HELT KONGE: Truls Korsæth var en åpenbaring under sykkel-VM i Qatar. Innsatsen der la grunnlaget for proffkontrakten med Astana.
HELT KONGE: Truls Korsæth var en åpenbaring under sykkel-VM i Qatar. Innsatsen der la grunnlaget for proffkontrakten med Astana. Foto: Bendiksby, Terje

Kristoff er misunnelig på Astana etter Korsæth-overgang

– Hadde sinnssykt lyst til å ha Truls på mitt lag, sier Alexander Kristoff.

Det kan Katusha-proffen bare glemme. I dag bekreftet nemlig Astana at de har hentet den norske VM-sensasjonen på en toårskontrakt. Truls Korsæth får dermed oppfylt proffdrømmen.

– Det er kjempekult. Jeg har tenkt lenge at det hadde vært gøy å få prøve seg på dette nivået. Nå får jeg endelig sjansen og det gleder jeg meg til, sier 23-åringen til TV 2.

Fikset kontrakt på egenhånd
Sykkelkjennere har lenge sett potensialet til Lillehammer-gutten, men det var først i høst at han presenterte seg for det store publikummet.

For mange var det overraskende at han i det hele tatt ble tatt ut på laget til sykkel-VM i Qatar, men Korsæth grep virkelig sjansen. Han sørget for at Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen fikk en perfekt reise gjennom ørkenen og inn til spurten på The Pearl.

Selv om dette vekket interesse hos flere lag, var det ingen som satte inn støtet. Han tok dermed saken i egne hender og fikset seg kontrakt på egen hånd. Tidligere i desember ble han invitert på treningsleiren til Astana i Spania. I dag offentliggjorde det kasakhstanske laget at alle formalitetene var i orden for rytteren som egentlig hadde kontrakt med Joker Byggtorget ut 2017.

Da TV 2 møtte Korsæth på treningstur i minusgrader og på snøkledte veier i Gudbrandsdalen, var han naturlig nok strålende fornøyd:

– Det er mange måter å fikse seg jobb på. Det kjenner alle til. Jeg tok personlig kontakt med ledelsen i Astana og hadde en fin dialog med dem. Vi ble kjapt enige om at dette var en fin løsning, forteller han.

– Norske ryttere har rykte på seg for å være hardarbeidende og seriøse, med typer som Hushovd, Kristoff og Edvald i spissen. Så det hjalp absolutt å være norsk, legger han til.

I tillegg leverte han inn CV-en sin med testresultater som ikke levner noen tvil om kvalitetene til mannen med kallenavnet «Panser-Truls».

– Den store styrken min er evnen til å produsere høy watt over lang tid. Testresultatene betydde nok ikke alt, men de bidro nok til å vippe nåla i riktig retning, sier han.

– Irriterende
Alexander Kristoff er klar på at Korsæth virkelig fortjente å bli proff, men er samtidig lei seg for at ikke Katusha benyttet muligheten til å hente landsmannen.

– Det er litt irriterende at han går til en rival. Jeg hadde sinnssykt lyst til å få han på mitt lag. Når du ser hvor sterk han er inn mot spurter eller inn mot de avgjørende partiene i en klassiker, så hadde det vært gull verdt for meg å ha en slik rytter på laget. Dessverre så presset vår tyske sponsor på for å inn en tysker på laget. Katusha sa imidlertid at de skulle holde et øye med Truls neste sesong, men det er for sent nå, innser Kristoff.

Da Katusha i starten av desember var på treningsleir i Calpe på den spanske østkysten bodde de på samme hotell som Astana. Det kasakhstanske storlaget har et kanskje enda mer frynsete dopingrykte enn Katusha. Da Kristoff møtte Korsæth i hotellkorridoren klarte ikke Norges største sykkelstjerne å dy seg:

– Jeg sa til ham at jeg var glad for at han gikk til Astana. Da slipper jeg å få alt presset; endelig er det en som er på et verre lag enn meg, forteller Kristoff og ler.

Korsæth er imidlertid ikke så bekymret for den delen.

– Det har skjedd en opprenskning i Astana etter at de holdt på å miste lisensen for et par år siden. Jeg følte på samlingen at de tar antidopingarbeidet på alvor, og med mine holdninger så skal jeg være trygg i Astana, understreker han.

I 2017 får de blå-gule en mer skandinavisk profil med én nordmann og fire danske rytter. I sin debutsesong innser Korsæth at Tour de France blir for ambisiøst, men sikter seg i stedet inn mot de største vårklassikerne.

– Jeg håper å få vise meg frem i Flandern og Paris-Roubaix. Det blir spennende å se hva jeg kan få til der, sier Lillehammer-gutten – som sammenligner seg selv med tempohester som Tony Martin og Fabian Cancellara.

– Jeg ligner, uten at jeg er like god, forteller han og smiler.