Illustrasjonsbilde av en spåkone. Foto: Colourbox 
Illustrasjonsbilde av en spåkone. Foto: Colourbox 

Horoskopsjokk! Du har hatt feil stjernetegn hele livet!

Kanskje det er derfor horoskopet ditt aldri stemmer? Sjekk ditt egentlige stjernetegn her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leser du ofte horoskopet ditt? Vet du kanskje allerede hvordan 2017 kommer til å bli? Vel, alt du har lest kan være feil.

NASA (The National Aeronautics and Space Administration) har slått fast at det finnes 13 stjernetegn, og ikke 12, slik horoskopet er delt inn.

Det trettende tegnet, slangebæreren, går fra 30. november til 17. desember og endrer hele systemet. Det betyr at 86 prosent av oss er født i et annet stjernetegn enn det vi har trodd.

Det er dårlig nytt for alle som har tatovert stjernetegnet sitt.

Sjekk ditt egentlige stjernetegn nederst i saken.

Alltid vært 13 tegn

Så hvorfor har vi trodd feil? For omlag 3000 år ble det astrologiske systemet oppfunnet i Babylon, dagens Irak. Allerede på den tiden var de klar over at det fantes 13 stjernetegn, men det passet ikke inn i de 12 kalendermånedene og de valgte å droppe slangebæreren.

Babylonerne delte de ulike stjernetegnene i 12 helt like deler, som en pizza. I virkeligheten varierer tegenes størrelse fra åtte til 45 dager. Foto: Colourbox
Babylonerne delte de ulike stjernetegnene i 12 helt like deler, som en pizza. I virkeligheten varierer tegenes størrelse fra åtte til 45 dager. Foto: Colourbox

Stjernetolkningen ble videreutviklet i antikkens Hellas og horoskopet, som hevder å definere egenskapene og personligheten din, ble oppfunnet.

Nå, 3000 år senere har himmelhvelvingen dreid seg og jordens akse og Nordpolen ikke peker helt samme retning lengre. Informasjonen er ikke ny, men da NASA skrev om de 13 tegnene på sin faktaside for barn og unge Space Place i januar i år, brøt ut hysteri blant mange som tror på horoskopet – og debatten har ikke stilnet siden da. NASA var riktig nok opptatt av å presisere at astronomi og astrologi ikke er det samme.

Astronomi er en vitenskapelige studie av stjerner, planeter, galakser og resten av universet.

Astrologi er en tro om at stjernenes og planetenes posisjoner på himmelen påvirker personligheten til mennesker på jorden.

– Ikke spikeren i kista

Håkon Dahle, astrofysiker ved Universitetet i Oslo forteller at det ikke er noen nyhet at det finnes 13 stjernetegn.

– Fra oldtiden har det vært litt diffust hvor grensene går mellom de forskjellige stjernebildene, men i 1930 fastslo astronomer nøyaktig hvor grensene går – og stjernebildene som solen passerer gjennom varierer veldig i størrelse. Slangebæreren er kjent som stjernebilde siden antikken, men grensene har vært litt vage tidligere. Tar man utgangspunkt i de moderne grensene, finner man at solen bare såvidt sveiper innom skorpionen i seks dager, men bruker tre uker på å krysse slangebæreren, sier han og forklarer videre:

– Horoskopet deler året inn i 12 helt like deler, og den delen hvor solen står i slangebæreren har tidligere blitt regnet som en del av skorpionen, slik at det blir omtrent én måned til sammen.

De færreste astronomer tror på astrologi og han har lite forståelse for at det trettende stjernetegnet skaper hysteri blant dem som tror på horoskop.

– Jeg tviler på at dette er spikeren i kista for dem som tror at personligheten og fremtiden er definert av horoskopet. Det finnes jo ulike astrologier, både vestlig og kinesisk, så det kommer jo bare an på hva man velger å tro på, sier Dahle.

Men det er kanskje lett for ham å si, for han er født i jomfruens tegn både i det gamle og nye horoskopet og slipper å bytte.

– Bare tull

En av Norges mest kjente spåmenn, Henning Hai Lee Yang, mener det «nye» horoskopet bare er pølsevev.

– Nei, det finnes ikke 13 personligheter, det er bare tull. Det går ikke an å dele en sirkel på 360 grader på 13, så det må være 12, sier han.

– Hvordan ville du spådd en person som er født i slangebærerens tegn?

– Jeg tror ikke at noen ville sagt at de var født i det tegnet. Men jeg ville kanskje sagt at vedkommende er en blanding mellom skorpion og skytten.

– Men hvis det er 13 stjernetegn, så betyr det at mye av spådommen din har vært feil?

– Nei, det tror jeg ikke noen vil påstå. Med mindre de syntes det er en placeboeffekt.

Hai Lee Yang er selv født midnatt mellom 5. og 6. juni og er ifølge seg selv født i tvillingens tegn. Basert på det nye regnesystemet er han egentlig tyren.

Han avslutter imidlertid med å si at 2017 blir et bra år – uansett stjernetegn.

Sjekk deg selv her:

Det gamle horoskopet:

Steinbukken: 22. desember - 19. januar

Vannmannen: 20. januar - 19. februar

Fiskene: 20. februar - 20. mars

Væren: 21. mars - 20. april

Tyren: 21. april - 20. mai

Tvillingene: 21. mai - 21. juni

Krepsen: 22. juni - 23. juli

Løven: 24. juli - 23. august

Jomfruen: 24. august - 22. september

Vekten: 23. september - 21. oktober

Skorpionen: 22. oktober - 21. november

Skytten: 22. november - 21. desember

Det nye horoskopet:

Steinbukken: 19. januar - 15. februar

Vannmannen: 16. februar - 11. mars

Fiskene: 12. mars - 18. april

Væren: 19. april - 13. mai

Tyren: 14. mai - 19. juni

Tvillingene: 21. juni - 20. juli

Krepsen: 21. juli - 10. august

Løven: 10. august - 15. september

Jomfruen: 16. september - 30. oktober

Vekten: 31. oktober - 22. november

Skorpionen: 23.- 29. november

NY! Slangebæreren: 30. november - 17. desember

Skytten: 18. desember - 18. januar