RUSSLAND-NEI:Russland benekter at de har noen avtale med Norge om å ta tilbake asylsøkere som kom via Russland over Storskog.  AFP / JONATHAN NACKSTRAND
RUSSLAND-NEI:Russland benekter at de har noen avtale med Norge om å ta tilbake asylsøkere som kom via Russland over Storskog.  AFP / JONATHAN NACKSTRAND Foto: Jonathan Nackstrand

storskog-kaos på stortinget:

Ville ha Listhaugs forklaring – Erna sender TRE statsråder

Russland benekter at de har en asylavtale med Norge. Nå må Listhaug forklare seg for Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsministeren kommer nå Sylvi Listhaug (Frp) til unnsetning i Storskog-saken. Innvandringsministeren ble i utgangspunktet bedt om å forklare seg for Stortinget alene. Nå velger Erna Solberg(H) å sende med henne to andre statsråder, som kan hjelpe henne å forklare hva som egentlig har skjedd.

Bakgrunnen er TV 2s avsløringer om at Russland helt siden februar har nektet å ta tilbake asylsøkere med multivisum. I fjor kom over 5000 asylsøkere over Storskog fra Russland.

Ville ha hemmelig redegjørelse

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har hevdet det ble oppnådd enighet med russerne om retur av disse asylsøkerne, men det benekter russerne.

Rotet rundt hvilken avtale som gjelder kan gi Listhaug et forklaringsproblem.

Hun forsøkte først å få redegjøre i hemmelighet for Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, men fikk nei. Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte til TV 2 at de ikke så noen grunn til at dette skulle skje i hemmelighet.

De krevde i stedet at Listhaug skulle komme og forklare seg åpent til hele Stortinget om hva slags avtale Norge har eller ikke har med Russland.

Også Politiets Utlendingsenhet (PU) har slaktet Listhaugs håndtering av Storskog-saken.

Tilbyr tre statsråder

Statsminister Erna Solberg styrker nå laget til Sylvi Listhaug før hun skal i ilden. Hun tilbyr at justisministeren og utenriksministeren stiller sammen med henne og redegjør om Storskog i Stortinget. Solberg har sendt et brev til Stortinget der hun forklarer hvorfor hun velger å gjøre dette:

«Problemstillingene berører det konstitusjonelle ansvaret til både utenriksministeren, justis- og beredskapsministeren og innvandrings- og integreringsministeren. Dersom Stortinget ønsker en redegjørelse om saken vil vi ta kontakt for å finne et tidspunkt der alle tre statsråder møter i Stortinget.»

Regjeringen ønsker primært å redegjøre i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, som er lukket, fordi saken dreier seg om forholdet til en annen stat. Det gjorde statsministeren helt klart i brevet som ble sendt onsdag ettermiddag.