fortviler over refleksbruk:

Sjåfør Ole (49) gir alle passasjerene på bussen en refleks

Ferske tall fra Trygg Trafikk viser at kun fire av ti bruker refleks når de er ute og går i mørket. Bussjåfør Ole Kristensen (49) har tatt saken i egne hender for å løse problemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er inne i den mørkeste tiden av året, og spesielt én yrkesgruppe blir påvirket av dette i arbeidet sitt. Manglende refleksbruk blant fotgjengere og andre myke trafikanter byr på mange bekymringer i arbeidshverdagen til yrkessjåførene.

– Det er så populært med mørke klær, så vi ser nesten ikke folk, forteller Ole Kristensen (49), som er bussjåfør i Oslo.

Få bruker refleks

Men svært få hjelper til ved å gjøre seg selv synlige i trafikken. En ny undersøkelse fra Trygg Trafikk viser at kun fire av ti bruker refleks når de er ute og går i mørket.

– Det er alt for få, særlig når vi vet at så mange som 80 prosent av norske sjåfører oppgir at de har opplevd skumle situasjoner i mørket, sier rådgiver i Trygg Trafikk, Hélène A. Formo.

Hélène A. Formo, rådgiver i Trygg Trafikk, mener at alt for få bruker refleks. 
Hélène A. Formo, rådgiver i Trygg Trafikk, mener at alt for få bruker refleks.  Foto: TV 2

Hun påpeker den store forskjellen reflekser utgjør.

– Uten refleks så har en sjåfør bare to sek på å oppdage deg. Bruker du refleks, har de ti sek. Disse sekundene kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, forklarer Formo.

Hentet reflekser for å dele ut

På grunn av frustrasjon over at så få bruker reflekser, har bussjåfør Kristensen på eget initiativ begynt å dele ut reflekser til passasjerene sine.

– Det er bedre å se passasjerene enn å treffe dem. Derfor kontaktet jeg NAF og fikk masse reflekser av dem, forteller Kristensen.

– Og siden har du delt ut reflekser?

– Ja, og det har gått ut i bøtter og spann. Jeg er bare glad for at folk tar imot, smiler bussjåføren.

Kristensen er organisert i Yrkestrafikkforbundet, som har fått henvendelser fra flere fortvilte sjåfører som ikke ser fotgjengerne i mørket. Forbundet trykker nå opp egne reflekser som bussjåførene kan gi ut til passasjerene sine.

– Bruk refleks og gjør dere synlige, oppfordrer Kristensen.

Se hele saken øverst.