DØDE: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt eget hjem 2014. Foto: Privat/TV 2.
DØDE: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt eget hjem 2014. Foto: Privat/TV 2.

lege siktet for å ha drept samboeren:

Giftdrapssiktet lege leverte inn «forsvunnet» mobiltelefon

Atten måneder etter at Anne Linell Sundt ble funnet død, har politiet klart å rekonstruere innholdet på mobiltelefonen hennes. Da husket legen hvor han hadde lagt den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I formiddag oversendte politiadvokaten i Oslo politidistrikt, seksjon for vold- og seksualforbrytelser, ‎Sturla Henriksbø innstillingen til statsadvokaten. Legen som har vært etterforsket i forbindelse med at samboeren Anne Linell Sundt ble funnet død om ettermiddagen den 12. desember 2014, er fremdeles siktet for drap på samboeren.

– Ja den ble oversendt i dag, og jeg har bedt om det tas ut tiltale mot ham. Men hva tiltalen er, kan jeg ikke kommentere. Bortsett fra at han fremdeles er siktet for drap, grovt bedrageri dokument forfalskning, samt en rekke overtramp av helsepersonelloven, sier Sturla Henriksbø til TV 2.

Forfalsket testamentet

39-åringen ble funnet død på sofaen i sitt eget hjem på Bygdøy i Oslo av lege-samboeren fredag 12. desember 2014, og politiet har siden det foretatt en omfattende etterforskning. Det var samboeren som varslet AMK om dødsfallet, som igjen varslet politiet. I januar 2015 gikk lege-samboeren til advokat med et testament som tilgodeså ham med flere millioner. Bobestyreren etter Sundt reagerte med å anmelde legen til politiet. De to vitnene som hadde underskrevet testamentet har senere tilstått at de bidro til dokumentforfalskning, og er dømt for dette.

Politiadvokaten vil ikke gå inn i detaljere om hva tiltalen er.

– Man må vurdere om det regimet han førte rundt medisineringen av henne, og mengden med sterke vanedannende og farlige medisiner han tilgjengelig gjorde for henne i stadig økende doser, vil kunne gjøre at han kan holde ansvarlig for hennes død uavhengig om han ga henne de avgjørende dosene, sier Henriksbø.

Mobilen inneholdt opplysninger fra natten hun døde

Et av spørsmålene har vært hvor den avdøde 39-åringens mobiltelefon har befunnet seg siden hun ble funnet død for to år siden. Underveis i etterforskningen har det blitt beslaglagt en rekke telefoner, nettbrett og datamaskiner, men politiet har ikke klart å finne avdødes mobil.

Bakgrunn: Dette er saken

TV 2 kjenner til at politiet i etterkant har klart å rekonstruere innholdet på Anne Linell Sundts mobiltelefon fra sky-lagring. Etter at dette ble presentert for siktede husket han hvor mobilen befant seg.

Henriksbø forteller at den mistenkte legen da kom til politiet og fortalte at han hadde funnet samboerens telefon, som han hadde siden hun døde, men glemt at han satt på.

– Han har i gjentatte avhør benektet å vite hvor den er, sier Henriksbø.

– Er forklaringen på hvorfor han ikke kom med telefonen tidligere troverdig?

– Han har altså hatt telefonen i halvannet år og det har forsinket etterforskningen. Vi lurte på hvordan det kunne ha seg at han har sittet på den så lenge. Så vi finner ikke forklaringen veldig troverdig, sier Henriksbø.

– Hva kan du si om innholdet som ble funnet på mobilen hennes?

– Det var relevant, men har ikke avgjørende betydning for tiltalespørsmålet.

En krevende etterforskning

Statsadvokaten vil nå gjennomgå saken, og gi sin innstilling til riksadvokaten som tar en avgjørelse på hva tiltalen vil bli på før det berammes en hovedforhandling,

– Det kan fort bli nærmere påske før man har en påtaleavgjørelse, gitt det store materialet som må gjennomgås.

– Har denne saken vært tung å jobbe med?

– Det er ingen vitner, og det er begrenset med tekniske bevis. Det at det bare var de to i huset da hun døde, og det gikk så lang tid fra dødsfallet til politiet ble varslet gjør at det har vært vanskelig å få full klarhet i hendelsesforløpet, sier politiadvokaten.

Bistandsadvokat Cathrine Møller Faaberg fra advokatfirmaet Hjort representerer Anne Linell Sunds barn. Faaberg har ingen kommentar til oversendelsen annet enn at de har kjennskap til at den sendt over.

– Nå avventer vi statsadvokatens vurdering. Det har tatt tid, men vi har full tillit til at politiet har gjort den jobben som trengs. For familien er det viktigst å få en endelig avklaring på det som har skjedd, sier Cathrine Møller Faaberg, til TV 2.

En konkret grunn til at mobilen ikke ble levert politiet

Arild Holden forsvarer den siktede legen og forteller at han har laget et et skriv til statsadvokaten med deres syn på saken.

– I dette skrivet har vi gitt en begrunnelse for at drapssiktelsen bør henlegges. Det handler om at etterforskningen ikke har avdekket noen drapshandling. Den har derimot synliggjort at man ikke står overfor et forsettelig drap, og det er det gode med den, sier Holden.

– Dette har tatt lang tid, og han har gått med denne siktelsens hengene over hodet siden han slapp ut av varetekt. Det er selvfølgelig veldig vanskelig for ham.

Hvorfor det tok den siktede legen halvannet år å levere inn Anne Linell Sunds mobiltelefon ønsker han ikke å kommentere.

– Den telefonen, ønsker jeg ikke kommentere. Vi har innleverte den til politiet. Det er en helt konkret og naturlig grunn til at den ikke ble overlevert tidligere, men det ønsker jeg ikke å gå inn i nå, avslutter Holden.