Her er Ernas nye statsråder

Erna Solberg presenterte tre nye regjeringsmedlemmer tirsdag ettermiddag. Elisabeth Vik Aspaker (H) går ut av regjeringen og erstattes av Frank Bakke-Jensen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag klokken 16.00 møttes regjeringen i statsråd.

– Vi har byttet ut tre statsråder i dag. Jeg er veldig glad for å ha med Per-Willy, Terje Søviknes og Frank Bakke-Jensen i regjering. Jeg ser frem til å jobbe sammen med dem, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun kom ut på Slottsplassen flankert av de tre nye regjeringsmedlemmene tirsdag klokken 16.18.

Hun vil si mer om endringene i regjeringen på en pressekonferanse senere tirsdag ettermiddag.

Tidligere denne uken kunne TV 2 avsløre at både justisminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien vil byttes ut.

Det blir også endringer blant Høyres statsråder.

EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H) går ut av regjeringen.

Frank Bakke-Jensen (H) fra Finnmark blir ny statsråd for EU- og EØS-saker.

– 51 år gammel, naturlig pen, glad gutt, svarer den nye statsråden når TV 2 ber ham beskrive seg selv som person. Og får latter fra presse og ferske kolleger som har møtt frem for å overvære nøkkeloverrekkelsen.

– Fra Båtsfjord, finnmarking, fødd opp ved russergrensa, sønn av en fisker, legger han til.

Bakke-Jensen har sittet på Stortinget i syv år. Da han ble hentet til statsministerboligen med beskjed om at Solberg hadde et spørsmål til ham, var ikke statsrådsposten i tankene hans.

NY STATSRÅD: Frank Bakke-Jensen (H) tar plass ved Kongens bord.
NY STATSRÅD: Frank Bakke-Jensen (H) tar plass ved Kongens bord. Foto: Jon Olav Nesvold / Scanpix

– Det er litt flaut, for jeg var midt i en tanke om pelsdyrnæringen, så jeg trdde det var det vi skulle diskutere. Vi er ikke helt enige der, sier Bakke-Jensen idet han tester den nye statsrådsstolen.

Blir fylkesmann

Aspaker har vært EØS- og EU-minister i Erna Solbergs regjering siden desember 2015. Før det var hun fiskeriminister.

Hun ble allerede i 2014 utnevnt til ny fylkesmann i Troms, men da opplyste Kommunal- og regionaldepartementet at hun tidligst vil kunne tiltre etter at inneværende stortingsperiode er ferdig høsten 2017.

Aspaker ble innvalgt på Stortinget i 2005 og har også blant annet vært politisk rådgiver i Utdannings- og forskningsdepartementet og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

TILBAKE TIL STORTINGET: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H) går etter det TV 2 erfarer ut av regjeringen.
TILBAKE TIL STORTINGET: EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H) går etter det TV 2 erfarer ut av regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Blåere regjering

Per-Willy Amundsen som vil overta etter justisminister Anders Anundsen. Terje Søviknes, nåværende ordfører i Os kommune, blir landets neste olje- og energiminister.

Samarbeidspartiene Venstre og Krf hadde i forkant av statsråd varslet at de vil holde en pressekonferanse om endringene i regjeringen.

– i dag tar statsministerens Regjeringen et godt steg til høyre, bort fra oss, sier Venstre-leder Trine Skei Grande da hun møtte pressen på Stortinget sammen med Krf-leder Knut Arild Hareide.

BLIR STATSRÅD: Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mottar nøkler til kontoret av avtroppende minister Tord Lien (Frp) på olje- og energidepartementet tirsdag kveld.
BLIR STATSRÅD: Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mottar nøkler til kontoret av avtroppende minister Tord Lien (Frp) på olje- og energidepartementet tirsdag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Vi får to statsråder som begge er klimafornektere med en retorikk som ikke akkurat er inkluderende, sier Grande og legger til at Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering ikke kommer nærmere på en dag som denne.

