Oslo  20161124.
Julegavehandel på nett. Illustrasjonsfoto.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161124. Julegavehandel på nett. Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Dette er tyvenes favoritt-gaver

Det forsvinner flere varer fra butikkene i jula enn ellers. Dette er hva tyvene tar med seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterlederne TV 2 har vært i kontakt med forteller at de opplever flere butikktyverier i jula enn ellers i året. Dette settes også i sammenheng med at butikkene har en økning i antall besøkende i jula enn ellers.

Men hva velger tyvene å ta med seg hjem?

– Det forsvinner en del hodetelefoner opp mot jul, det og merkesportsklær, sier Lailia Myrvang.

Hun er senterleder ved Jekta Storsenter i Tromsø.

Småelektronikk er ettertraktet

Senterleder ved Sandvika Storsenter, Kathrine Ingerø, forteller at antall tyverianmeldelser er høyere i desember enn ellers i året.

– Vi tror det er en kombinasjon av at de mer «profesjonelle» (som stjeler for videresalg) benytter julesesongen hvor det er høyt varetrykk og mange mennesker i butikkene. Det kan gjøre det vanskeligere for de ansatte å holde oversikt. I tillegg er det vår oppfatning at det stjeles mer av «Hvermansen» i denne perioden. Sannsynligvis fordi det er mange behov som skal dekkes og det kan være vanskelig dersom økonomien er presset.

Senterets erfaring er at det er en stor variasjon i hva som stjeles, men at småelektronikk helt klart er ettertraktet som tyvgods. Etterfulgt av klær og tilbehør, kosmetikk og gaveforpakninger.

Hun opplever ikke at det er spesifikke merker eller modeller som er ekstra utsatt for tyveri.

Er det en forskjell i varer som stjeles i desember enn ellers i året?

– Det stjeles mer gaveforpakninger og mer småelektronikk.

Antall varer per tyveri øker

Teknisk sjef ved Strømmen Storsenter, Olav Herredsvela, forteller at antall tyverianmeldelser holder seg stabilt gjennom året, men at antall varer per tyveri øker.

– Det stjeles jevnt og trutt gjennom hele året. De som stjeler i forbindelse med julehandelen, stjeler også andre måneder i året. Men i desember stjeler de julegavene og da blir summen større pga flere «julegaver» skal gis bort. Så antall anmeldelser er stabilt men antall varer per anmeldelser blir i noen tilfeller flere.

Merkevarer mer utsatt

Herredsvela forteller at merkevarer er mer utsatt for tyveri fordi de har en høyere pris , og fordi det er merkevarepress i ulike miljøer. Kategoriene det stjeles mest fra er klær, kosmetikk og elektronikk.

– Innenfor kategorien kosmetikk kan vi trekke frem noen ting, slik som: kremer, mascara og generelt sminkeartikler, som er daglige bruksartikler og som ofte kan gis bort som vennegaver.

Innenfor klær nevner han at det spesielt er bluser, gensere og jakker som forsvinner ut av butikken uten å betales for. I elektro-kategorien er det småelektronikk og tilbehør til andre elektroniske artikler.

– Altså ikke de store tunge gjenstandene eller de dyreste som ofte er godt sikret.

Kosmetikk overrepresentert i Trondheim

Ved City Syd i Trondheim kan senterleder Finn Dybdalen fortelle at det er kosmetikk som forsvinner mest.

– Det fordeler seg ganske jevnt utover ulike kategorier, men kosmetikk er overrepresentert.

Han forteller at de som blir tatt for tyveri varierer i alder, men at det er mest yngre.