VIL BESTEMME SELV: Hun ønsker å få bestemme selv om den siste desember utbetalingen skal skje før eller etter jul. Halvparten av de som får utbetalinger av NAV får utbetalingen etter julaften.
VIL BESTEMME SELV: Hun ønsker å få bestemme selv om den siste desember utbetalingen skal skje før eller etter jul. Halvparten av de som får utbetalinger av NAV får utbetalingen etter julaften.

ØNSKER NAV-PENGER UTBETALT FØR JUL:

«Gunn» (42) har ni kroner igjen på kontoen til jul

«Gunn» (42) er en av mange NAV-klienter som ber om at utbetalingen kommer før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Gunn» har vært arbeidsledig siden august, og får dagpenger av NAV. Etter at alle faste regninger er betalt sitter hun igjen med rundt 5400 kroner i måneden. Med de pengene skal hun feire jul sammen med sin 16 år gamle sønn.

– Hadde det vært en helt vanlig måned hadde jeg ikke sagt noe. Men jul koster penger, om du så kjøper gaver på Fretex.

NAV gir skattefri utbetaling i den første utbetalingen i desember. Det ga henne 750 kroner ekstra. Men det hun ønsker er å kunne få utbetalingen fredag 23 desember, slik at hun har muligheten til å koste på seg litt ekstra.

– Jeg skulle ønske at vi kunne hatt meldedag på torsdag. For NAV spiller det ingen rolle, men for oss på trygd har det alt å si. For meg som mor er det en stor forskjell å sitte uten penger på julaften, enn å ikke ha særlig med penger i januar. Det er tross alt jul.

Hun ber NAV om å lytte til hva brukerne selv ønsker.

– Jeg vet hva som er best for meg, det vet ikke de på NAV. Det valget burde vi fått selv , det burde vært opp til oss. De kunne ha spurt; vil du ha dagpengene dine før jul, eller vil du ha de etter jul?

Hun forteller at hun nå bare har ni kroner igjen på kontoen.

– Jeg kommer til å bli sittende alene på julaften. For jeg har ikke råd til å reise noe sted. Jeg har heller ikke julemat, det er helt tomt.

Ikke et problem mener NAV

Slik utbetalingen blir i år for halvparten av brukerne vil utbetalingen skje etter 15 dager i stedet for 14 dager fordi meldedagen faller på julaften og dermed er bankene stengt første og andre juledag.

– Opplever NAV det som et problem at brukerne ikke får utlevert pengene når de skal?

– Nei. På vår hjemmeside informerer vi om at vi utbetaler ytelser 2-3 dager etter at meldekort er registrert. Denne problemstillingen forekommer når det faller helligdager på mandag. Det gjelder også 2. påskedag, 2. pinsedag og med jevne mellomrom 1. mai, 17. mai og 1. nyttårsdag, sier Magne Fladeby, seksjonssjef i NAV.

Halvparten av de som får utbetalinger basert på meldekort vil få pengene sine en dag senere i år. Det er snakk om cirka 100 000 mennesker.

– Hvordan kunne man gjort det annerledes?

– Vi kunne utbetalt for denne gruppen før julaften også, men det ville ført til at de fikk et langt opphold mellom den forskutterte utbetalingen og neste ordinære utbetaling. Det kunne vært et større problem for mange brukere.

Oppfordrer til endring

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) mener det må være mulig å få flytte meldedatoen slik at brukerne kan få pengene når de selv ønsker.

– Jeg har stor forståelse for at vi trenger et system som er forutsigbart. Men det må være mulig for NAV å gjøre en tilpassing når meldedatoen er på julaften. Det er et par dager som skal til for at flere kan være med å feire jul. Synes det er spesielt av NAV å avvise at dette her er et problem.

Han tror det fortsatt er mulig å endre utbetalingen dersom det er nok vilje til å gjøre det.

– Jeg oppfordrer arbeidsministeren om å ta tak i dette og håper det lar seg gjøre. Jeg synes man må se hva man kan få gjort i løpet av denne uka. Om det ikke lar seg gjøre i år må dette være siste året vi får et slikt rot.