Vil skrote røntgensystem til en halv milliard

– Livredde for å gjøre feil

Røntgensystemet til en halv milliard kroner som skal innføres på 35 sykehus i Norge, er så dårlig at det bør skrotes. Det mener leger ved sykehuset Innlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to måneder har røntgenlegene på sykehuset Innlandet på Hamar brukt det nye datasystemet for røntgenbilder.

Systemet som skal brukes på alle de 35 sykehusene i Helse Sør-Øst, til en halv milliard kroner, har vært utsatt i over to år, men til slutt ble det tatt i bruk. Men nå har man avdekket flere alvorlige feil.

– Vi har hatt situasjoner der man har sett på en henvisning av en pasient, men fått opp bilder fra en annen pasient, det kan få alvorlige konsekvenser, sier røntgenlege Eric Zimmermann.

Sendt bekymringsmelding

Sykehuset Innlandet har sendt bekymringsmelding til fylkeslegen om flere alvorlige feil i systemet som de frykter kan gå utover pasientsikkerheten. Blant annet har ordet IKKE og INTET forsvunnet når man dikterer en diagnose og informasjon om pasientens allergi har også falt ut i noen tilfeller.

– Vi har satt inn tiltak for å sørge for at det ikke skjer feil, men vi kan ikke utelukke at det skjer noe alvorlig i fremtiden, sier Zimmermann.

– Røntgenlegene, radiografene og sekretærene er livredde for å gjøre feil, forteller foretakstillitsvalgt Per Christensen ved sykehuset Innlandet.

Allerede i mai advarte leger og tillitsvalgte mot det valgte systemet som skal innføres på alle de 35 sykehusene i Norges største helseregion Helse Sør-Øst. Nå mener de at de fikk rett i sine advarsler.

SER MØRKT PÅ FREMTIDEN: Foretakstillitsvalgt Per Christensen. FOTO: TV 2
SER MØRKT PÅ FREMTIDEN: Foretakstillitsvalgt Per Christensen. FOTO: TV 2

– Vi må jo si at bekymringene vi har hatt, har innfridd 100 prosent. Vi har avdekket alvorlige feil og er veldig bekymret og ser mørkt på fremtiden for dette systemet, sier Christensen.

Vil skrote systemet

Legene ved sykehuset Innlandet mener systemet man har innført er umodent og ikke bør innføres på alle sykehusene.

– Det vi egentlig vil, er å stoppe anskaffelsen og få et bedre system, sier Zimmermann.

Men Helse Sør-øst som har kjøpt inn datasystemet, vil ikke gi seg.

– Vi er ikke i en situasjon der det handler om å skrote eller ikke skrote, vår viktigste jobb er å sikre en forbedret løsning og rette feil så fort som overhodet mulig, for å sørge for at sykehuset Innlandet får en god løsning, sier Thomas Bagley, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst

VIL RETTE FEIL: Teknologidirektør Thomas Bagley, FOTO: TV 2
VIL RETTE FEIL: Teknologidirektør Thomas Bagley, FOTO: TV 2

Men om systemet skal innføres på alle de 35 sykehusene etter planen, er usikkert.

– Det vi må gjøre er å evaluere det arbeidet som er gjort, så får vi komme tilbake til videre innføring etter vi har evaluert sier Bagley i Helse Sør-Øst.

– Man innførte et system som man lovte skulle være enkelt å installere, men vi føler man har kjøpt katta i sekken, sier tillitsvalgt Christensen til TV 2.