Mahmoud (15) snakker ut etter at han ble dratt ut av fotballstadion med bombebelte

Terrororganisasjonen IS rekrutterer barn som selvmordsbombere. Noen er bare ni år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mahmoud ble filmet da han forvirret og livredd ble dratt ut av en fotballstadion i Kirkuk i Irak med et bombebelte rundt livet.

Videoen ble vist verden over. Den unge guttens fortvilte gråt mens sikkerhetspoliti drar av ham sprengstoffet, gjorde sterkt inntrykk. Se videoen øverst.

Sendt til barneleir

Han var bare 15 år, og hadde latt seg overbevise av religiøse fanatikere. Nå, fire måneder senere er han i ungdomsfengsel og venter på rettssaken. Han forteller hvordan det er å være barn og bli rekruttert av IS i et unikt intervju med Sky News.

– Det var fire eldre menn som lærte oss om himmelen og sånne ting. 24 timer i døgnet lærte de oss disse tingene, sier Mahmoud til Sky News.

15 år gamle Mamoud forteller at han ble beordret til å gå inn på en fotballstadion i Kirkuk å sprenge seg selv. På grunn av hans unge alder, velger TV 2 å sladde ansiktet hans. FOTO: Sky News 
15 år gamle Mamoud forteller at han ble beordret til å gå inn på en fotballstadion i Kirkuk å sprenge seg selv. På grunn av hans unge alder, velger TV 2 å sladde ansiktet hans. FOTO: Sky News 

Han forteller at det i hans gruppe var 60 stykker som var født i 2002 og senere. De fikk våpenopplæring i en spesiell leir for barnerekrutter.

– De skremte oss og viste oss videoer av halshugginger og sånn, sier han.

– Skjønte noe var galt

Han trodde himmelen ventet på ham hvis han sprengte seg selv på ordre for Islamsk Stat (IS). Han forklarer at han skjønte noe ikke stemte når han kom til terrormålet sitt og så små barn der.

– Når jeg så de små barna visste jeg det var galt. Jeg snudde og gikk tilbake til kontakten min, men han sa jeg skulle gå rett tilbake, og at det var en ordre fra Abu Islam. Jeg gikk tilbake, og det var da jeg ble tatt, sier han.

Han kommer trolig til å tilbringe mange år i fengsel.

Rekrutterer barn

Islamsk Stat (IS) er på defensiven flere steder i Irak og Syria, og organisasjonen bruker i økende grad hjernevaskede barn til selvmordsoppdrat. De brukes fordi det er vanskeligere for sikkerhetsstyrkene å oppdaget dem, dessuten er de lettere å påvirke, forklarer kurdisk etterretning.

– Det er mye lettere å rekruttere et barn som selvmordsbomber, enn en voksen, sier den kurdiske etterretningslederen, Lahur Talabany, til Sky News.

Det mest dødelige angrepet skjedde på en fotballstadion i Bagdad i mars 2016. Selvmordsbomberen er antatt å være en gutt på rundt 16 år. 29 mennesker ble drept og 60 såret.

En rapport fra Unicef viser at tusenvis av barn har blitt bortført i Irak. Mens jentene er mest utsatt for å bli sexslaver, tvinges guttene ofte til å delta i kamphandlinger eller bli selvmordsbombere. Det er også rapporter om psykisk utviklingshemmede barn som utnyttes til terrorisme.

Det er ved flere tidligere anledninger meldt om hvordan IS jobber for å gjøre barn til jihadister. Barna vendes bort fra sine foreldre, og tvinges til å lære seg å drepe. Rømte IS-fanger har tidligere fortalt at hele skoleklasser tvunget til å trene på halshugging ved hjelp av dukker.