SEXPRESS: Tre sjefer i det svenske mobil-selskapet Telia er permittert. Foto: Telia.se 
SEXPRESS: Tre sjefer i det svenske mobil-selskapet Telia er permittert. Foto: Telia.se 

Tre Telia-sjefer permitteres etter påstander om sextvang

Kvinnelige ansatte forteller om en macho-kultur som har spredd seg i selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre sjefer høyt oppe i det svenskfinske mobilselskapet Telia er permittert etter avsløringer om at de skal ha tvunget kvinnelige ansatte til sex. Det er satt i gang en intern etterforskning.

Pågått over flere år

Ifølge Aftonbladet forteller ansatte i Telias butikkjede i Sør-Sverige at hverdagen preges av en seksistisk matchokultur. Flere har følt seg presset til å ha sex med sjefene for å komme for å klatre karrieremessig.

– Sjefer skal ha hatt sex med flere av jentene som jobber i regionen, og lovet dem at de skal kunne få bedre stillinger innad i selskapet.

Ukulturen har ifølge kilder pågått i flere år.

– En sjef som hadde sex med kvinnelige ansatte fikk sparken og er blitt erstattet av en annen som gjør det samme. De utnytter unge og usikre kvinner som har lyst på en bedre jobb. Det er jo heller ikke lett å få jobb, og flere har vært redde for å få sparken, sier en kilde til Aftonbladet.

Kvinne slo alarm

Ledelsen i Telia skal lenge ha vært uvitende om hva som pågikk. Men så slo en av kvinnene alarm. Hun hadde selv blitt tilbudt sex, med avslo. De ansatte skal ha blitt truet med oppsigelse om de uttaler seg offentlig om saken.

Avisen har bare klart å oppnå kontakt med en av de tre permitterte lederne. Han sier at han ikke har foretatt seg noe slikt, og at han allerede har fått lov å fortsette i jobben.

Telias pressesjef Irene Krohn bekrefter at «et fåtall» personer er midlertidig tatt ut av tjeneste og at det pågår en intern etterforskning. Utover dette ønsker hun ikke å kommentere saken.