Hangeland lanserer Roy Hodgson som norsk landslagssjef

– Jeg er helt sikker på at Hodgson ville gjort det bra for Norge.

Brede Hangeland har hatt Roy Hodgson (69) som trener i to forskjellige klubber, Viking og Fulham.

Nå håper han NFF kjenner sin besøkelsestid dersom Ståle Solbakken ryker – og kontakter gamlesjefen.

– Jeg kjenner Ståle Solbakken veldig godt, og det er en klassetrener, men det virker vanskelig å få ham ut av FCK. Hvis det ikke er mulig, kjenner jeg veldig godt Roy Hodgson. Han er ledig og kunne vært en meget god mann hvis vi kunne overbevist ham om å ta jobben, sier Hangeland.

Etter fiaskoen i sommerens EM-sluttspill – der England røk ut mot lille Island i åttedelsfinalen – valgte Hodgson å gå av umiddelbart. I England vil han ikke bli savnet, men Hangeland minner om at 69-åringen gjerne har blomstret i rollen som underdog.

Og selv om det er et hav mellom lønnen Hodgson hadde fra FA, og lønnen han eventuelt ville fått i NFF, trenger ikke det nødvendigvis være avgjørende.

– Det kan være at han har tjent sine penger, og har lyst på en fin utfordring. Bare Hodgson vet, men at han er en kapasitet og ville gjort en bra jobb for Norge, er jeg helt sikker på, sier Hangeland.

I samme kategori nevner han Lars Lagerbäck – mannen som slo ut nettopp Hodgson og England med de islandske vikingene I sommer.

Hangeland mener de to deler noen av de samme kvalitetene.

– Hvis du antar at du er svakere enn en del av motstanderne, spiller for spiller, må du kompensere med et kollektiv.

– Ser vi på hva vi konkurrerer med, så har til og med de små nasjonene bra spillere i bra ligaer. Selv om vi har noen i Premier League og i Bundesliga, så er det middels minus i Europa. Jeg tror ikke man skal basere seg på at glitrende norske enkeltspillere skal vinne kampene for oss, det må være et kollektiv. Og er det noe norsk fotball tradisjonelt har vært gode på, så er det å kompensere for manglende individuelle ferdigheter med et godt kollektiv, sier Hangeland.

Roy Hodgson var i søkelyset til NFF som landslagssjef både i 2009 og 2012, har Nils Johan Semb tidligere bekreftet overfor TV 2 Sporten. Men Drillo ble foretrukket.

Når Semb igjen skal identifisere Norges neste landslagssjef, har han ganske sikkert merket seg signalene fra Hodgson i England.

– Jeg håper at noe dukker opp, noe som virkelig interesserer meg. Og at de som ønsker meg er klar over hva jeg står for, så de får det de forventer, uttalte 69-åringen i et intervju med Sky Sports i forrige uke.

Og la til:

– Jeg ønsker en ny trenerjobb – jeg føler meg like bra som i mine yngre dager. Alderen har aldri vært noe hinder.

TV 2 Sporten har vært i kontakt med Hodgsons agent, Leon Angel. På spørsmål om det har vært kontakt mellom Hodgson og NFF, svarer han:

– Beklager, men på dette stadiet kan vi ikke kommentere spekulasjoner

Prosjekt Høgmo ble kostbart for NFF, ikke bare økonomisk. Norge ligger for øyeblikket på 84. plass, en plassering vi deler med Færøyene.

Hangeland mener den neste ansettelsen blir av enorm viktighet.

– Det er en kompleks rolle å være landslagssjef, særlig nå. Ikke bare skal du prøve å vinne kamper, du skal gjenreise troen i folket, for det har vært en del negativitet rundt landslaget i det siste. Den som skal ta roret må være en samlende figur, ikke bare for spillerne, men også for interessen og engasjementet i folket. Det er enormt viktig å finne riktige mann nå, sier Hangeland.