Vil ha færre utlendinger i Get-ligaen

Lørenskog og Vålerenga vil redusere antall utlendinger i norsk hockey. Det skaper reaksjoner.

– Nivået til norske hockeyspillere er såpass høyt nå så det er ikke er noen vits i å hente en halvgod utlending for han vil ikke utgjøre noen forskjell i Get-ligaen allikevel, sier Kenneth Larsen.

Lørenskog-treneren har lenge tatt til orde for å redusere antall utlendinger. I dag er det en såkalt «gentlemen`s agreement» mellom klubbene i Get-ligaen at man ikke skal benytte mer enn sju utlendinger per kamp. Det antallet ønsker Kenneth Larsen å redusere til fem.

– Det er bedre å satse mer på de norske så de får en høyere del av lønnskaka, sier Kenneth Larsen.

Han får støtte av Vålerenga, som per dags dato har færrest utlendinger av lagene i Get-ligaen.

– Jeg synes det vil være bra å kutte i utlendingskvoten. Det vil være et ris bak speilet til klubbene til å jobbe mer med de yngre, sier Vålerenga-trener, Roy Johansen.

Men ikke alle er enige i at det er en god idé. Roy Johansens tidligere assistenttrener på landslaget, Sjur Robert Nilsen mener en reduksjon vil virke mot sin hensikt.

– Å tro at det er saliggjørende å gå ned på antall utlendinger uten å gjøre noe mer tror jeg ikke noe på. Da vil det være et tidsspørsmål før vi er en B-nasjon på A-landslaget også. Da blir det for mange som spiller på det øverste nivået som ikke er gode nok til å være der, mener Nilsen.

Norsk hockey har siden seint på 90-tallet hatt en intensjon om å redusere antall utlendinger i ligaen. Den gang var antallet oppe i elleve.

Stavanger Oilers har ikke tatt en endelig beslutning på hvor de vil stå i debatten, men poengterer at en reduksjon vil føre med seg en rekke utfordringer.

– Umiddelbart gjennom en reduksjon av antall utlendinger får man opp flere interessante problemstillinger. Den ene er konkurransedyktigheten til de svakeste lagene i ligaen som er avhengige av å ha flere utlendinger på laget for å være gode. Hva skjer med de antatt beste norske spillerne i de svakere lagene? De vil mest sannsynlig forflytte seg til de beste norske lagene som vil bruke pengene sine på å forsterke seg med nordmenn i stedet for utlendinger. Kvaliteten på ligaen? En reduksjon påvirker ligaen på mange områder og gjerne mer enn man tenker ved første øyekast for det er lett å se noen positive sider, men det er definitivt noen utfordringer som oppstår også, sier sportslig leder i Stavanger Oilers, Pål Higson.

Han ønsker ikke å utelukke muligheten for å øke antall utlendinger i ligaen.

– For ligaens konkurransedyktighet og muligheten til å få nok norske spillere til å spille i ligaen er det kanskje en idé å ha så mange utlendinger. Da får vi debattere om det er et bra virkemiddel å redusere antall utlendinger eller om det faktisk viser seg at vi bør øke antall utlendinger. Jeg er litt usikker på svaret på det nå, sier Higson.

Storhamar-trener, Sjur Robert Nilsen leder laget som per dags dato har flest utlendinger i stallen. Ni. Han lurer på om det ikke er en idé å heller redusere antall lag i Get-ligaen fra ti til åtte.

– Kanskje det er bedre å ha åtte lag i Get-ligaen og heller flytte noen av lagene ned i 1.divisjon. Så får vi se om noen år om kanskje Bergen, Nidaros osv. er gode nok til å ta steget opp til Get-ligaen. Det er nok ikke heldig for en toppserie å ha et lag som er så hektet av som det Kongsvinger er, sier Nilsen.

Kongsvinger ligger nå på tiendeplass med bare fem poeng på 27 kamper.

Kongsvingers styreleder, Per Gunnar Aarnes sier til TV 2 at de ønsker å beholde dagens ordning med sju utlendinger.