OPPGJØR: Ingvild Stavem har flere ganger opplevd ubehagelige opplevelser i form av seksuell trakassering av ukjente menn. Nå ønsker hun å bidra til en holdningsendring. 
OPPGJØR: Ingvild Stavem har flere ganger opplevd ubehagelige opplevelser i form av seksuell trakassering av ukjente menn. Nå ønsker hun å bidra til en holdningsendring.  Foto: Kaja Kirkerud/TV 2

21-åringens oppgjør med seksuell trakassering:

– Han tok tak under skjørtet og grafset meg i skrittet

Ingvild Stavem (21) sto i baren da en ukjent mann plutselig tok tak under skjørtet hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg følte meg veldig sårbar.

Det forteller Ingvild Stavem (21) om hendelsen som skjedde på et utested i Oslo en fredag i desember.

Sammen med en stor vennegjeng var arkitektstudenten fra Oslo ute for å feire en bursdagen til en kamerat.

Stor guttegjeng

Like før stengetid sto Ingvild i baren for å kjøpe seg en øl. Plutselig kjente hun en ukjent hånd langt opp under skjørtet sitt.

– Han tok meg opp under skjørtet og grafset meg i skrittet. Det var utrolig ubehagelig, sier hun til TV 2.

Bak henne sto en stor guttegjeng hun ikke hadde sett før. Ingvild ble redd, og samtidig sint over mannens svært upassende oppførsel.

– Jeg fortalte at det han gjorde var helt uakseptabelt. Det var veldig viktig for meg å si ifra til dem, sier hun.

Kameratene til mannen som ifølge henne antastet henne spurte om hun bare kunne la det ligge, og de beklaget delvis det som hadde skjedd, forklarer Ingvild.

Jeg er garantert ikke alene, men derfor er det viktig for meg å si det høyt, og understreke hvor krenkende det er
Ingvild Stavem (21).

Men hun fikk ikke noe unnskyldning eller forklaring fra mannen som gikk langt over streken.

– Du overdramatiserer

Hendelsen har gjort 21-åringen sint på egne og andre kvinners vegne.

– Han forsto ikke at det han akkurat hadde gjort kvalifiserer til seksuell trakassering, og at det kan anmeldes. Da jeg sa tydelig ifra ble jeg møtt med et verbalt motangrep, og med kommentarer om at jeg overdramatiserte. Men dette er et gjentakende problem, som er større en denne enkelthendelsen, og det er en ukultur det er viktig vi tar ett oppgjør med, mener Ingvild.

Stavem har anmeldt saken til politiet.

OPPRØRT: Ingvild Stavem (21) mener det er viktig å sette søkelys på trakassering av kvinner. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2
OPPRØRT: Ingvild Stavem (21) mener det er viktig å sette søkelys på trakassering av kvinner. Foto: Kaja Kirkerud/TV 2

– Dette er ikke greit. Og jeg er sikker på at dette skjer med svært mange kvinner. At menn oppfører seg slik kan vi ikke tolerere, sier hun.

Hun sier både hun og venninner har opplevd lignende situasjoner tidligere, og hun etterlyser nå en holdningsendring.

– Det er vanskelig, men derfor er det ekstra viktig å snakke om det. Jeg er garantert ikke alene, men derfor er det viktig for meg å si det høyt og understreke hvor krenkende det er, sier hun.

Én av fem har opplevd trakassering

Desember er for mange forbundet med ekstra mye alkohol og tett med folk på utesteder, barer og restauranter.

Ansatte i denne bransjen kommer svært tett på problematikken.

I en ny undersøkelse gjort av forskningsinstituttet FAFO har Mona Bråten kartlagt seksuell trakassering blant ansatte i hotell-, restaurant- og servitørbransjen.

I undersøkelsen kommer det frem at 20 prosent av ansatte i bransjen har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med jobben i løpet av de tre siste årene.

– Av de som har opplevd det er det i underkant av 60 prosent som sier det er fysisk seksuell trakassering, mens 85 prosent har opplevd verbal trakassering, sier Bråten til TV 2.

Det er 1432 medlemmer fra Fellesforbundet som har svart på undersøkelsen, og for mange kan seksuell trakassering gi alvorlige konsekvenser.

– Det er også avdekket at det er manglende oppfølging på arbeidsplassen og fra arbeidsgivers side. De er pålagt, etter arbeidsmiljøloven, å følge opp. Men det er i stor grad manglende varslingsrutiner og manglende oppfølging av den ansatte som varsler, sier Bråten.

Forsker Mona Bråten. Foto: FAFO
Forsker Mona Bråten. Foto: FAFO

Mistrivsel

Undersøkelsen viser at det i hovedsak er kunder som står bak trakassering, men en stor andel blir også trakassert av ledere og kolleger.

– Det er trolig store mørketall, og medlemmene etterlyser mer åpenhet rundt dette. 48 prosent sier seksuell trakassering har ført til mistrivsel på jobben, mens nærmere 30 prosent vil slutte i jobben sin, sier Bråten.

12 prosent svarer at de har sykefravær som skyldes seksuell trakassering.

Problem

Lisa Arntzen ved DIXI ressurssenter mener seksuell trakassering er et stort problem.

– Det er et problem at kvinner utsettes for seksuell trakassering, enten mens de er ute eller på fest, eller hvis de jobber i restaurant- og serveringsbransjen. Det er viktig at dette er et problem som tas på alvor. De som driver steder hvor dette skjer må ta ansvar. Det innebærer blant annet at de som gjør dette kastes rett ut. Det sender et tydelig signal om slik oppførsel ikke er greit, sier Arntzen til TV 2.

Hun sier menn som gjør dette mot kvinner kanskje ikke forstår alvorlighetsgraden.

– Vi må nok se langt tilbake på hvordan kjønnsrollene har utviklet seg, og det at kvinner fortsatt blir sett på som objekter er et problem. Det handler også om at mange har dårlige holdninger til dette, og at man tar seg til rette.

– Man tenker ikke nok gjennom det man gjør, blant annet når man har drukket. Da tar folk seg til rette, eller hevder at det handler om flørting. Det viktigste er likevel at man ikke krenker noen eller tråkker over grenser, sier Arntzen.

At mange kvinner har blitt utsatt for seksuell trakassering er hun ikke i tvil om.

– Mange kvinner avfeier nok slike situasjoner, og tenker at det sikkert er noe alle opplever. Det må normaliseres å snakke om seksuell trakassering, slik at alvoret blir synliggjort. Da blir det også lettere for den som er utsatt å legge hendelsen bak seg, sier Arntzen.