NRK-lisensen skrotes

Kulturministeren legger torsdag fram en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting og fremtidig finansiering av NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir slutt på NRK-lisensen slik den er i dag, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

NRK-skatt eller medieavgift

Det betyr ikke at det blir gratis å bruke NRK. Men det er ikke klart hvilken finanseringsmodell som vil innføres.

– Regjeringen utreder en medieavgift, og så vil man vurdere dette opp mot ordinær finansiering over statsbudsjettet, opplyser Kulturdepartementet til TV 2. Finansieringen vil ikke knyttes til om man er eier av et TV-apparat eller ikke.

Regjeringen har som mål ha ha den nye ordningen i gang i 2019.

– Vi ønsker en finansiering som enten blir en husstandsavgift, en øremerket skatt, eller øremerket skatt per person, med visse fritak ut fra inntekt, sier Helleland.

Nå skal regjeringen sende saken ut til høring. Stortinget skal så velge mellom en medieavgift eller NRK-finansiering over skatteseddelen.

– Regjeringen har besluttet at lisensen slik vi kjenner den idag blir borte. Vi ønsker en øremerket medieavgift og skal vurdere dette opp mot en statsbudsjettfinansiering. Akkurat hvilken modell det blir, har vi ikke noe svar på ennå, sier kulturministeren til TV 2.

Journalistene i NRK: – Vi er lettere sjokkert

Leder for NRKs journalistlag, NRKJ, sier de er lettere sjokkert over at regneringen vil vurdere en finansiering over statsbudsjettet.

– Vi er lettere sjokkert over at regjeringen vil vurdere en finansiering over statsbudsjettet. En slik løsning er etter vår mening det verste alternativet, med hensyn til NRKs uavhengighet, sier leder i NRKJ, Richard Aune.

«NRKJ forventer at det velges en medieavgift som sikrer en redaksjonell uavhengighet med et tydelig skille mellom myndighetene og NRK. Publikum må føle seg trygge på at NRKs innhold er publisert uavhengig av myndigheters og andre aktørers interesser» skriver de i en pressemelding.

De mener en medieavgift knyttet til husstand er det som gir best avstand mellom de som finanserer innholdet, og de som skaper innholdet.

– Vi vil også advare mot den finske modellen med skatt per person. Erfaringene er at den gir mindre grad av uavhengighet og forutsigbarhet ved at skiftende regjeringer hyppig har endret skattenivået.

– En farlig vei å gå

Norsk Journalistlag (NJ) sentralt er også kritisk til statsbudsjettfinansiering

– Det viktigste for journalister er at man sikrer stabil finansiering, men først og fremst uavhengighet for NRK. Det å ha statsbudsjettfinansiering er en farlig vei å gå. Det vil knytte finansiering av NRK opp mot politiske vinnere i Stortinget, og det er en situasjon vi må unngå, sier leder i NJ, Thomas Spence til TV 2.

Blant kulturpolitikerne på Stortinget er det noe blandet reaksjon. Arild Grande fra Arbeiderpartiet mener kulturministeren burde ha kommet lenger i prosessen om ny finansiering av NRK og løsning for en kommersiell allmennkringkaster.

– Vage tanker

– Jeg lurer på hva statsråden har holdt på med det siste halvåret, når alt hun kommer med i forhold til finansiering av NRK er å gjenta det samme som Stortinget kom med i mars i år. Vi hadde en klar forventning om at det skulle komme et forslag på bordet nå, så da må vi vurdere hva vi skal gjøre med den saken, sier han til TV 2.

– Det hun har levert er vage tanker om en fremtidig modell av hvordan NRK skal finanseries. Det ser ut til at vi får mye å holde på med her på Stortinget det neste halvåret, sier sier Geir Jørgen Bekkevold i KrF til TV 2.

Forslag til løsning for kommersiell allmennkringkaster

Under pressekonferansen ble også et forslag til løsning for en kommersiell allmennkringkaster lagt fram. Mens spørsmålet om lisens er helt sentral for NRK, er den andre meldingen avgjørende for mye av produksjonen i TV 2.

Mediemangfoldsutvalget leverte sin anbefaling 18. oktober. Det gikk for at staten fortsatt bør støtte TV 2 eller en annen allmennkringkaster for å produsere nyheter i tre til fem år framover.

TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste som var helt uten kompensasjon for merutgiftene det er å ha en omfattende nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet.

Bakgrunnen for endringene er at TV-markedet endrer seg. Færre ser på tradisjonell lineær TV, og flere streamer TV-kanalene over internett. Dette har omfattende innvirkning på kanalenes utgifter og inntekter.