– ikke bli gravid!

Askøy kommune vil unngå baby-boom under sykkel-VM

I en ny video ber Askøy kommune folk om å vente litt med å bli gravide. Årsak? Sykkel-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen ble postet på kommunens Facebook- og YouTube-side fredag. I teksten på Facebook påpekes det at det er ni måneder igjen til sykkel-VM, og det betyr begrenset fremkommelighet i kommunen.

Kommunen mener det kanskje holder å kysse nissen de kommende ukene.

«Da slipper du å stå høygravid og heie langs løypa på Askøy 16. og 17. september», skriver kommunen og slenger på en smiley.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

Begrenset fremkommelighet

Budskapet i videoen er at mange veier vil være stengt i dagene sykkel-VM foregår. Dermed kan det oppstå problemer om høygravide kvinner må fraktes i hui og hast over Askøybroen på vei mot Haukeland sykehus.

Se videoen øverst i artikkelen.

Videoen har fått en blandet mottakelse på Facebook. En kvinne kaller videoen krenkende og upassende, mens en annen kvinne ser humoristisk på det og foreslår å dele ut gratis kondomer.

Både på Facebook og overfor TV 2 understreker kommunen at beredskapen har høy prioritet under arrangementet.

– Beredskapen er en av de tingene vi jobber veldig mye med, sier kommunikasjonssjef Dag Folkestad i Askøy kommune til Nyhetskanalen søndag morgen.

JOBBER MYE MED BEREDSKAPEN: Dag Folkestad fra Askøy kommune besøkte Nyhetskanalen søndag morgen for å snakke om videoen.
JOBBER MYE MED BEREDSKAPEN: Dag Folkestad fra Askøy kommune besøkte Nyhetskanalen søndag morgen for å snakke om videoen.

Utfordrende

Folkestad sier videoen er lagd med glimt i øyet, men at det er et snev av alvor i den.

– Det å ha et så stort arrangement i Bergensregionen er utfordrende, rett og slett fordi vi får mindre fremkommelighet på veiene. Når vi har sykkelarrangement på Askøy 16. og 17. september, så vil Askøybrua være stengt i enkelte perioder. Da blir det mindre fremkommelighet for folk flest. Beredskapen er ivaretatt så ambulanser vil komme frem, men det blir ikke enkelt for folk flest å ta seg en tur over brua, sier Folkestad.

Folkestad sier det var han selv som unnfanget ideen og satte sammen videoen i forbindelse med at det er ni måneder til mesterskapet.

VIKTIG PÅMINNELSE: Kultursjefen i Fjell ber folk merke seg datoene for sykkelløpet. Foto: Fjell kommune
VIKTIG PÅMINNELSE: Kultursjefen i Fjell ber folk merke seg datoene for sykkelløpet. Foto: Fjell kommune

– Det er en fin måte å få ut datoene på. Ni måneder er ni måneder, det er biologisk og noe man automatisk tenker.

– Så på Askøy kommunes eget julebord var det lite rom for aktiviteter?

– Det var veldig stille og rolig, smiler Folkestad.

Bryllup kan også bli kinkig

Også Fjell kommune har bedt sine innbyggere ta hensyn til sykkel-VM når de planlegger større hendelser. Kommunens kultursjef gikk ut 2. november og ba folk tenke seg om før de planlegger bryllup i Fjell kirke 23. september.

– Lørdag 23. og søndag 24. september er det på sett og vis unntakstilstand for oss vest om Sotrabrua, sa kultursjef Lennart Fjell til kommunens egen nettside.

– Det er vel ingen som ønsker å koma for sent til bryllup og bryllupsfest på grunn av stengte veger, fortsatte han.

LIGG DOKKER SAMMEN: Herman Friele er tidligere profilert ordfører i Bergen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
LIGG DOKKER SAMMEN: Herman Friele er tidligere profilert ordfører i Bergen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

«Ligge seg sammen»

Dette er ikke første gang en ordfører på Vestlandet skaper overskrifter om graviditet og befolkningsvekst.

I 2004 lagde Bergensavisen en sak om at folketallet i Bergen økte mindre enn i Stavanger og Trondheim. Da avisen spurte byens markante ordfører Herman Friele (H) hva han syntes om det, ble han betenkt.

– Å farken, hva skal vi gjøre med det? Er det på tide å ta frem igjen det gamle Harry Hansen-sitatet om at bergensere må «ligge seg sammen og gjøre nokke for Bergen»? Jeg er uansett for gammel, sa Friele og lo.