VENTER: Familien har fått oppholdstillatelse i Norge, men venter fortsatt på å få en kommune de kan bosette seg i. Fra venstre: Sand'd Tameem (19),  Muontahd Aibuni (54), Ahmad Tameem (11) og Muohmad Tameem (59).  
VENTER: Familien har fått oppholdstillatelse i Norge, men venter fortsatt på å få en kommune de kan bosette seg i. Fra venstre: Sand'd Tameem (19),  Muontahd Aibuni (54), Ahmad Tameem (11) og Muohmad Tameem (59).   Foto: Christina Campo

Ett år etter de kom til Norge lever familien fortsatt på mottak

ASKER (TV 2): På Dikemark asylmottak er juleforberedelsene i gang. For mange er det ikke første jul de feirer på mottaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De kom med båt over middelhavet. De risikerte alt i flukten fra sine egne hjem. Flyktningene som satte hele Europa i kriseberedskap har nå oppholdt seg i Norge i over et år. Mange har blitt bosatt i norske kommuner, men på Dikemark asylmottak sitter det fortsatt familier som venter på at det nye livet kan starte.

– Jeg fikk oppholdstillatelse etter to måneder i Norge, men siden det har jeg bare ventet på et sted å bo, sier familiefar Muohmad Tameem (59).

Han var den første fra familien som flyktet fra krigsrammede Syria, nærmere bestemt Damaskus. Til sammen har han syv barn, hvorav fem barn har kommet etter ham til Norge. Kona hans Muontahd Aibuni (54) kom for bare to måneder siden. Selv kom han i mai 2014.

– Hvordan har året i Norge vært?

– Det har gått langsomt, fordi vi fortsatt befinner oss på mottak. Det er ingenting å gjøre. Nå har jeg bodd her i et og et halvt år. Jeg ønsker bare å leve et vanlig liv i Norge. Selv om jeg har tillatelse til å bli, må jeg bare fortsette å vente.

Han ble fortalt at familien skulle få et bosted den 15. desember, men den 15. desember kom og fortsatt befinner familien seg på mottaket. Beskjeden han fikk var svært kjent: Han måtte bare vente.

Deilig er jorden

I anledning julefeiringen på Dikemark har elever fra videregående skole blitt invitert til å underholde. «Deilig er jorden» er en av sangene som blir fremført. I rommet sitter Najla Jasin (29) og hennes tre barn. Hun frykter å bli sendt tilbake til det hun beskriver som helvete.

– Det er umulig for oss å dra tilbake. Det er som å dø. Vi flyktet for å unngå å bli drept, ikke bare for å ha det bedre i Norge. Vi ønsket oss bare i sikkerhet.

FÅR IKKE BLI: Omair (4), Mariam (6) og Yonna (9mnd) har ikke fått lov til å bli i Norge. Foto: Christina Campo
FÅR IKKE BLI: Omair (4), Mariam (6) og Yonna (9mnd) har ikke fått lov til å bli i Norge. Foto: Christina Campo

Sammen med mannen sin flyktet hun og hennes to små barn fra Egypt i en av flyktningbåtene over Middelhavet, forteller hun. Da de hadde kommet trygt i havn i Italia, oppdaget hun at hun var gravid med barn nummer tre. Datteren Yonna ble født i Norge og er nå ni måneder gammel. Siden juli 2015 har de vært i landet.

Sønnen hennes Omair Musah (4) forteller uten problemer på norsk hva han ønsker seg aller mest.

– Jeg vil ha et hus i Asker, blått stort hus, og sove på rommet med lillesøster, sier Omair (4).

JULEFEIRING: På Dikemark Asylmottak får alle barna hver sin pose med pakker. Nå er det Omair (4) sin tur til å få.Foto: Christina Campo
JULEFEIRING: På Dikemark Asylmottak får alle barna hver sin pose med pakker. Nå er det Omair (4) sin tur til å få.Foto: Christina Campo

Første november i år fikk de beskjeden som ga dem søvnløse netter: De fikk ikke bli.

– Da vi kom til Norge, sa alle at Norge var det beste landet, at de virkelig brydde seg. Men etter at de ga oss avslag følte jeg at de sender oss til helvete.

