Her er de fem nominerte til hovedprisen fra Autobest-juryen.
Her er de fem nominerte til hovedprisen fra Autobest-juryen.

En av disse er «Årets beste bilkjøp»

Vinneren får skryt, men du får neppe se mange av den i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da er vinneren av Autobest sin «Best buy car in Europe 2017» klar. Vinneren kommer denne gang fra sør-europeisk hold: Seat Ateca.

Autobest-juryen består av 31 jurymedlemmer fra 31 ulike land, og det største hovedkriteriet for prisen er at bilen skal representere MYE bil for pengene.

Men det er mengder av spørsmål som stilles underveis: Hvordan er bilen å kjøre? Er det noen form for kjøreglede i bilen? Hva slags utstyr får du med? Hvordan er den i praktisk bruk? Hvor stort forbruk har den? Hvordan er den teknologisk i forhold til konkurrentene? Hvor høyt er utslippene? Hvordan er fjæringen på dårlig vei? Osv...

Åpen stemmegivning

På høsten hvert år blir juryen enige om fem biler som skal nomineres til prisen, før man møtes i november for en omfattende testkjøring og analyse av bilene.

Deretter fordeler hvert jurymedlem sine poeng på en rekke ulike punkter, til hver bil. Det litt spesielle med stemmegivningen er at den legges åpent ut etterpå, slik at også utenforstående kan få se hva jurymedlemmene har stemt. Dette i motsetning til endel andre priser, hvor stemmegivningen er hemmelig.

Derfor vil de at barn skal vinke til lastebilene

Her er vinnerbilen: Seat Ateca.
Her er vinnerbilen: Seat Ateca.

Seat Ateca fikk totalt 1672 poeng, som var 72 poeng foran andreplassen som gikk til Peugeot 3008.

Deretter fulgte Toyota C-HR, Citroën C3 og Kia Niro. Som man ser, var fire av de fem finalistene SUV/Crossoverere, som viser at trenden også har nådd de rimeligere bilene. I tillegg var to av finalistene hybridbiler.

Har fått mye ros

Seat Ateca har fått mye ros av europeisk motorpresse, blant annet for sporty kjøreegenskaper, stort bagasjerom, god komfort, sikkerhet, pent design, og ikke minst: Den er mye bil for pengene.

Her kan du sikre deg en helt unik bil

Autobest-juryen delte også ut en del andre priser.

“Smartbest 2016” gikk til Peugeot og deres digitale i-Cockpit I Peugeot 3008. “Safetybest 2016” gikk til Euro NCAP organisasjonen, for deres utrettelige arbeid for sikkerhet. “Sportbest 2016” gikk til Alejandro Agag, som er administrerende direktør for Formel E-serien.

Autobest-prisene vil deles ut i Portugal i februar, og da vil for første gang Seat kunne motta den gjeve hovedprisen.

I Norge har merket ingen offisiell importør. Seat kom til Norge første gang i 1989, og ble solgt av VW-importøren Møller på tidlig 2000-tall (VW eier Seat), før Seat Nordic solgte bilene fram til 2006. Da ble merket trukket ut av det norske markedet, og har aldri kommet tilbake på offisielt importør-basis.

Denne sportsbilen ser du ikke mange av