Ifølge Europol ble to menn som hadde solgt våpen til Norge, arrestert i Ljubljana i forrige uke.
Ifølge Europol ble to menn som hadde solgt våpen til Norge, arrestert i Ljubljana i forrige uke. Foto: Europol

europol-aksjon avdekket illegalt våpensalg:

Slovenske våpenhandlere solgte våpen til Norge på «Det mørke nettet»

Kripos bekrefter at de er kjent med politiaksjonen i Slovenia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slovensk politi slo i forrige uke til mot en 39-åring og en 33-åring som har drevet med salg av våpen og eksplosiver på «Det mørke nettet».

Under politiaksjonen i Ljubljana beslagla politiet store mengder våpen, håndgranater og ammunisjon. Tirsdag ble bilder av beslaget vist på kanalen POP TV.

Ifølge Europol ble Darknet, også kjent som de kriminelles fristed på internett, brukt til å selge våpnene. Valutaen som er brukt, er bitcoins – internettpenger som ikke knyttes til person.

De to slovenske statsborgerne har ifølge Europol solgt våpen til fem land, deriblant Norge og Sverige. Våpnene skal ha blitt sendt i posten, skriver politiorganisasjonen i en pressemelding tirsdag.

Kripos bekrefter

Darknet kan brukes til illegalt salg av våpen, narkotika og falske ID-kort, opplyser lokalt politi, som har samarbeidet tett med utenlandske kolleger for å identifisere de mistenkte våpenselgerne. Kjøperne har vært i Frankrike, Nederland, Sverige, Storbritannia og Norge.

– De farligste våpnene er så klart håndgranater og automatrifler, sier Stojan Belšak i politidirektoratet til POP TV om beslaget de gjorde i den slovenske hovedstaden.

Belšak viser til at slike våpen kan brukes til terror, selv om de ikke har klart å knytte våpensalget til terrorvirksomhet. Paris-terroristene som drepte 130 personer i koordinerte angrep flere steder 13. november 2015, hadde fått tak i våpen fra Slovenia.

Kripos bekrefter overfor TV 2 at de er kjent med saken, men er sparsomme med å opplyse hva norsk politi har foretatt av etterforskningsskritt.

– Det stemmer at vi har mottatt informasjon fra Slovenia i deres etterforskning, men kan ikke si noe mer om det som gjaldt Norge nå. Vi jobber forøvrig jevnt med saker om handler om ulovlig omsetning av varer på Darknet og samarbeider da med en lang rekke land. Så dette går inn i en større helhet, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos til TV 2.

Darknet-våpenbeslag i Slovenia