BLE AVSLØRT: John Stones og Aleksandar Kolarov hadde en svart dag på jobben mot Leicester. Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic.
BLE AVSLØRT: John Stones og Aleksandar Kolarov hadde en svart dag på jobben mot Leicester. Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic. Foto: Carl Recine

– Manchester City spiller selvmordsfotball

Tidligere engelsk landslagssjef mener Pep Guardiola må justere spillestilen.

Se Manchester City-Arsenal på TV 2 Sport Premium klokken 17.00!

Det begynte så bra for Pep Guardiola i Manchester City. Med seks strake seirer i august og september var det flere som mente det ville være vanskelig å stoppe Manchester Citys ferd mot ligatittelen.

Så begynte det å kladde. Tre kamper uten full pott avslørte at det var fullt mulig å komme på talefot med det lyseblå stjernemannskapet. Pep Guardiola hadde tidligere vært velsignet med fantastiske ballspillere i lagene sine. Det harmonerte godt med Guardiolas ballbesittende fotballfilosofi. I Barcelona kunne Gerard Pique, Javier Mascherano og Sergio Busquets uten problemer spille seg ut av pressede situasjoner med ballen i laget. I Bayern München var det trygt å spille ballen ut til Philipp Lahm eller Jerome Boateng.

I Manchester City var ikke kvaliteten den samme, noe motstanderlagene fort merket seg.

Claudio Bravo erstattet Joe Hart, men ellers måtte Guardiola lene seg på Aleksandar Kolarov, John Stones og Bacary Sagna i det oppbyggende spillet.

Ballferdighetene i Manchester City var ikke like god som Guardiola kanskje hadde sett for seg, men spanjolen har ingen planer om å endre sin fotballfilosofi.

Det reagerer Glenn Hoddle på. Den tidligere engelske landslagssjefen er en stor fan av Guardiolas ballbesittende stil, men han mener Manchester City må endre måten å spille på.

– Jeg har elsket å se lagene til Guardiola spille, men det vi nå ser er fotballselvmord, sier Hoddle i sin ukentlige Daily Mail-spalte.

– Guardiola er fanget av sin egen idealisme, fortsetter han.

Hoddle reagerer på at midtstopperne til Manchester City faller helt ned på nivå med egen femmeter for å gjøre seg spillbare.

– De får ballen veldig dypt i banen, og nesten umiddelbart får de press på seg. Da spilles veldig ofte ballen tilbake til keeper, men han er også dypt i banen. Avstanden til midtbanespillerne og backene er stor. Bravo prøver ofte å finne backene, men med midtstopperne så dypt og bredt er man veldig eksponert sentralt i banen. Man risikerer kontringer imot, og det skjer ofte siden engelske lag er så gode til å vinne andreballer, sier Hoddle.

– Skal man spille seg ut bakfra er man ikke bedre enn det svakeste leddet i laget. Man kan ha én eller to fremragende spillere, men det faller sammen om man har to eller tre spillere som ikke er like komfortable. Jeg mener det er vanskelig å be spillere som Kolarov og Sagna om å spille på den måten han ønsker, sier Hoddle.

Bravo har også slitt etter overgangen til engelsk fotball. Med ballen i beina er han utvilsomt bedre enn Joe Hart, men flere har stilt spørsmål ved chilenerens rekkevidde.

Den tidligere Liverpool-forsvareren Jamie Carragher var ikke nådig i sin dom over Manchester City-forsvaret etter førsteomgangen mot Leicester for noen uker siden.

– Defensivt er Man City et av de verste lagene i ligaen, over hele linjen. De har brukt hundrevis av millioner på forsvarere og ikke en av dem er gode nok. Disse forsvarerne blir ikke hjulpet av managerens taktikk, ved å spille med tre mann bak så blir de enda mer avslørt. Og keeperen er dårlig, skrev han på Twitter.

Hoddle mener Guardiola må gjøre grep for å stanse blødningen.

– Vil Guardiola gjøre justeringer? Han må skjønne at det er annerledes her i England. Det er mange lag som matcher Citys mannskap. Selv lagene med mindre ressurser kan utfordre topplagene. Når Manchester City kommer seg til den siste tredjedelen av banen spiller de den beste fotballen i ligaen. Men for øyeblikket overdriver de voldsomt, og de kommer seg ikke til den siste tredjedelen ofte nok, avslutter han.