Hans Christian Pretorius er leder for Cybersikkerhetsavdelingen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Hans Christian Pretorius er leder for Cybersikkerhetsavdelingen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: TV 2 / NTB scanpix

Cybersjef om russisk hacking av USA-valget: – Første gang vi har sett dette

Sjefen for Cybersikkerhetsavdelingen i NSM mener det er bekymringsfullt hvordan dataangrep brukes for å påvirke demokratiske valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er første gang vi har sett dette, sier Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hvordan Russlands hackerangrep ble brukt til å påvirke den amerikanske presidentvalgkampen.

Pretorius leder NSMs Cybersikkerhetsavdeling, og understreker overfor TV 2 at han baserer uttalelsene sine på det som allerede er kjent gjennom amerikanske medier.

– Det som er nytt, er at aktørene alltid har skjult hva det er de har fått tak i, sier Pretorius og sikter til at plattformer som Wikileaks ble brukt til å spre opplysningene som de russiske hackerne tok.

Onsdag meldte NBC News at Russlands president Vladimir Putin skal ha vært personlig involvert i hackerangrepene mot demokratene under presidentvalgkampen i USA.

Putin skal ifølge to anonyme høytstående tjenestemenn ha instruert hvordan materiale hacket fra demokratene skulle bli lekket og brukt.

Allerede i juli mente amerikansk etterretning med «stor grad av sikkerhet» at Russland sto bak lekkasjen av demokratenes eposter.

Datasikkerhetseksperter har slått fast at de russiske hackerne som snoket i Obamas epost, og dataspionerte på det norske forsvaret i 2014, også var involvert i datainnbruddet mot demokratene.

En av hackergruppene de digitale sporene pekte mot, var «Fancy Bear», som også slo til mot databasen til Verdens antidopingbyrå (WADA) og hengte ut flere amerikanske OL-stjerner.

Trodde FBI-henvendelse var tulletelefon

Storavisen New York Times brakte tirsdag nye, avslørende detaljer om det russiske cyberangrepet mot demokratene, og omtaler det på nivå med Watergate-skandalen, som førte til at Richard Nixon gikk av som president i 1974.

Forskjellen er at den gang var det fem menn som fysisk brøt seg inn i Det demokratiske partihovedkvarteret for å installere overvåkingssystem. Det russiske dataangrepet ble utført fra lang avstand, og ble styrt fra Kreml.

Avisen slår fast at FBI tok kontakt med Det demokratiske partiledelse allerede i september 2015, og forsøkte å advare dem om at russiske hackere allerede hadde klart å trenge seg inn i datanettverket.

Siden FBI visste at de ikke kunne varsle Clinton-leiren med å sende en epost om saken, og dermed vise de russiske hackere at de visste om dataangrepet, måtte en av FBIs spesialagenter legge igjen beskjed på telefonsvareren. De etterfølgende ukene ble det lagt igjen flere beskjeder, men demokratenes datastøtteekspert ringte aldri tilbake. Han trodde det bare var tulletelefon.

Demokratenes Adam Hodge bekrefter opplysningene, og sier til CBS News at det tok flere måneder før partiledelsen skjønte at FBI prøvde å kontakte dem om dataangrepet.

Hackerne klarte å få tilgang til epostene til blant andre Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta med såkalt «phishing», eller nettfisking. Ved å trykke på lenken i eposten som oppfordret til bytte av passord, fikk de russiske hackerne tilgang til epostene som senere ble lekket på Wikileaks. Ifølge New York Times skal Det republikanske partiet også ha blitt hacket, men ikke utsatt for tilsvarende lekkasjer.

Den erfarne republikanske senatoren Lindsey Graham sier at han ble hacket av russerne under valgkampen. Graham sier han ble informert av FBI tre måneder før presidentvalget i november om at hans kontoer var hacket.

