RØRT TIL TÅRER:
RØRT TIL TÅRER: "Gunn" forteller at hun aldri hadde  trodd at så mange brydde seg. – Jeg er helt sattt ut av den enorme godheten.  Foto: Privat

«Gunn» (42) har ni kroner igjen på konto før jul:

Nå har «Gunn» fått tilbud om hjelp fra uventet hold

– Jeg blir helt satt ut og rørt, sier Gunn til TV 2 etter at hun fikk høre om alle som ønsker å hjelpe henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om «Gunn» (42), som gikk julen i møte uten nesten en krone på kontoen, har fått nordmenn til å vise nestekjærlighet.

Etter at saken ble publisert mandag ettermiddag, har TV 2 blitt nedringt av mennesker som ønsker å hjelpe kvinnen.

TV 2 har videreformidlet flere av henvendelsene til «Gunn».

– Jeg syns det er veldig , hva skal jeg si, det er veldig flott. For alle vil en gang komme i en situasjon som er vanskelig. Jeg synes det er kjempeflott at det finnes folk som engasjerer seg, sier hun.

Hun forteller at det at så mange brydde seg overrasket henne veldig.

– Jeg blir helt satt ut og rørt. Det var ikke det jeg forventet. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg hadde ikke trodd at så mange skulle bry seg.

Nesten alle som har tatt kontakt med TV 2 etter artikkelen ble publisert, har tilbudt seg å gi gaver eller penger slik at hun kan få en fin jul. Noen har også tilbudt å åpne dørene på julaften.

– Du blir satt ut når folk tilbyr seg å hjelpe, for jeg er en fremmed person. Jeg vet ikke om jeg selv hadde gjort det. Det koster jo invitere andre inn.

Hva tenker du om at det er folk som har tilbudt seg å invitere deg hjem til jul?

– Det er kjempeflott. Jeg setter utrolig pris på det. Du skal ikke se vekk i fra at jeg sier ja til det. Det ser visst ut som det blir jul i år også.

Bakgrunnen for at «Gunn» sto frem med sin historie, er at NAVs meldekortdato i år faller på julaften. Det går deretter 2-3 dager etter at meldekortet er registrert før pengene utbetales. Det betyr at bankene er stengt når pengene skulle ha vært utlevert denne julen. Mens det normalt utbetales penger hver 14. dag, må hun og mange tusen andre vente i 15 dager før pengene utbetales i år.

Mennesker bak reglene

Til NAV kommer «Gunn» med en oppfordring om å se menneskene bak regelverket.

– Jeg tenker at når du skal sitte og håndtere lover og regler som går utover mennesker. Så må man tenke over at det faktisk er mennesker bak de reglene. Hvordan de håndteres kan skape problemer for dem.

Hun synes det er viktig at NAV har muligheten til å ta individuelle avgjørelser.

– Alle mennesker er ikke i samme situasjon. Det blir feil med en regel som gjelder alle. Jeg synes de bør vise mer skjønn.

Tror du det er mulig å få utbetalingen før jul i år?

– Ja, jeg tror det er mulig. Det er egentlig ikke noe hokus-pokus. Det er et datasystem, og det er ikke et avansert system. Det å kunne få til en utbetaling på så kort varsel burde ikke være et problem, men det er klart at for hver dag som går blir det jo vanskeligere.

I 2012 risikerte også NAV brukere å få utbetalingen etter jul. Da valgte NAV å fremskynde meldedatoen slik at brukerne fikk utbetalt pengene sine før jul.