Varsler full oppvask etter doping-tabben:  – Det er en utilgivelig glipp

Det europeiske håndballforbundet skal gå grundig gjennom hva som gikk galt da den norske legen fikk gå rundt med urinprøven til Stine Bredal Oftedal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne i går vise bilder fra håndball-EM der den norske landslagslegen gikk rundt i intervjusonen med urinprøven til Stine Bredal Oftedal i forbindelse med en dopingkontroll etter Norges semifinale-seier mot Frankrike.

Det sjokkerte TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad som mente situasjonen var fullstendig rutinesvikt.

Nå skaper saken også ringvirkninger i det europeiske håndballforbundet (EHF). Der varsler de full oppvask og en gjennomgang av rutinene.

– Den glippen er ikke tilgivelig, sier styremedlem i EHF, Ole Jørstad, til TV 2.

– Det er klart at dette skal vi ettergå. Vi er veldig avhengig av et troverdig antidopingarbeid hvis omverden skal ha tillit til det vi gjør. Slike glipper skal ikke forekomme. Det er helt klart en rutinesvikt, og noe vi tar veldig alvorlig. Her skal vi ettergå hva som har skjedd og sørge for at det aldri skjer igjen.

Skal gå gjennom sekund for sekund

Fra en utøver har fått beskjed om at han eller hun er tatt ut til dopingkontroll skal utøveren overvåkes av antidopingpersonell hele tiden. Utøveren skal selv bevare kontrollen over sine egne avlagte prøver inntil de er forseglet.

KRITISK: Styremedlem i EHF, Ole Jørstad.
KRITISK: Styremedlem i EHF, Ole Jørstad. Foto: Teigen, Trond Reidar

Bare unntaksvis, og i helt spesielle tilfeller, kan utøveren gi kontrollen av en delvis ferdig, men forseglet, prøve til en assistent eller dopingkontrollpersonell.

Den norske legen Nils Ivar Leraand uttalte selv at det ikke var noen fra antidopingmyndighetene som passet på ham mens han hadde prøven. Dette kan gjøre det lettere å tukle med prøvene for de som har interesse av det.

– Vi må gå gjennom sekund for sekund hva som skjedde. Det er total svikt når en norsk lege får forlate kontrollrommet med en avlagt urinprøve i hendene, sier Jørstad i EHF.

– Den ansvarlige legen er selv overrasket. Han er også interessert i å finne ut hva han, som representerer EHFs antidopingenhet, sammen med den svenske antidopingorganisasjonen, kunne gjort for å unngå denne svikten. For dette kan ikke forekomme igjen.

Kunne ikke skjedd i Norge

Antidoping Norge mener det springende punktet er om prøven er forseglet eller ikke. Dersom prøven var forseglet er det ikke like alvorlig, som dersom den ikke var det

– Det hender at utøvere ikke klarer å avlegge hele urinprøven med en gang. Da kan man forsegle urinprøven mens man venter på at utøveren er i stand til å avlegge resten, og hun gjør sine andre plikter mens hun er under observasjon. Jeg forutsetter at prøven var forseglet som rutinene er, sier assisterende daglig leder, Frode Hestnes.

– Hvis den er forseglet på riktig måte, så vil man ikke kunne gjøre noe uten at kontrollør eller utøver hadde sett det. For da hadde forseglingen vært brutt.

Det kunne likevel ikke skjedd i Norge at en lege hadde fått gått rundt i intervjusonen med en urinprøve som tilhører en dopingprøve.

– Vi har litt andre rutiner i Norge. Vi ville forseglet prøven, som jeg forutsetter at de har gjort, men vi ville hatt prøven inne på kontrollstasjonen og oppbevart hos oss, mens utøver eventuelt måtte gått ut på en pressekonferanse eller lignende. Da ville hun blitt fulgt av en assistent, mens personell hele tiden ville passet på prøven. Utøver ville blitt bedt om å bevitne at forseglingen ikke var brutt, og at kontrollnummeret stemte, sier Hestnes.

Overrasket Thorkildsen

Hendelsen sjokkerer ikke bare Mads Kaggestad, men også andre som har avlagt sin andel dopingprøver opp gjennom idrettskarrieren.

– Det er meget overraskende å se noe så slurvete. Jeg regner med at håndballen får samme instrukser som de som tester i andre idretter, sier den olympiske spyd-vinneren Andreas Thorkildsen til TV 2.

Thorkildsen har aldri opplevd lignende.

– Det er veldig overraskende at legen står og holder den urinprøven. Jeg har aldri hatt noen andre enn meg selv eller kontrollørene som rører verken glasset man tisser i, eller selve A- og B-prøvene. Det eneste en lege hadde gjort er å dobbelsjekke at man har forseglet A- og B-prøvene skikkelig, sier Thorkildsen, som stusser over at både legen og Bredal Oftedal syns det hele var greit.

– Hadde dette vært meg og det hadde vært i et mesterskap hadde jeg utvilsomt levert en rapport på det, slår han fast.

– Dette er ekstremt viktig for utøverne, det går på sikkerheten til utøverne. Hvis dette hadde vært et annens lands lege, hadde man garantert sett på det med helt andre øyne. På tvers av idretter ser dette veldig grovt ut. Det ligger langt unna hva jeg har opplevd fra friidretten.

– Ikke innenfor

Også sykkelrytteren Thor Hushovd reagert på det han så, men tror ikke dette er gjengs for dopingkontroller i håndballen.

– Jeg tviler på det er vanlig kutyme. Man skal i prinsippet ikke ha muligheten til å ta en pille, eller drikke som kan skjule noe. Alt som skjer skal de ha kontroll på. Folk ser til og med på at du tisser. Så er det strenge regler for hvordan prøven behandles, sier Hushovd til TV 2.

– Dette var ikke innenfor, men man får håpe at det var et engangstilfelle i kaos, sier Hushovd.

Han er også krystallklar på at dette ikke er en feil begått av noen av de norske.

– Det så ikke bra ut for legen, men hadde han hatt noe å skjule, så hadde han ikke gått i pressesonen. Det var det første som slo meg. Hadde norsk håndball eller legen hatt noe å skjule, så hadde han i alle fall ikke gått der. Det er en glipp og dårlig håndtering av de som hadde ansvaret for selve dopingprøven.

Prøven til Bredal Oftedal ikke gyldig

Det europeiske håndballforbundet gjennomførte ikke dopingtester etter finalen.

Det høres også spesielt ut at de ikke ville teste de to beste lagene, etter den beste kampen, men verken Antidoping Norge eller EHF selv ser ikke på det som noe stort problem.

– Jeg vet ikke hvorfor det ikke var dopingprøver etter finalen. Det er fagpersonal som vurderer når det er viktig å ta en dopingtest. Jeg har ikke noe godt svar på det, men jeg har tillit til at de ansvarlige har kontroll på dette, sier Ole Jørstad i EHF.

Generelt mener han at antidopingarbeidet som forbundet hans gjør er bra.

– Vi bruker mye energi og ressurser på det, og så langt av alle prøvene vi har tatt har vi ikke hatt en positiv dopingprøve. Vi gjennomførte 62 dopingkontroller i EM. 61 av dem er i henhold til våre rutiner. Den ene her var en svikt. Vi vil melde tilbake til TV 2 og media resultatet på de 61 andre testene. For denne ene er jo ikke valid.