JULELYS: Mange har lange lysslynger på juletreet. Men drar du ut kontakten før du legger deg om natta?
JULELYS: Mange har lange lysslynger på juletreet. Men drar du ut kontakten før du legger deg om natta? Foto: Bøe, Torstein/SCANPIX

kan være tikkende brannbombe:

Gjør du dette før du legger deg?

Én av to skrur ikke av juletrelysene før de legger seg. Det kan være risikabelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jula er tid for glede og samvær, men årets siste dager markerer også høysesong for branner i Norge.

– Vi håper selvfølgelig at det skal bli minst mulig, men vi vet av erfaring at det kommer til å skje flere branner, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat til TV 2.

På grunn av brannfarlig dekorasjon, mer matlaging, stress og promille, skjer det flere brannuhell enn ellers i jula.

– Jula representerer en neglebiter for oss. Det er faktisk betraktelig større sjanse for å omkomme i brann i uka mellom julaften og nyttår enn ellers, sier han.

Tips for en brannsikker jul

  • Vær tilstede og våken ved matlaging.
  • Ha kontroll på hva du pynter levende lys med og vær tilstede i rom du har levende lys.
  • Bruk elektriske artikler med omhu, trekk ut stikkontakter etter bruk.
  • Ikke lad elektriske julegaver om natten.
  • Bruk juleferien til å sjekke at du har tilstrekkelig med røykvarslere og at de fungerer.

Kilder: Oslo brann- og redningsetat.

Også tilsynelatende harmløs pynt som juletrelys kan føre til kraftig brann.

En fersk undersøkelse gjennomført av Codan Forsikring viser at én av to nordmenn dropper å slå av juletrebelysningen om natten og når de forlater hjemmet.

– Vår anbefaling er at du skal skru av alt det som handler om julebelysning om natta og når du er ute av huset, sier Dalen.

– Tikkende brannbombe

Feil på elektriske anlegg står for rundt halvparten av alle branner i Norge. Samtidig viser undersøkelsen at de fleste tror levende lys er den hyppigste årsaken til brann.

– Juletrebelysning kan være en tikkende brannbombe om det står på i utide og dersom det ikke brukes riktig, sier Annika Persson, direktør i Codan Forsikring Privat.

Hun anbefaler blant annet at man dobbeltsjekker at alle pærene fungerer som de skal før man henger lysslyngen på treet, særlig om man bruker en fra fjoråret.

– Juletrebelysning består av flere små lamper, og når lampene slutter å virke er de koblet slik at resten av lampene lyser, men med økt styrke som kan føre til brann, sier hun.

– Ikke seriekoble

Branninspektør Dalen sier det er vanskelig å vurdere akkurat hvor risikabelt juletrebelysning er.

– Du er avhengig av at det skjer en feil i det elektriske, en kortslutning som gjør at du får varmegang. Sjansen for det er ikke så stor, men det handler litt om hvor gammelt dette er, sier han.

I tillegg til å trekke ut kontakten når man ikke er i huset, anbefaler Dalen at man ikke seriekobler lysene med skjøteledning, men heller kobler rett i stikkontakt.

Komfyr er brannversting

Julebelysning er imidlertid ikke verstingen blant brannårsaker i høytiden, det er nemlig komfyren. Ofte er det mer matlaging i jula, og stress kan føre til at man glemmer at man har slått den på.

– Det kommer til å være branner som starter på komfyren, mange tørrkok, og branner som starter på grunn av levende lys. Vi oppfordrer derfor alle til å vise aktsomhet og sikre seg selv et tidlig varsel ved røykutvikling, sier han.

Man bør blant annet sjekke at man har flere fungerende røykvarslere i hjemmet, og ha en plan klar for et eventuelt brannscenario.

Dalen oppfordrer også folk til å bruke juletida til å gjøre en innsats for andre når det gjelder brannvarsling i hjemmet.

– Bry deg litt om naboen, venner og familie. Sjekk at de har det de trenger når du er på besøk. Det kan være livreddende, sier han.