Tande falt etter monsterhopp:
– Midt i svevet fikk jeg total panikk

Daniel-André Tande falt fra seieren.

De norske hoppgutta løftet seg voldsomt etter lørdagens nedtur i Engelberg.

Samtlige tok seg til finaleomgangen. Daniel-André Tande lå på 2. plass etter et flott svev på 139 meter i første omgang.

I annen omgang hoppet Tande 144,5 meter, men falt like etter landing. Det holdt til en 11. plass. Om Tande hadde landet, ville han satt bakkerekord.

– Fy faen for et hopp, kunne man høre trener Alexander Stöckl si.

– Midt i svevet fikk jeg total panikk. Jeg trodde jeg skulle hoppe til fallgrensen. Jeg turde ikke å stå, sier Tande.

– Det kunne gått altfor langt. Da kunne jeg stått her med brukket legg i stedet for å ha litt småvondt. Det er en stor belastning for kroppen, men det går over, fortsetter Tande.

– Kunne reddet seieren
TV 2s ekspert Kenneth Gangnes mener Stöckl burde latt Tande hoppe fra av lavere avsats.

– I dag kunne Stöckl reddet seieren, sier Gangnes.

– Det er lett å være etterpåklok, men jeg klandrer ham ikke, svarer Tande.

Treneren sier at han vurderte å la Tande hoppe fra en lavere avsats, men valgte å la 22-åringen hoppe fra samme avsats som konkurrentene.

– Hvis jeg hadde visst at han skulle hoppe så langt, kunne jeg gjort det. Med et godt hopp tenkte jeg at han kunne henge med. Stock hoppet veldig godt, og vi kan måles mot ham. Da tenkte jeg at avsatsen holdt. Daniel hadde litt bedre forhold over kulen, samtidig som han gjorde det beste hoppet jeg har sett av ham, sier Stöckl.

– Et voldsomt hopp
For selve hoppet var det ikke noe galt med.

– Det var et voldsomt hopp i annen omgang. Det hadde jeg ikke forventet. Det var klart best av alle, men han hadde ikke en sjanse til å stå. Det ble rett og slett for langt, sier Stöckl til TV 2.

Domen Prevc vant hopprennet foran Kamil Stock. Stefan Kraft ble nummer tre. Det var Prevcs fjerde verdenscupseier denne sesongen.

Tande var ikke den eneste som hoppet godt i første omgang. Kamil Stock satte standarden da han landet på 143,5 meter. Det var ny bakkerekord i Engelberg, men rekorden holdt bare i noen få minutter. Da strakk Domen Prevc (17) seg til 144 meter.

Venter med å ta ut hoppuke-laget
Anders Fannemel ble nest beste nordmann på 12. plass. De øvrige norske hopperne gjorde også sine saker svært bra. Andreas Stjernen endte på 17. plass, Tom Hilde ble nummer 20, mens Robert Johansson ble nummer 23.

Nå begynner det norske laget til hoppuka å ta form.

– Vi fokuserer på prestasjon og utvikling frem til nå. Det kan være vi venter med å ta ut laget etter COC-rennet med å ta ut laget. Noen er klare nå, sier Stöckl.

Daniel Forfang og Joachim Hauer kan dermed få en siste mulighet til å hoppe seg inn på laget.

Stöckl mener Tande går inn i hoppuka som en av favorittene.

– Hvis Tande fortsetter på samme nivå vil han kjempe om pallplassering i hoppuka sammenlagt, sier treneren.