– Endringene oppfattes ikke som en invitasjon til sentrum, kanskje snarere tvert imot, sier Hareide.

Ved å velge politikere som står lengre vekke fra sentrum, gir statsministeren et signal om at de tar et steg til høyre, mener han.

Statsministeren er ikke enig i beskrivelsen.

– Det har ikke skjedd noen politisk forandring gjennom de statsrådene som er utnevnt i dag. Alle i denne regjeringen må styre på bakgrunn av samarbeidsavtalen og det grunnlaget vi har gjennom Sundvolden-plattformen, sier Solberg til TV 2 og understreker at det grunnlaget ligger fast.

– Kan du forsikre Skei Grande og Hareide om at regjeringen ikke har flyttet seg i det hele tatt gjennom disse endiringene?

– Ja, det kan jeg. Vi har laget en felles plattform og det er bakgrunnen for det alle statsråder skal styre etter.

Påtroppende justisminister Per-Willy Amundsen sier han tar fatt med oppgaven med ydmykhet og et ønske om å et godt samarbeid tett med Venstre og Krf.

– Jeg håper folk dømmer meg ut fra jobben jeg skal gjøre, som er godt forankret i regjeringens plattform og avtalen vi har med Venstre og Krf i Stortinget. Det er utgangspunktet for mitt virke.som statsråd.

JUSTISMINISTER: Per-Willy Amundsen (Frp) møter pressen etter at han overtok som justis- og beredskapsminister.
JUSTISMINISTER: Per-Willy Amundsen (Frp) møter pressen etter at han overtok som justis- og beredskapsminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Amundsen svarer ikke på om han fortsatt står for tidligere kontroversielle uttalelser om innvandring og klima eller om han ønsker å trekke tilbake noe han har sagt.

– Nå uttaler jeg meg som statsråd i denne regjeringen. Da er det en politikk som ligger til grunn, det er regjeringsplattformen og avtalen med Venstre og Krf, sier Amundsen.

Søviknes om skandalen: – Jeg har angret hver dag

Terje Søviknes legger fra seg ordførerkjedet han har båret som øverste folkevalgte i Os de siste 17 årene. Nå tar han steget ut i rikspolitikken og blir olje- og energiminister.

– Det er et stort sprang. Jeg har jobbet knallhardt som ordfører og jobbet i et fellesskap med de andre borgerlige partiene i fylkestinget. Jeg har sittet i posisjon der og arbeidet godt med Venstre og KrF. Det er erfaringer som er gode å ta med seg inn i rikspolitikken, sier Søviknes.

Allerede i 2001 var Søviknes på vei inn i rikspolitikken. Da var han nominert til førsteplass på Frps liste i Hordaland ved stortingsvalget, men han trakk seg etter en sexskandale.

– Det som skjedde, skulle aldri skjedd. Det var en tung sak for mange og det var mitt ansvar. Jeg har angret hver dag siden. Og så håper jeg at folk etter hvert kan se også den jobben jeg har gjort som ordfører i 17 år i Os og i Hordaland fylkesting. Det er en krevende sak å ha med seg, men den vil alltid være der, i bagasjen, sier Søviknes.

Nye rådgivere

Regjeringen har også gjort endringer blant rådgiverne og statssekretærer.

Statssekretær André Kolve, Ove Vanebo, Gjermund Hagesæter og Hanne Caroline Simonsen Iversen, går alle av i forbindelse med ommøbleringen i regjeringen tirsdag.

Kolve var statssekretær for presse- og informasjonssaker, Vanebo og Hagesæter var statssekretærer for justisminister Anders Anundsen (Frp), og Simonsen Iversen var statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Mathilde Tybring-Gjedde (H) ansettes som politisk rådgiver for helseminister Bent Høie (H), mens Atle Simonsen (Frp) overtar som politisk rådgiver for barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Sandra Bruflot ansettes som politisk rådgiver for kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen (H).

(TV 2/ NTB)