Russlands ambassadør til Tyrkia skutt og drept

Ambassadøren holdt tale på en fotoutstilling da han ble skutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands ambassadør til Tyrkia er skutt, melder den tyrkiske fjernsynskanalen NTV. Ifølge Reuters skal ambassadør Andrej Karlov (62) være drept. Også Russia Today melder at han er drept.

Ambassadøren ble skutt da han var til stede på en fotografiutstilling i Ankara, opplyser en fotograf fra nyhetsbyrået AP.

Ambassadøren ble skutt da han var til stede under åpningen av en utstilling i Ankara for å holde en tale, opplyser en fotograf fra nyhetsbyrået AP og tyrkisk fjernsyn. Den russiske ambassaden i Ankara bekrefter opplysningene.

Ifølge Hürriyet Daily News og NTV skal tre andre ha blitt såret under skytingen.

Sveriges ambassadør Lars Wahlund var invitert til utstillingen, men valgte å ikke dra dit og prioriterte heller julelunsj for sine ansatte. Wahlund sier til Aftonbladet at han er sjokkert etter hendelsen.

– Norges ambassadør Vegard Ellefsen var ikke til stede under arrangementet, sier pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til TV 2.

Deltakerne på utstillingen løp fra stedet da angriperen begynte å skyte i lufta, forteller en reporter fra avisen Hürriyet. Så rettet angriperen våpenet mot Karlov, forteller reporteren videre.

– Allah er størst. Vi har sverget til Muhammad å dø som martyrer, å utføre jihad så lenge vi lever, skrek gjerningsmannen ut på arabisk, før han fortsatte på tyrkisk:

– Ikke glem Aleppo, ikke glem Syria.

– Vi dør i Aleppo, dere dør her. Dette er en hevn for Syria og Aleppo, skal han ha sagt.

Var tyrkisk politimann

Nyhetsbyrået AFP gjengir ordføreren i Ankara, som sier at drapsmannen er identifisert som en tyrkisk politimann. Mannen var imidlertid ikke i tjeneste da han slo til, melder Reuters. Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti skal han ha vist frem et politiskilt for å slippe inn.

Drapsmannen avbildet ved siden av Russlands ambassadør rett etter skytingen.
Drapsmannen avbildet ved siden av Russlands ambassadør rett etter skytingen. Foto: Burhan Ozbilici

– Angriperen var en politimann, skriver Ankaras ordfører Melih Gokcek på Twitter.

Ifølge AP-fotografen på stedet fyrte gjerningsmannen av minst åtte skudd. De svært dramatiske TV-bildene fra skytingen bekrefter at det ble avfyrt mange skudd.

Spesialstyrker omringet deretter bygningen for å ta hånd om angriperen. Den russiske ambassaden i Ankara opplyste på et tidlig tidspunkt at det trolig dreier seg om et angrep utført av en radikal islamist. Den tyrkiske fjernsynskanalen NTV melder at gjerningsmannen skal være skutt og drept.

Putin i krisemøte

Drapsmannen var iført dress og slips, har øyenvitner opplyst. Det viser også videoopptak fra stedet. Avisen Yeni Safak navngir drapsmannen som «M.M.A.» og skriver at han var ansatt i Ankara-politiets anti-opprørsstyrke.

Russisk UD kaller den regelrette likvidasjonen for en terrorhandling. Russlands president Vladimir Putin innkalte ifølge The Guardian utenriksminister Sergej Lavrov og sjefene for sikkerhetstjenestene til et krisemøte om terrorhandlingen.

Fordømmer drapet

Ifølge russisk UD har Karlov vært landets ambassadør til Tyrkia siden juli 2013. Utenriksminister Børge Brende fordømmer drapet, og skriver på Twitter mandag kveld at hans tanker går til Karlovs familie, venner og kolleger.

Tyrkisk politi sperret av området der skytingen fant sted. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkisk politi sperret av området der skytingen fant sted. Foto: AP / NTB scanpix

USA, Storbritannia og NATO fordømmer drapet på Russlands ambassadør til Tyrkia.

– Vi fordømmer denne voldshandlingen. Våre tanker og bønner går til ambassadøren og hans familie, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby.

USAs FN-ambassadør Samantha Power fordømmer også angrepet.

– Jeg er sjokkert over nyheten om det fæle drapet på Russlands ambassadør i Tyrkia. Mine tanker går til hans familie. Jeg fordømmer dette feige angrepet, skrev Storbritannias utenriksminister Boris Johnson på Twitter.

– Jeg fordømmer drapet på Russlands ambassadør i Tyrkia. Mine tanker går til hans familie og det russiske folk. Ingen ting kan rettferdiggjøre en så ond handling, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Også EU fordømmer drapet. (TV 2/NTB)