INSPIRERES AV CROSSFIT: Martin Johnsrud Sundby leter hele tiden etter nye måter å utvikle seg på. Foto: Yngve Pedersen
INSPIRERES AV CROSSFIT: Martin Johnsrud Sundby leter hele tiden etter nye måter å utvikle seg på. Foto: Yngve Pedersen

Sundby: – Ikke i nærheten av det fysiske nivået til crossfit-folkene

Martin Johnsrud Sundby inspireres mer av å tenke på crossfit enn Dario Cologna.

Se sprinten (prolog+finaler) i Tour de Ski på TV 2 nyttårsaften fra kl. 12.00!

Martin Johnsrud Sundby boikottet TV 2s Ernst A. Lersveen en kort periode i vinter.

Etter at de to skværet opp fikk Martin bestemme noen av spørsmålene da han ble intervjuet før Tour de Ski.

– Skal jeg gjøre jobben din?

Martin Johnsrud Sundby ler høyt, men tok utfordringen og kom godt forberedt da vi møttes i Davos.

Johnsrud Sundby lader opp til Tour de Ski i Davos og skal feire jul her sammen med familien.

– Jeg har satt opp fem gode spørsmål du kan stille til meg!

1. Hva blir scenariet i årets Tour de Ski?

– Spennende spørsmål du stiller! I fjor hadde vi i et program i Tour de Ski hvor jeg visste midt på sommeren hvilket løp som kom til å avgjøre Touren, og jeg kunne satse spesielt mot det. 30-kilometeren i Lenzerheide ble helt avgjørende. Årets Tour er helt annerledes. Jeg mistenker at de som har laget programmet for å ville ha flest mulig løpere samlet før siste etappe, opp slalåmbakken.

2. Hvilken etappe blir avgjørende?

– Det er ikke så opplagt som i fjor. Første dag er det sprint, hvor det deles ut bonussekunder. Her er det viktig å komme seg minst til en semifinale. Andre dag er det 10 kilometer fellesstart. Det er umulig å gjøre noen «sprell» her. Etter to dager kommer det til å være ganske jevnt.

Etter åpningsløpene i Val Müstair fortsetter vi i Oberstdorf med 20 kilometer skibytte. Det kommer stort sett til å være et samlet felt. Selv etter neste dags jaktstart på 15 kilometer kommer det ikke til å være mye som skiller.

Så kommer vi til to distanser som jeg mener blir viktige; 10 kilometer fristil enkeltstart i Toblach. Nå begynner vi å bli litt slitne. Dette er dagen for å smelle til for å posisjonere seg foran det viktigste rennet: 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme. Her deles det ut massevis av bonussekunder, og klarer jeg å gjennomføre som i fjor bør utgangspunktet før bakken være bra.

3. Hva inspirerer deg til å trene så hardt som du gjør?

– Ja, det har jeg tenkt mye på selv også. Man skulle jo tro at det stort sett bare er langrenn som står i hodet på meg. Men når jeg for eksempel skal teste ut nye treningsmetoder så henter jeg inspirasjon fra andre steder enn langrenn. Jeg ser opp til utøvere som på sett og vis er ekstreme, folk som tør å utfordre grenser, folk som tar sjanser - og går for det.

Det kan være forskjellige idretter. Jeg har kompiser i helt andre idretter som jeg bruker som sparringspartnere, og som jeg høster nyttig erfaring fra. I år har jeg latt meg begeistre av en ny idrett som heter crossfit. Her snakker vi om kanskje noen av de råeste utøverne i hele verden. Og selv om jeg føler meg brukbart trent, så er jeg ikke i nærheten av det fysiske nivået som disse crossfit-folkene har. Men jeg får mer inspirasjon av dette enn å tenke på hva Dario Cologna gjør om sommeren.

4. Hva er drømme-femmila i VM i Lahti?

– Jeg drømmer om en tøff femmil. Selvfølgelig er det høy fart hele veien. Så høy fart at feltet sprekker i filler underveis. Det er ikke nødvendigvis jeg som styrer farten, men jeg er med på det. Etter bare to mil er det løpere spredt «over alle hav», og vi har en liten tetgruppe. Og jeg har veldig lyst til at Johan Olsson er med der. Vi to er litt like som skiløpere. Femmilsdrømmen er at det blir en duell mellom oss to på de siste fem kilometer. Ikke usannsynlig at det blir høy fart, men litt usannsynlig at det bare blir oss to.

5. VM-gull, Tour de Ski eller verdenscupen sammenlagt?

– Nå spør du vanskelig! Jeg hørte et uttrykk en gang: «The champ is the champ, is the champ». I det legger jeg at jeg tror ikke VM-gull alene hadde betydd så mye for meg hvis jeg ikke var i nærhetene av å kjempe om seieren i Tour de Ski eller verdenscupen sammenlagt.

Hvis jeg skulle satse bare på ett løp så gir ikke det nok mening for meg. Det som driver meg er å bli bedre. Jeg har lyst til å gå fortere. Jeg søker hele tiden etter mer visdom, forsøker å bli en kunstner i det jeg driver med, som er å gå fortest mulig på ski. For meg er det å vinne flere ganger viktig, da er man «the champ». For øvrig gode spørsmål du hadde denne gangen!