Henrik Kristoffersen tapte første slag i retten mot Skiforbundet om hjelmsponsing.
Henrik Kristoffersen tapte første slag i retten mot Skiforbundet om hjelmsponsing. Foto: Poppe, Cornelius

Henrik Kristoffersen tapte første slag mot Skiforbundet

Slalåmesset får ikke bli sponset av Red Bull på hjelmen i påvente av endelig avgjørelse i søksmålet mot Skiforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristoffersen har bedt om midlertidig forføyning om at Skiforbundet «må tåle» at Kristoffersen kan inngå en avtale med Red Bull som omfatter profilering på hjelm, og at Skiforbundet ikke kan utøve sanksjoner som følge av en slik avtaleinngåelse.

Oslo tingrett har ikke gitt Henrik Kristoffersen medhold i hans begjæring. Han får heller ikke dekket saksomkostningene.

Dermed er det status quo for Kristoffersen frem til søksmålet hans blir rettskraftig avgjort.

Kristoffersen har saksøkt Skiforbundet for 15 millioner kroner han mener han taper på ikke å få ha egen sponsoravtale med profilering på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal får. I den midlertidige forføyningen sier tingretten at det ikke er noen forskjellsbehandling.

– Vi er fornøyd med at Oslo tingrett har gitt oss medhold i vårt rettslige syn på saken, sier generalsekretær i Skiforbundet, Stein Opsal i en pressemelding.

– Henrik har anledning til å inngå en personlig avtale med Red Bull, slik han har hatt tidligere, selv om det ikke gis anledning til profilering på hjelm og hodeplagg, sier Opsal.

Kjennelsen påvirker ikke Henrik Kristoffersens deltakelse på landslaget, melder Skiforbundet.

TV 2 har ikke fått tak i noen i Kristoffersen-leiren for kommentar om saken.

Kristoffersen har slitt sportslig i høst, men var forrige helg tilbake og vant søndagens verdenscuprenn i slalåm i Val d'Isère.

Én måned ankefrist

– Vi er fornøyd med at retten har tatt til følge vår rettslige synspunkt og avslått samtlige anførsler fra den andre siden. Striden har vært om markedsrettigheten på hjelmen, og om usaklig behandling ved at Aksel Lund Svindal kunne inngå en slik avtale, men tingretten har tatt våre argumenter til følge, sier advokat Anne-Lise H. Rolland til NTB.

Hun opplyser om at Kristoffersen har én måned ankefrist.

Bakgrunn:

Henrik Kristoffersen har gått til sak mot Norges Skiforbund for å kjøre med Red Bull som hjelm- og luesponsor i stedet for forbundets hovedsponsor Telenor.

Bakgrunnen for saken er at Kristoffersen, i motsetning til Aksel Lund Svindal, ikke får kjøre med Red Bulls logo på hjelmen på grunn av sin utøveravtale med Norges Skiforbund. Svindal fikk sin avtale i 2010, men da var det andre regler som gjaldt. Den gangen var det fullt mulig å inngå private avtaler for hjelm og hodeplagg, men slik er det ikke lenger. Derfor kjører Svindal med Red Bull på hjelmen.

Kristoffersen sa til NTB etter verdenscuphelgen i Val d'Isère at han ville kjempe videre uansett kjennelse denne uken.

Dette skriver Skiforbundet om dommen:

Oslo tingrett har vist til at Kristoffersens krav tar som utgangspunkt at det er utøveren som har markedsrettigheten til merket foran på hjelmen, og at det skjer en overdragelse av denne rettigheten til Skiforbundet ved signering av utøveravtalen.

Oslo tingrett har imidlertid gitt Norges Skiforbund medhold i at det er forbundet som har denne rettigheten inntil den eventuelt lisensieres videre. Retten har også uttalt at det ikke foreligger forskjellsbehandling, og at Norges Skiforbunds avgjørelse om ikke å tillate inngåelse av avtalen med Red Bull som omfatter hjelm, hverken er vilkårlig eller urimelig.