– Etter en trening kunne jeg sove i tre timer. Da gikk alarmen

Tarjei Bø vet fortsatt ikke hva som saboterte høsten hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLEHAMMER (TV 2 Sporten): Mens lagkameratene avsluttet skiskytteråret i Nove Mesto i helgen, trente Tarjei Bø i ensom majestet fra sin base på Sjusjøen.

28-åringen låner hytta til den gamle langrennshelten Erling Jevne - der medaljene fra hans høyst respektable karriere er det første som møter deg i inngangspartiet.

– Jeg er veldig glad jeg fikk den hytta her, at utleierne ikke ga meg en hvilken som helst hytte. Det gir inspirasjon. Når jeg står opp går jeg rett forbi OL-gull fra Nagano, gliser Bø mens han studerer medaljesamlingen.

Ulyd på lungene
Stryningens medaljefangst er enda mer imponerende, men for toppidrettsutøvere funker det aldri å lene seg på gamle meritter.

Og for øyeblikket er Bø et godt stykke unna der han ønsker å være. Han har ikke gått et eneste renn i vinter, etter å ha vært i «superform» i sommer, slik han selv beskriver det.

– Jeg gjorde noen gode løp under Blink-festivalen og Lysebotn opp i slutten av juli. Senere kom et høydeopphold som gikk bra. Men da jeg kom tilbake rundt midten av september hadde det skjedd noe. Vi vet fortsatt ikke hva det var. Det var forkjølelsessymptomer og lyd på lungene. Jeg merket det da jeg pustet, det var en ulyd som ikke skal være der. Og jeg var veldig slapp. Det var hovedproblemet, forklarer Bø til TV 2 Sporten.

Problemene var av den seiglivede sorten.

– Jeg hadde veldig lite energi og sov veldig masse. Etter å ha gjort meg ferdig med en treningsøkt, kunne jeg sove i tre timer. Det er ikke det beste signalet. Da gikk alarmen, og jeg skjønte at noe var feil, sier han.

Suksess etter sykdom
Nå er energien heldigvis tilbake. Bø kjørte intervaller da TV 2 var på besøk torsdag, og føler kroppen responderer på trening slik den skal.

– Om VM startet i morgen, ville du vært med da?

– Ja, absolutt. Jeg kunne gått denne helga. Vi var veldig usikre på om jeg skulle gå eller ikke. Helsemessig er alt greit, jeg er frisk og rask.Men jeg prøver å være hard, og prioritere knalltøft. Hvis jeg legger inn ekstra trening nå, kommer jeg til å være enda sterkere til jul. VM i februar er det som lyser der framme, sier Bø.

Han mangler ikke akkurat erfaring på å håndtere sykdomsavbrekk og finne tilbake til formen til mesterskap. Både i 2013 og 2015 var Bø levnet små sjanser til å hevde seg i VM – begge ganger slo han voldsomt tilbake. Først med tre gull i Nove Mesto, der gullet på fellesstarten ble beskrevet som en sensasjon, og så med fem medaljer fra VM i Kontiolahti.

Denne sesongen har definitivt enkelte likhetstrekk med de sesongene – i hvert fall før VM starter i Hochfilzen i februar.

– De årene jeg har tatt mest medaljer er de årene hvor jeg har trøblet litt, så kanskje er det et bra tegn, og det jeg trenger for å skjerpe meg ekstra. Det som kjennetegner de virkelige gode utøverne, er de som klarer å slå tilbake, sier Bø.

Imponert over Fourcade
Det betyr ikke at han tar lett på sykdomsproblemene. Gjennom høsten har det vært noen tunge stunder.

– Jeg unner ingen å ha sånne problemer. Vi ofrer alt vi kan gjennom hele året for å prestere om vinteren. Jeg la ned så mye trening i vår, sommer og høst, og så får jeg et sånt slag i trynet. Jeg føler at jeg til tross for alle problemene har opplevd masse bra og tatt mye medaljer. Så det er ikke synd på meg. Det er bare det at jeg kunne fått til mye mer, sier Bø.

I hans fravær har de norske gutta levert en brukbar start på verdenscupsesongen. Det store lyspunktet er Emil Hegle Svendsen, som med en tredjeplass og annenplass den siste uka ser ut til å være på vei tilbake til gamle høyder. Men fortsatt er Martin Fourcade suveren.

– Hvordan analyserer du sesongen så langt?

– Fourcade er like god som han alltid har vært. Det er ikke overraskende, men likevel veldig imponerende. Spesielt det han gjør på skytebanen - det er der jeg er blitt mest imponert. Det jeg har sett i løypa, det tror jeg er mulig å slå. Men han skyter veldig bra. Emil har hatt en veldig fin kurve og er kanskje den jeg setter som den største norske favoritten i helga.

– Hva er det beste med å sitte alene her på Sjusjøen?

– Det må være at du kan rote så mye du vil, stå opp og trene akkurat når du vil. Jeg slipper å møte Johannes ved frokostbordet – det er vel det beste, sier Bø og ler sin karakteristiske latter.