Foreldreløse barn i hjerteskjærende video endelig evakuert fra Aleppo

Barna uten foreldre tryglet verden om hjelp i video. I natt ble de hentet med busser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kan være siste gang du ser eller hører meg (...) Vi er redde for luftangrepene. Vær så snill å få oss ut av Aleppo. Vi vil leve som alle andre, sa Yasmeen Qanouz (10) i den hjerteskjærende videoen som har blitt spredd på nett de siste fire dagene.

Se videoen øverst i saken!

Mandag kan TV 2 melde at barna er kommet seg ut av den krigsherjede byen.

I sikkerhet

– Vi har fått den gledelige nyheten at de 35 barna fra barnehjemmet i Øst-Aleppo, har blitt evakuert og blir nå godt ivaretatt i Idlib, sier leder i WHO, Elizabeth Hoff, til TV 2.

– Det har vært en strevsom tur. De satt i bussene i mange timer uten mat og vann i går, på grunn av sikkerhetshensyn. Men nå er alle lettet over at de er i sikkerhet, sier Hoff.

Norske Elizabeth Hoff er leder i WHO i Syria. 
Norske Elizabeth Hoff er leder i WHO i Syria.  Foto: Salvatore Di Nolfi

Hoff befinner seg i Damaskus i Syria. Hun sier det har vært vanskelig å være i Syria den siste tiden. For noen dager siden var hun i Vest-Aleppo, og hun forteller at hun ofte var redd.

– Det var intens militær aktivitet på bakken. Jeg var ofte redd, det må jeg si. Vi oppholdt oss i den mer trygge delen av byen, men det ristet ofte i hotellet vi bodde. Det var umulig å sove om natten, sier Hoff.

I videoen sier Yeasmeen at de er 47 foreldreløse barn på barnehjemmet. Antallet er ikke bekreftet, og det er ikke kjent hvorfor det nå er 35 som er evakuert. Men det er verifisert at barna var innesperret i beleirede byen og flere ganger ble bygningen de oppholdt seg i beskutt.

1200 evakuert

Rundt 1200 mennesker ble evakuert fra Øst-Aleppo i løpet av natt til mandag.

Ifølge Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige som koordinerer evakueringen, ankom gruppen Vest-Aleppo i morgentimene mandag.

– Det har kommet 70.000 interne flyktninger til Vest-Aleppo de siste dagene opplyser Hoff til TV 2.

Rundt 500 mennesker ble samtidig evakuert fra de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, som er underbeleiring av opprørsgruppa Jabat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, opplyser den syriske eksilgruppa SOHR.

Søndag ble evakueringen fra Foua og Kefraya innstilt etter at opprørere angrep et tjuetall busser som skulle benyttes, tvang sjåførene ut og satte bussene i brann.