KLANDRER PUTIN: Hillary Clinton mener Putin bærer nag til henne personlig. Her er de to fotografert i Valdivostok i 2012.
KLANDRER PUTIN: Hillary Clinton mener Putin bærer nag til henne personlig. Her er de to fotografert i Valdivostok i 2012. Foto: Andy Adams

Clinton mener hun tapte valget på grunn av russisk hacking

Hackerangrepet mot det Demokratiske partiet var et personlig hevntokt fra Putin mot Clinton, mener Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en tale til en gruppe støttespillere på Manhattan torsdag kveld amerikansk tid sa Clinton at hackerangrepet ble beordret av Putin som en hevn mot henne personlig.

Hun sa at den russiske presidenten aldri har tilgitt henne for at hun i 2011, i kraft av å være utenriksminister, uttalte at valgresultatet i Russland var et resultat av juks.

– Putin klandret meg offentlig for raseriet som ble utløst blant hans eget folk, og det er den direkte linken mellom det han sa den gangen og det han gjorde i dette valget, sa Clinton ifølge New York Times.

Ødeleggende uttalelse fra FBI

Hackerskandalen var en av to hendelser som gjorde at hun som Demokratenes presidentkandidat tapte valget, sa Clinton. Den andre hendelsen var at FBI-direktør James Comeys stilte flere spørsmål rundt Clintons private epost-server kort tid før valget.

– Vladimir Putin beordret personlig de hemmelige cyberangrepene mot vårt valgsystem og vårt demokrati. Tydeligvis bærer han personlig nag til meg, sa Clinton.

Enige om at Russland står bak

FBI uttalte fredag at byrået støtter CIA i konklusjonen om at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen gjennom å hacke demokratene for å hjelpe Donald Trump i presidentvalgkampen.

Dermed er lederne for alle de tre sikkerhetsbyråene i USA enige i synet om at Russland blandet seg direkte inn i valget via hacking.

President Barack Obama sier angrepet må føre til en omfattende gjennomgang av datasikkerheten.

– Basert på alle etterretningsvurderinger var russerne ansvarlige for hackingen av Demokratene og som følge av det er det viktig for oss å ettergå alle elementene og sørge for at vi forhindrer denne typen innblanding gjennom cyberangrep i fremtiden, sier Obama.

Skittentøyvask i offentligheten

TV 2s reporter i USA, Mathias Ask, sier at saken skaper skaper bekymring fordi den ikke handler om partipolitikk. Det handler om at et annet land prøver å manipulere valget i USA. Flere republikanske senatorer har tatt til orde for at saken må etterforskes grundig i de kommende månedene.

Saken handler om at datasystemene til det demokratiske partiet er blitt hacket, og epostkontoen til blant andre John Podesta er berørt. Podesta, som var en av Clintons nærmeste medarbeidere under valgkampen, opplevde at hans mailer ble videresendt til Wikileaks og publisert der.

Dette førte til at skittentøyvasken til Hillary Clinton og andre sentrale medarbeidere ble lest av alle midt under valgkampen, og Clinton måtte bruke masse energi på disse sakene i stedet for å konsentrere seg om å snakk om egen politikk.

Påtroppende president Donald Trump har gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding. Dermed ytrer han sterk mistillit til lederne for alle tre sikkerhetsbyråene han skal være sjef for fra januar.