Maxim Vylegzjanin og Alexander Legkov med sølv og gull etter femmila i Sotsji. Foto: Damien Meyer
Maxim Vylegzjanin og Alexander Legkov med sølv og gull etter femmila i Sotsji. Foto: Damien Meyer

Expressen: Russisk langrennstrio avslørt

Russland risikerer å bli kastet ut av ski-VM i Lahti. De russiske langrennsstjernene Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og Nikita Kriukov navngis i McLaren-rapporten, melder svenske Expressen.

Totalt er tusen russiske utøvere mistenkt for dopingmisbruk. Hele tolv av dem tok medaljer under OL i Sotsji i 2014.

Allerede den gangen ble det spekulert i om Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin var innblandet, skriver Expressen.

Legkov vant OL-femmila foran Vylegsjanin. Ryktene tiltok etter at duoen konsekvent avviste alle medier foran forrige helgs verdenscup i Davos.

De tre russiske langrennsløperne er ikke navngitt i dokumentene, men har i stedet fått hver sin tallkode. I bilaget "EDP1154" blir derimot løperne navngitt. Legkov er A0467, Vylegsjanin A0958 og Kriukov A0431, skriver Expressen.

Trioen er omtalt i den såkalte "Sochi Duchess List", en liste over russiske utøvere som før OL leverte inn urinprøver som kunne brukes under selve mesterskapet dersom utøverne måtte til dopingkontroll.

Det internasjonale skiforbundet er ordknappe overfor Expressen. "Vi henviser til vår tidligere uttalelse", het det i en uttalelse til den svenske storavisen. Tidligere har FIS uttalt "FIS' er sjokkert og skuffet over innholdet i McLaren-rapporten. Det er et angrep på integriteten og rent spill i idretten for alle utøvere, spesielt med tanke på at årets sesong er i full gang og viktige konkurranser venter".

Legkov har flere ganger hevdet sin uskyld.

Sveriges langrennssjef Johan Sares sier til Expressen at han ikke har hørt hvilke utøvere som er omtalt i McLaren-rapporten, men svarer slik på hvordan han opplever situasjonen der 1000 russiske utøvere er dratt inn.

- Man blir jo mørkeredd. Når man snakker om tusen aktive, det er så mange at det er vanskelig å ta det til seg, sier Sares.

(©NTB)