I dag blir Ødegaard 18 år: – Han kan bli en verdensstjerne

Martin Ødegaard er omsider blitt myndig. TV 2-ekspert gleder seg til å følge Real Madrid-spillerens utvikling de neste årene.

Allerede før han var gammel nok til å ta lappen, få stemmerett og kjøpe øl i butikken har Martin Ødegaard (18 år i dag) satt en rekke historiske rekorder i sin hittil unge fotballkarriere:

  • Ødegaard satte europeisk rekord, da han 15 år og 300 dager gammel som innbytter for Mats Møller Dæhli i landskampen mot Bulgaria på Ullevaal stadion den 13. oktober 2014 ble den yngste spilleren som noensinne har spilt en EM-kvalifiseringskamp.
  • Han ble også den yngste spilleren som har debutert for et norsk landslag, da han 15 år og 243 dager gammel den 27. august 2014 spilte fra start i privatlandskampen mot De forente arabiske emirater i en kamp som endte 0–0.
  • 13. april 2014 ble han den yngste spilleren som har debutert i eliteserien, 15 år og 117 dager gammel, og den 16. mai 2014 ble han den yngste målscoreren i eliteserien gjennom tidene, da han scoret Strømsgodsets siste mål i 4–1-seieren over Sarpsborg, 15 år og 150 dager gammel.
  • Den 23. mai 2015 ble han den yngste spilleren som har spilt for Real Madrid i La Liga, 16 år og 157 dager gammel.

Se TV 2 Sportens dokumentar «Fenomenet Ødegaard» i videovinduet øverst!

– Gratulerer med dagen, Martin!
Lørdag 17. desember ble Ødegaard 18 år. TV 2-ekspert Jesper Mathisen er full av lovord om det midtbanespilleren har prestert i løpet av sin hittil korte karriere.

– Først vil jeg gratulere Martin Ødegaard med dagen. Vi har jo lenge hørt om Martin, og det nesten utrolig at han ikke er blitt mer enn 18 år, sier Jesper Mathisen til TV 2 Sporten.

Han mener Ødegaard har gjort alt riktig i sin karriere frem til nå.

– Utviklingen til Ødegaard har vært veldig bra. Nå har ikke jeg sett Ødegaard på treningene med A-laget til Real Madrid, for det har vi ikke tilgang til. Men det vi har sett av ham på U21-landslaget og i Castilla og sin debut fra start for Real Madrids A-lag er et signal til alle som har tvilt på at utviklingen. Han har tatt store steg og blitt en bedre fotballspiller for hver dag som har gått, oppsummerer Mathisen.

– Må bygge landslaget rundt ham i fremtiden
Mathisen synes det er rart at Martin Ødegaard ikke har fått flere sjanser på A-landslaget.

– Martin har definitivt vokst som spiller, og det er merkelig at han ikke har fått spille mer på A-landslaget. Med tanke på Ødegaards ferdigheter så mener jeg at vi i fremtiden må bygge A-landslaget rundt ham, slår Mathisen fast.

Og legger til:

– Vi har sett på U21-landslaget at når flere spillere har slitt, så har Martin Ødegaard tatt nivået uansett. Da U21-gutta ble rundspilt av England, for eksempel, så viste Ødegaard at han har nivået til de beste på samme alder i andre land, mener han.

– Real Madrid var det riktige valget
Fotballeksperten har aldri tvilt på at det var riktig valg av Ødegaard å gå til Real Madrid.

– I en alder av 16 og 17 år har han fått trent med de beste spillerne i verden. Og han er i en klubb som har det beste apparatet i verden. Da han debuterte fra start, i cupkampen mot Cultural, leverte han virkelig varene. Det burde vært en flaggdag i Norge etter debuten hans, for at en 17 år gammel norsk spiller debuterer for Real Madrid gjør meg stolt over å være norsk, sier han.

– Kan bli en verdensstjerne!
Nå bare gleder Jesper Mathisen seg til å følge bursdagsbarnets utvikling videre.

– Rennes er nok den heteste klubben å bli lånt ut til i januar. Det er en type liga som passer Ødegaard, og en klubb som han kan få mye spilletid i, sier Mathisen, før han bestemt slår fast:

– Ødegaard har definitivt potensialet til å bli en verdensstjerne de neste årene. Dette har vi sett i Tippeligaen, der han i en alder av 15 år allerede debuterte og dominerte, for U21-landslaget og for Castilla og Real Madrid. Martin Ødegaard har så gode kvaliteter på banen at han kan bli blant de aller, aller beste i europeisk fotball. Og det håper jeg selvfølgelig på at han blir, sier TV 2 Sportens fotballekspert om Martin Ødegaard (18).

På ung.no er blant annet dette listet opp for dem som runder 18:

  • Du er myndig og har alle rettigheter. Du har stemmerett ved valg. Du kan ta førerkort for bil og tung motorsykkel. Du kan gå på storviltjakt alene og kjøpe jaktvåpen. Du kan kjøpe sigaretter, vin og øl. (Det siste punktet kan helt strykes for Ødegaard. Han lever nærmest som en asket i sin jakt på å slå gjennom som internasjonal toppspiller.)