PRIORITERER RUSSISKE UTØVERE: En ekspertgruppe skal se på russiske skiskyttere ifm. McLaren rapporten. Foto: Jure Makovec
PRIORITERER RUSSISKE UTØVERE: En ekspertgruppe skal se på russiske skiskyttere ifm. McLaren rapporten. Foto: Jure Makovec

31 russiske skiskyttere mistenkt for doping

Samtidig bekrefter FIS at langrennsutøvere under Sotsji-OL var involvert i dopingskandalen.

En liste fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) avslører at 31 russiske skiskyttere mistenkes for doping.

Det bekrefter Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), overfor VG.

IBU har satt ned en ekspertgruppe som skal se på McLaren-rapporten i forbindelse med det statlige russiske dopingprogrammet som er avdekket.

Skiskytterforbundet har bedt ekspertgruppen prioritere russiske skiskyttere som fortsatt er aktive, enten de deltar i IBU-cupen, som er det nest øverste nivået, eller i verdenscupen.

– Noen av de 31 utøverne er allerede utestengt, andre har sluttet, men det haster mest av alt å få gjort en vurdering av de skiskytterne som nå deltar i våre internasjonale konkurranser. Jeg regner med at vi i styret vil få anbefalinger i løpet av en uke og på den bakgrunn kan luke ut de utøvere som utvalget mener bør foreløpig utestenges, sier Besseberg til VG.

Russland skal i utgangspunktet også gjeste verdensmesterskapet i 2021.

– Det er ikke noe som haster å avklare. Det kan bli en sak for neste års IBU-kongress, sier Besseberg.

Langrennsløpere på listen
Det internasjonale skiforbundet (FIS) er også i gang med arbeidet i kjølvannet av McLaren-rapporten. I en pressemelding onsdag bekreftet FIS at flere av de aktuelle utøverne som har brutt dopingreglene var langrennsløpere i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

I rapporten kom det frem at over 1000 utøvere i 30 idretter har hatt tilknytning til et systematisk dopingprogram. Prøvene til vinnerne av tolv medaljer fra OL i Sotsji i 2014 og fem fra London 2012 skal ha blitt tuklet med. Nå varsler FIS opprydning.

Russland tok totalt ett gull, tre sølv og en bronse under langrennsøvelsene i Sotsji.

FIS opplyser at navnene på de aktuelle utøverne ikke vil bli offentliggjort før utfallet av de ulike sakene er avgjort.

(©NTB/TV 2)