Nytt Fa-forslag får kritikk:

– Vi er ikke hjernedøde barbiedukker

FA vil øke kvinneandelen i fotball, men får kritikk for å være kjønnsdiskriminerende. Bildet er fra VM i Canada i 2015, etter at det engelske landslaget akkurat har scoret mot Norge.
FA vil øke kvinneandelen i fotball, men får kritikk for å være kjønnsdiskriminerende. Bildet er fra VM i Canada i 2015, etter at det engelske landslaget akkurat har scoret mot Norge. Foto: Marc DesRosiers
Det Engelske Fotballforbundet (FA) får sterk kritikk for sin nye plan som skal øke kvinneandelen i fotball.

På sosiale medier hagler reaksjonene mot forbundet etter at det nye forslaget ble lagt frem. FA blir blant annet anklaget for å være kjønnsdiskriminerende.

I dokumentet, som skal fungere som en veiledning for å rekruttere flere jenter inn i sporten, foreslår forbundet å gi jentene rosa dommerfløyter, fargefulle vester som lukter godt og å spille musikk under fotballøktene.

I planen heter det også at trenere bør ta seg Twitter-pause og at de bør la jentene ta seg tid til å sjekke mobiltelefonen i løpet av en treningsøkt.

Veiledningen til FA sier også at jenter bør bli tilbudt incentiver, som for eksempel lommespeil, kinobilletter og rosa hansker.

For å øke oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, bør det reklameres på steder hvor jentene oppholder seg. På kafeer eller på baksiden av toalettdører, foreslår FA.

Fornærmet
En skole fra den lille byen Durham i Nordøst-England har skrevet brev til FA-sjef Martin Glenn etter at planen ble lagt ut.

– Vi er ikke hjernedøde barbiedukker. Vi liker ikke alle samme farge, skriver elevene, ifølge Telegraph.

– Jeg ble helt forskrekket og lo faktisk høyt av noen av forslagene, sier rektor ved skolen, Carol Hughes.

Elevene føler seg fornærmet, og kaller de nye retningslinjene for en spøk.

– Jeg har spilt fotball i hagen med broren min siden jeg var tre år. Jeg elsker spillet, og trenger ikke en rosa vannflaske for å bli interessert, sier Grace på ti år.

FA skal doble kvinneandelen i fotball frem til 2020, fra grasrota til toppen.

– Dokumentet er rettet mot å engasjere jenter som i dag ikke spiller fotball. Det ble opprettet etter forskning på kvinnefotballen, med tilbakemeldinger fra både deltakere og ikke-deltakere. Det oppfordrer til en kreativ tilnærming for å øke deltakelsen, opplyser forbundet, ifølge Telegraph.

– Banale symbol
Norges Fotballforbunds første kvinnelige generalsekretær, Karen Espelund, har vært med på utviklingen av kvinnefotballen siden hun selv begynte sin fotballkarriere på 1970-tallet. Siden den gang spillet var forbeholdt guttene.

– Hva tenker du om FAs forslag?

– Det er prisverdig at man ser på hvordan man kan rekruttere enda flere, og at det sosiale aspektet vektlegges. Det kollektive er viktig i den gruppen. Sannsynligvis enda mer viktig enn hos gutter. Det er grunnleggende å ha trenere som vet hvordan de håndterer de yngre. Og det krever gjerne en annen pedagogisk tilnærming på jentesiden. Jeg er usikker på hvor godt dette sitter i trenerkulturen i England. Jeg oppfatter at det er slike type mekanismer de leter etter her, sier Espelund til TV 2.

Tidligere generalsekretær i NFF, Karen Espelund.
Tidligere generalsekretær i NFF, Karen Espelund. Foto: Solum, Stian Lysberg

– Jeg er usikker på om diskriminering er det riktige ordet. Det er banale symbol, men virkemidler som kan medvirke til at flere rekrutteres. Det handler om å skape en dialog med denne gruppen. Det høres mer ut som positiv diskriminering. Av og til må det gjøres forskjell for å oppnå likeverd. Men om det er med de virkemidlene der, kan diskuteres, forteller hun.

Espelund, som har hatt ulike verv i både FIFA og UEFA, mener man heller burde ha fokus på langt mer grunnleggende ting i kvinnefotballen.

– Jenter har måttet spille i altfor store drakter og shortser i lang tid. Det så man når Norge reiste til VM i Canada i fjor. Da var ikke draktene tilpasset for kvinner. Den type ting er noe helt annet. Hva slags bilde ønsker man at fotballen skal ha? Jeg har flere ganger opplevd yngre jentelag spille i herrenes draktutstyr. Det er diskriminering, og det skjer i veldig mange klubber rundt om i Europa. Vi må ta dem på alvor. Jeg klarer derfor ikke å hisse meg opp over noen banale symbol, sier Espelund til TV 2.

Lik TV 2 Sporten på Facebook