Bendik (7) fikk snøball i ansiktet – først da skjønte legene hvor dårlig syn han hadde

Svært mange barn går flere år på skolen før det oppdages at de trenger briller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 er på besøk hos syv år gamle Bendik og familien hans. Bendik fikk briller for tre uker siden, og det var en ren tilfeldighet som gjorde at det ble oppdaget at han trengte briller: Lek med snø i skolegården.

– En av guttene lagde en snøball, og skulle legge den på snøborgen. Men så kastet han den på meg i stedet, sier Bendik til TV 2.

Bendik fikk snøballen rett i det ene øyet. Andreklassingen ble sendt til legevakten, som sendte ham videre til Ullevål sykehus. For da legene skulle sjekke om øyet fungerte som det skulle, så gjorde det ikke det. Og det var ikke snøballens skyld.

Pluss 6

– Det var vanskelig å fatte, for det var ganske ille. Bendik hadde pluss 6 på venstre øye, forteller Kamilla Bendixen, moren til Bendik.

Pluss 6 betyr en svært høy grad av langsynthet. Og da falt brikkene på plass for foreldrene til Bendik, for eksempel at han ikke ville spille fotball - og problemene da han skulle lære å sykle

– Vi måtte stadig si til ham at han måtte se seg til siden. Han gjorde jo ikke det. Og nå skjønner vi jo at problemet med øyet var årsaken, forteller Bendixen.

Synsnerven i Bendiks ene øye var så å si ikke i bruk. Det var det ingen som hadde oppdaget, hverken på 4-årskontroll på helsestasjonen eller sjekk hos helsesøster i førsteklasse.

– Jeg tenker at poenget med den kontrollen blir litt borte, sier Bendixen.

Kun en synskontroll

For bare èn gang i løpet av oppveksten får barn obligatorisk sjekk av synet: På 4-årskontrollen på helsestasjonen. Noen kommuner har også sjekk hos helsesøster i første klasse. Men uansett er det stort sett bare de mest alvorlige synsproblemene som oppdages, forteller professor Rigmor Baraas. Baraas er leder av Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, og er regnet som en av landets fremste forskere på barn og syn.

– Fireårs-kontrollen på helsestasjonen er designet for å plukke opp de som har alvorlige synsproblemer, synsproblemer som kan medføre at man blir sterkere synshemmet eller blind, sier Baraas til TV 2. – Mer vanlige synsproblemer plukkes som regel ikke opp, fortsetter hun.

Og hele 75 prosent av barn med synsproblemer er langsynte - og langsynthet oppdages kun med grundig sjekk hos optiker eller øyelege. Baraas har jevnlige synsundersøkelser av barn i grunnskolen, og hun har sett hvordan svært mange barn kan gå flere år på skolen før det oppdages at de trenger briller. Da har mange begynt å henge etter i fag.

– Selv marginale problemer med synet gjør at man gjør det dårligere på skolen, sier hun.

En av fem barn trenger briller

Forskning viser at over 20 prosent av elever på barneskolen trenger briller, og tallet stiger til 40 prosent på videregående. Rundt halvparten av disse vet ikke selv at de trenger briller.

– Det er på høy tid at politikerne tar syn og øyehelse på alvor. Det er på tide at syn og øyehelse blir en naturlig del av primærhelsetjenesten, sier Baraas.

Forskjell allerede

Bendik klarte seg bra på skolen før problemene med synet ble oppdaget.

– Han har nok overkompensert med det andre øyet, sier moren Kamilla Bendixen.

Men allerede etter noen få uker med briller er det positive forandringer.

– Jeg snakket med læreren hans for et par dager siden, og hun sa at man allerede kan se forskjell på skriften hans. Så allerede ser man at han har hatt en bedring med brillene, forteller hun.

Moren til Bendik tør nesten ikke tenke på hvordan utviklingen kunne gått, hvis ikke problemene ble oppdaget allerede nå i andre klasse.

– Jeg tenker bare gudskjelov for den snøballen.