Strålende Nora Mørk skjøt Norge til EM-gull

Norge vant nervedrama mot Nederland etter tolv Nora Mørk-mål.

Nederland-Norge 29-30

Se Mørks fantastiske 24-20-scoring i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra TV 3.

Nora Mørk skjøt håndballjentene til Norges sjuende EM-tittel gjennom tidene.

Med tolv mål i finalen var hun dominant i kampen Norge til slutt vant med ett mål 30-29.

Mørk sikret seg med de tolv scoringene også tittelen som mesterskapets toppscorer med 53 scoringer - seks foran nest mest-scorende jente, danske Stine Jørgensen.

– Det er helt sykt. Fantastisk. Det er utrolig deilig i dag og. Vi gjør det litt spennende til slutt, men fy fader... Vi er europamestere. Det er helt sinnssykt, sier Nora Mørk til TV 3 etter kampen.

– Jeg var spent før kampen i dag, men det var veldig deilig å vinne. Det er like gøy hver gang. Europamester tre ganger jeg nå, det er veldig, veldig stas, sier Mørk til TV 2.

Hun bedyrer at lagseieren er det eneste som betyr noe, og at toppscorertittelen og plassen på turneringens stjernelag betyr mindre.

– Det er hyggelig, men så lenge vi vinner så bryr jeg meg ikke om det, sier hun.

– Fantastisk prestasjon

Hun ble selvfølgelig kåret til kampens beste spiller - og vant kampen nærmest på egenhånd.

– En fantastisk prestasjon av Nora Mørk. Hun ville vinne finalen og vant finalen, konstaterte Bent Svele.

– Hun er rå, den lille jenta der, det er det ingen tvil om, stemte Siri Eftedal i.

Gullet var en fin revansj for de norske jentene etter det skuffende OL i Rio.

Kampen mot Nederland var den første der Norge slet med å stoppe motstandernes angrep.

På en dag da Norge ikke kunne stole på forsvaret var Mørks strålende skudduttelling viktig.

– Hun er veldig god i dag. Det er bare en glede å ha Nora Mørk på laget. Hun er en spiller som alltid vil vinne kamper. Det er godt å ha spillere som tør å gjøre ting, tåler å gjøre feil og går videre med krummet nakke, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Norge ble verdensmestere i fjor, og har nå blitt europamestere.

– Det er nesten til å grine av det som skjer nå, at Norge har verdensherredømme, sier TV 2s Harald Bredeli i sofaen der han har fulgt kampen med Bent Svele og flere av bronsevinnerne fra 1986 - laget som startet håndballeventyret.

Se deres reaksjoner her.

Nå blir det selvfølgelig bankett, Tore Tang og jubel.

– Dette skal feires bra. Vi har pleid å være flinke på festing, så vi skal prøve å gjøre det bra der også, sier Stine Bredal Oftedal til TV 2.

Slet i forsvar

For Norge har først og fremst vært gode i forsvar på veien til EM-finalen.

Men innledningsvis mot Nederland slet Norge akkurat i den delen av spillet. På de første 13 minuttene hadde Norge sluppet inn ni mål.

Det siste av ni var på straffekast mens Nederland var i undertall. Da lå Norge under 6-9.

Samtidig stod Tess Westher godt i Nederland-buret. Keeperprestasjonene var en nøkkel i kampen, og Westher fortsatte å levere varene.

– Nederland spiller fantastisk håndball, utbrøt TV 2s håndballekspert Bent Svele da EM mest verdifulle spiller Cornelia Groot hamret inn 13-9 etter 20 minutter.

– Kampen var så jevn som vi forventet. Det er enklere å spille mot dem på taktikktavla enn på banen. Nederland er blitt veldig gode i det de er gode på, noe vi har møtt for lite av dette mesterskapet, og får derfor problemer med å tette igjen. Men vi scorer nok mål til å vinne kampen, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Byttet keeper - snudde kampen

Fantastisk nederlandsk spill til tross: Thorir Hergeirsson gjorde et målvaktsbytte for Norge: Kari Aalvik Grimsbø erstattet Silje Solberg som hadde stått den første tredelen av kampen.

– Det må en trønder til, sa Trine Haltvik da Grimsbø ble byttet inn - og det virket som hun fikk rett i det.

Fire minutter senere var stillingen 13-13 etter fire strake norske scoringer.

Resten av førsteomgang slapp Norge og Grimsbø bare inn to mål og lagene gikk til pause på 15-15.

Det norske trenerteamet var klar på at det var det defensive som måtte strammes opp før den andre omgangen.

Vakker Mørk-scoring

Selv om det ikke var pottetett ble det noe bedre, samtidig som Nora Mørk herjet fremover på banen. Hun scoret seks mål i den første omgangen, og fortsatte å hamre ballen i nettet i andre omgang.

– Det er en kanonkule! Takk for maten, ropte Harald Bredeli og Bent Svele da Mørk leverte finalens kanskje beste avslutning, sitt niende mål og 24-20.

Og da hadde Norge bra grep om kampen.

Men Nederland kjempet seg tilbake - og med 30 sekunder igjen på klokken var de bare ett mål bak og hadde i tillegg ballen.

Nederlenderne klønet det imidlertid til for seg selv og rotet bort muligheten.

– Her har de hentet opp femmålsledelse, og har muligheten til å lage ekstraomganger, så klarer de jammen meg og kaste ballen i sokken på hverandre, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli om episoden.

– Jeg er bare glad for at vi vant. Det ble litt rot på slutten, og jeg skulle kanskje tatt en timeout, men vi vet hva vi skal gjøre, men så ble vi nølende. Jeg ville ikke kaste inn timeout-kortet for de hadde brukt alle sine, men jeg burde kanskje gjort det. Men jeg driter i det nå. Vi vant. Det er en fantastisk gjeng, sier Thorir Hergeirsson til TV 3.

Også spillerne kan kjenne seg igjen i den følelsen.

– Jeg føler litt med Nederland etter den avslutningen der. Hadde det vært meg så hadde jeg ikke hatt det veldig godt. Jeg er glad vi ikke er dem nå, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2.

- Kampen var så jevn som vi forventet. Det er enklere å spille mot dem på taktikktavla enn på banen. Nederland er blitt veldig gode i det de er gode på, noe vi har møtt for lite av dette mesterskapet, og får derfor problemer med å tette igjen. Men vi scorer nok mål til vinne kampen

- Utviklingen med dette laget har vært fin. Vi har ikke tapt en kamp siden semifinaletapet for Russland i OL, det er jeg imponert over. I tillegg er vi ydmyk i medgang og vet at det fortsatt er mye å jobbe med.