SKAL HEDRE COHEN: Hittil er 16 artister lansert til minnekonsert. Flere navn vil bli sluppet etter hvert, ifølge arrangør Christer Falck. Foto: NTB Scanpix
SKAL HEDRE COHEN: Hittil er 16 artister lansert til minnekonsert. Flere navn vil bli sluppet etter hvert, ifølge arrangør Christer Falck. Foto: NTB Scanpix

Lager minnekonsert for Leonard Cohen

Henning Kvitnes, Aurora Aksnes og Lars Lillo-Stenberg skal hedre Leonard Cohen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25. april skal et titalls norske og internasjonale artister hedre avdøde Leonard Cohen med en minnekonsert i Oslo spektrum.

Mannen bak den uoffisielle minnekonserten er programleder og plateprodusent Christer Falck (47).

– I år har tre av mine store barndomshelter dødd, først Bowie, så Prince, og nå til slutt Leonard Cohen, og jeg tenkte at dette var en fin måte å gjøre noe fint for de som har gjort så mye for meg og mitt musikalske liv, sier Falck til TV 2.

Hentet inn Cohen-entusiaster

Til nå er 16 artister lansert. Aurora Aksnes, Anneli Drecker, Finn Kalvik, Henning Kvitnes, Lars Lillo-Stenberg, Frode Grytten, Åse Kleveland og amerikanske Luke Elliot er noen av artistene som skal opptre.

Christer Falck er mannen bak minnekonserten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Christer Falck er mannen bak minnekonserten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg har rett og slett bare spurt folk som jeg visste at var Cohen-entusiaster. Jeg leste et intervju at Aurora Aksnes var blodfan, og jeg vet jo at de fleste på lista både har vært direkte og indirekte inspirert av ham, sier Falck.

Falck opplyser om at flere artister vil bli lansert etter hvert.

– Om alt går etter planen, så skal det blir både tårevått og celebert i Oslo Spektrum 25. april, sier han.

– Har en unik posisjon i Norge

Falck er selv stor fan av Cohen.

– Jeg er avlet opp på Cohen av både moren min og mormor. Uansett hvilken bil jeg satt i da jeg var barn, så gikk det i Cohen. Jeg har sett ham 5-6 ganger og fikk med meg den siste konserten i Spektrum. Cohen var helt klart en av de største tekstforfatterne og han hadde en helt unik meloditeft, sier han.

Falck mener at Cohen har en helt unik posisjon i Norge. Det er en av årsakene til at han arrangerer minnekonserten.

– Da «I’m Your Man» kom ut i 1988 var Norge nesten alene om å trykke ham til sitt bryst. Han har spilt over 15 ganger på norsk jord, og han har til og med bodd i Norge en liten periode av livet, så han har en unik posisjon i Norge, sier han.

Dette er tredje gang Falck arrangerer en tribute-konsert i Oslo. Tidligere har han satt i gang konsert for Raga Rockers-vokalist Michael Krohn på Rockefeller, og i november arrangerte han minnekonsert for avdøde Prince på Sentrum Scene.

Nå har han tatt det ett steg videre og booket Oslo Spektrum til Cohen-konserten. Billettene er i salg fra i dag.

Besøkte Norge flere ganger

I november døde den canadiske artisten Leonard Cohen, 82 år gammel. Cohen døde i sitt hjem i Los Angles. Manageren har uttalt at han døde mens han sov, etter et fall midt på natten.

Cohen debuterte som poet i 1956, men de fleste kjenner han best som artist. Hans mest kjente sanger er «Hallelujah», «Suzanne», «First We Take Manhattan» og «Bird on Wire».

Cohen opptrådte på Molde Jazzfestival i 2009, i Bergen og Halden i 2012 og sist i Oslo Spektrum i 2013.

Hadde norsk kjæreste

Leonard Cohen var i sine yngre dager kjæreste med norske Marianne Ihlen.

Historien er at Ihlen flyttet til den greske øya Hydra med sin daværende kjæreste, forfatteren Axel Jensen. De giftet seg og fikk en sønn før Jensen traff en annen kvinne. Da møtte Ihlen unge Cohen, og de var et par på slutten av 50-tallet.

Paret skapte kjærlighetshistorie som Cohen udødeliggjorde gjennom sangen «So long Marianne». Marianne Ihlen døde i sommer.