– Jeg er av den oppfatning at russere hacket Det demokratiske partiet og Podestas epostkonto. De hacket min valgkampkonto. Jeg tror at all informasjonen som ble offentliggjort og skadet Clinton, ikke skadet Trump, sier Graham. Han legger til at han ikke tror at valgresultatet kan betviles. Han vil likevel at Trump skal ta et oppgjør med Russland.

– Dette må russerne betale for, fastslår Graham.

«Burde bekymre alle amerikanere»

I forrige uke siterte Washington Post en hemmelig vurdering gjort av CIA, som konkluderte med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Donald Trump til seier.

Ifølge Washington Post var det blant annet enkeltpersoner med forbindelser til Moskva som overleverte stjålne eposter fra Hillary Clinton og den demokratiske partiledelsen til nettstedet Wikileaks, som deretter publiserte dem.

– Det at man bruker cyber og cyberaktører slik, er bekymringsfullt, sier Hans Christian Pretorius i NSM til TV 2.

I vinter sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2 at Storting, regjering og departementer er blitt utsatt for digital spionasje fra fremmede makter, og at den digitale spionasjen utgjør en økende trussel.

Ifølge Pretorius har hackere lykkes mot norske systemer som defineres som åpne, men likevel har innhold som ikke bør komme på avveie. Derfor er internasjonalt samarbeid om beskyttelse mot digitale trusler veldig viktig, påpeker han.

– Vi har jo ennå til gode å se at man har lykkes mot våre graderte systemer. Det vil utgjøre en betydelig trussel. Et større internasjonalt samarbeid er veldig viktig, for å ha kunnskap om aktørene og kartlegge dem, og deretter ta ut serverne de benytter. Det er helt avgjørende, sier Pretorius, som leder NSMs Cybersikkerhetsavdeling.

John McCain, som leder senatskomiteen for de væpnede styrker, har gått sammen med demokraten Chuck Schumer og andre om en felles uttalelse der de blant annet skriver at CIAs rapport «burde bekymre alle amerikanere».

– Vi vil samle våre kolleger om å etterforske og stanse den alvorlige trusselen som cyberangrep fra fremmede myndigheter utgjør mot vår nasjonale sikkerhet, heter det. Russland er det eneste landet som er nevnt konkret i uttalelsen.

Trump: – Dette er latterlig

I forrige uke beordret avtroppende president Barack Obama full gransking av hackerangrepene i presidentvalgkampen. Granskingen skal være gjennomført innen Donald Trump tar over som president 20. januar.

– Etterretningstjenestene var klare på at dette kom fra høyeste hold. Presidenten har gjort det klart overfor Putin at dette er uakseptabelt, sa Det hvite hus-talsmannen Eric Schulz.

USAs kommende president Donald Trump har imidlertid slått hardt tilbake mot CIAs påstander, og sa dette til Fox News søndag:

– Dette er latterlig. Jeg tror dette bare er enda en unnskyldning. Jeg tror ikke på det. Ikke i det hele tatt.

Politico: 7 grunner til at Putin vant

CIA-veteranen Evan McMullin, som ble lansert som uavhengig kandidat av Trump-motstandere i Det republikanske partiet, sier onsdag at partiledelsen visste om russernes forsøk på å påvirke valget, men valgte å ikke gjøre noe.

– Sannheten er at det har vært åpenbart for partiledelsen i Washington at russerne har påvirket valget, eller forsøkte på det. Dette ble diskutert under valgkampen, sier McMullin til Politico.

Politico lister opp syv grunner til at Putin er den egentlige vinneren av det amerikanske presidentvalget. I analysen pekes det på at den tidligere KGB-offiseren leder et land som under den kalde krigen gjennomførte såkalte «aktive tiltak» – komplekse påvirkningsoperasjoner.

To uavhengige rapporter har konkludert med at tusenvis av falske nyhetsmeldinger spredt via nettsteder og sosiale medier også stammet fra Russland. I november sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg at han tok problemet med falske nyheter alvorlig, og skisserte flere mulige tiltak. (TV 2/NTB)