– Har gårsdagens angrep forandret noe for deg?

– Ja. Jeg merker at jeg er mer observant når jeg går på gata, og når jeg reiser kollektivt. Jeg ser meg mer rundt og er mer oppmerksom på hvor jeg skal sette meg og hvor jeg står.

– Vanligvis ville jeg besøkt flere julemarkeder før jul, men nå er ikke det aktuelt.

Tolv drept

I tillegg til de tolv som døde i angrepet, ble 48 personer skadet. Tirsdag kveld melder politiet at 24 av dem er skrevet ut fra sykehus.

Men mannen som først ble antatt å være gjerningsmann, er sannsynligvis uskyldig, meldte politiet tidligere tirsdag. Han ble løslatt fra varetekt tirsdag kveld på bakgrunn av manglende bevis. Mannen er fra Pakistan og kom til Tyskland i fjor.

Vitner skal ha fulgt etter en person fra traileren etter angrepet til vedkommende ble pågrepet, men vitnene skal også ha mistet mannen av syne på et tidspunkt. Derfor har ikke politiet nok bevis for at det faktisk var 23-åringen. Etter tysk lov må påtalemyndigheten finne formelt bevis i løpet av neste kalenderdag for å kunne varetektsfengsle en person.

Dermed kan en eller flere terrorister være på frifot i Berlin.

MINNES OFRENE: Simone (t.h), kameraten David og kjæresten hadde med seg blomster for å høre på messen tirsdag kveld. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.
MINNES OFRENE: Simone (t.h), kameraten David og kjæresten hadde med seg blomster for å høre på messen tirsdag kveld. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

– Hva tenker du om at gjerningsmannen kanskje ikke er tatt?

– Hvis den som gjorde det er på frifot, er det veldig skremmende. Det er nifst, for Berlin er så stort at det går an å gjemme seg lenge her.

– Står sammen

Simone, kameraten David og kjæresten hans møtte likevel opp utenfor kirken tirsdag kveld der det ble holdt en messe. Lyden fra messen tonet over hele julemarkedet og kirkeplassen.

Flere gråt, og mange gjorde som vennegjengen; tok med seg blomster for å legge ned til minne om de som ble drept eller skadet i angrepet.

– Det er viktig å vise at Berlin står sammen, selv om man ikke kjenner dem som ble rammet, forteller Simone som jobber på et kontor like ved.