De har klagd på avslaget og håper med hjelp av advokat at de får muligheten til et normalt liv i Norge.

Far og sønn på flukt

Khaled Alali (38) og sønnen hans Yezen Alali (12) flyktet sammen fra Syria. Igjen sitter kone, en datter på ti år, og to sønner på tre og to år. Også for ham har året bestått av hovedsaklig én ting; venting.

– Det er veldig vanskelig å bare vente på svar. Hver dag omtrent ringte jeg UDI for å høre hvordan det gikk med saken min. Hele tiden sa de alt var i orden med søknaden. Jeg måtte bare vente.

24. november i år fikk de den gledelige nyheten om at de fikk oppholdstillatelse. Håpet for neste år er å få resten av familien i sikkerhet.

FÅR BLI: Yezen Alali (12) og Khaled Alali (38) har fått vite at de får bli i Norge.  Foto: Christina Campo
FÅR BLI: Yezen Alali (12) og Khaled Alali (38) har fått vite at de får bli i Norge.  Foto: Christina Campo

Må si nei til gaver

Siden Dikemark asylmottak ble opprettet i 2013 har de arrangert julefeiring med underholdning, grøt, gaver til barna og juleverksted. De fleste som er med på å arrangere julefeiringen er frivillige, og det mangler ikke på dem.

– Vi nordmenn er fryktelig glade i julen og vi er fryktelig opptatte av at vi skal være ekstra snille rundt jul. Vi er snille ellers i året også, men det er ekstra stort fokus rundt jul. Så vi har enorme mengder med frivillige som kommer å hjelper oss, leverer gaver, og tar med barna på juletilstelninger. Det er et stort engasjement rundt jul. Det er helt fantastisk, sier mottaksleder Ingvild Hilde.

MOTTAKSLEDER: Ingvild Hilde er mottaksleder på Dikemark Asylmottak. Hun opplever at at nordmenn har et stort ønske om å gi. Foto: Christina Campo
MOTTAKSLEDER: Ingvild Hilde er mottaksleder på Dikemark Asylmottak. Hun opplever at at nordmenn har et stort ønske om å gi. Foto: Christina Campo

På et eget rom ligger pakkene klare. De er sortert i brune papirposer og i hver pose ligger det rundt fem gaver.

– Vi har fått så mye gaver at vi har begynt å si nei for det er begrensa hvor mye man kan ta vare på i trange boenheter. Det norske folket er glade i julen, og de er glade i å dele den med andre.

Hun forteller at beboerne i utgangspunktet ikke nødvendigvis ønsker en julefeiring, men at de har ønsket seg en større feiring i forbindelse med nyttår. Det skal de arrangere i år etter innspill fra beboerne.

Asylsøkere får mindre enn før

Ingvild Hilde skulle ønske beboerne hadde fått mer å rutte med. Det er beboerne selv som må sørge for alt av mat, klær og fritidsaktiviteter.

– De får et beløp hver måned fra UDI som er veldig lavt. En enslig får 2340 kroner i måneden. Det er beløpet som en enslig asylsøker som ikke har endelig avslag får. Har du endelig avslag tar de vekk 500 kroner på det beløpet.

Utbetaling til asylsøkere

Enslige: 2340 kr

Samboere/ektepar: 4440 kr

Barn 0-5 år: 1300 kr

Barn 6-10 år: 1740 kr

Barn 11-17 år: 2210 kr

Barn over 18 år: 1620 kr

Tillegg til enslig forsørger: 770 kr

(Beløpet gis ut per måned og er per familiemedlem. Har du fått endelig avslag er beløpet mindre.)

Men en knapp pengesum i måneden går det ut over både kosthold og aktiviteter de kan være med på.

– Mitt største ønske er at de skulle hatt litt mer penger enn den pengestøtten de får. Den er veldig begrenset og gjør at livet deres blir veldig begrenset i forhold til hva de kan gjøre på eget initiativ.

– Har det ikke vært forhøyet på mange år?

– Nei, det har faktisk gått ned. Det gikk ned i 2014/2015. Ting blir dyrere, men beløpet som gis asylsøkere har gått ned.