HAR TILSTÅTT: Paret som ranet en kvinne i Korgen i august 2014 har tilstått etter først å ha nektet for ranet. Paret ble gjenkjent etter at en overvåkingsvideo ble vist på Åsted Norge i mars i år.
HAR TILSTÅTT: Paret som ranet en kvinne i Korgen i august 2014 har tilstått etter først å ha nektet for ranet. Paret ble gjenkjent etter at en overvåkingsvideo ble vist på Åsted Norge i mars i år. Foto: POLITIET

Tilsto ran etter Åsted Norge-innslag: Samboerpar risikerer tolv års fengsel

(Åsted Norge): Bankansatt i 40-årene ble truet og holdt fanget i kjeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I halvannet år sto politiet på bar bakke i jakten på to brutale ranere som holdt en kvinnelig bankfunksjonær fanget i hennes eget hjem i Korgen i Nordland i august 2014.

Ville ha koden til hvelvet

De maskerte og bevæpnede ranerne visste at kvinnen i 40-årene jobbet i den lokale banken og ville at hun skulle oppgi koden til hvelvet. Hun klarte å overbevise dem om at hun ikke hadde koden, men ranerne tok med seg kontanter og to bankkort som de tømte kort tid etter.

Ransofferet ble liggende igjen i sin egen kjeller, bundet på hender og føtter frem til hun ble funnet av et familiemedlem som kom på besøk.

Etter at TV 2-programmet Åsted Norge tok opp saken i mars i år fikk politiet flere avgjørende tips.

– Åsted Norge var helt avgjørende for å løse denne saken. Det gikk ikke lang tid før vi fikk konkrete tips om identiteten til gjerningspersonene, sier politiadvokat Kathrine Jessen Frøystad i Nordland politidistrikt til TV 2.

Pågrepet i Oslo

Tipsene førte til at politiet i mai i år kunne pågripe en mann og en kvinne bosatt i Oslo. Paret er i slutten av 20-årene.

Etter først å ha nektet for å ha noe med saken å gjøre har begge nå tilstått. De to er nå tiltalt for blant annet grovt ran som har en strafferamme på inntil tolv års fengsel.

RANET HJEMME: Bevæpnet politi ved åstedet etter ranet i Korgen i august 2014.
RANET HJEMME: Bevæpnet politi ved åstedet etter ranet i Korgen i august 2014. Foto: Arne Forbord

Etter at Åsted Norges seere kjente igjen paret, klarte politiet å nøste opp fluktruten til de to ranerne.

Etter det Åsted Norge kjenner til ble ranerne fotografert i en fotoboks i Sverige kort tid etter ranet. Bilen de brukte i forbindelse med ranet var stjålet fra Jernbaneverkets parkeringsplass på Grong to dager tidligere.

Tre uker senere ble bilen funnet igjen på Kongsvinger, men først halvannet år senere klarte politiet å koble bilen opp mot ranet.

Ved å rekonstruere fluktruten og hvor paret hadde vært i dagene etter ranet, tok politiet ut en siktelse mot de to. Nå er begge tiltalt og må møte i Rana tingrett 7. februar neste år. Strafferammen er opptil tolv års fengsel.

Kvinnen som ble ranet og holdt fanget i sin egen kjeller har tidligere fortalt til Åsted Norge at hun var sterkt preget etter hendelsen og at hun var svært lettet da gjerningspersonene ble pågrepet i mai.