FA vil øke kvinneandelen i fotball, men får kritikk for å være kjønnsdiskriminerende. Bildet er fra VM i Canada i 2015, etter at det engelske landslaget akkurat har scoret mot Norge.
FA vil øke kvinneandelen i fotball, men får kritikk for å være kjønnsdiskriminerende. Bildet er fra VM i Canada i 2015, etter at det engelske landslaget akkurat har scoret mot Norge. Foto: Marc DesRosiers

Nytt Fa-forslag får kritikk:

– Vi er ikke hjernedøde barbiedukker

Det Engelske Fotballforbundet (FA) får sterk kritikk for sin nye plan som skal øke kvinneandelen i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sosiale medier hagler reaksjonene mot forbundet etter at det nye forslaget ble lagt frem. FA blir blant annet anklaget for å være kjønnsdiskriminerende.

I dokumentet, som skal fungere som en veiledning for å rekruttere flere jenter inn i sporten, foreslår forbundet å gi jentene rosa dommerfløyter, fargefulle vester som lukter godt og å spille musikk under fotballøktene.

I planen heter det også at trenere bør ta seg Twitter-pause og at de bør la jentene ta seg tid til å sjekke mobiltelefonen i løpet av en treningsøkt.

Veiledningen til FA sier også at jenter bør bli tilbudt incentiver, som for eksempel lommespeil, kinobilletter og rosa hansker.

For å øke oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, bør det reklameres på steder hvor jentene oppholder seg. På kafeer eller på baksiden av toalettdører, foreslår FA.

Fornærmet
En skole fra den lille byen Durham i Nordøst-England har skrevet brev til FA-sjef Martin Glenn etter at planen ble lagt ut.

– Vi er ikke hjernedøde barbiedukker. Vi liker ikke alle samme farge, skriver elevene, ifølge Telegraph.

– Jeg ble helt forskrekket og lo faktisk høyt av noen av forslagene, sier rektor ved skolen, Carol Hughes.

Elevene føler seg fornærmet, og kaller de nye retningslinjene for en spøk.

– Jeg har spilt fotball i hagen med broren min siden jeg var tre år. Jeg elsker spillet, og trenger ikke en rosa vannflaske for å bli interessert, sier Grace på ti år.

FA skal doble kvinneandelen i fotball frem til 2020, fra grasrota til toppen.

– Dokumentet er rettet mot å engasjere jenter som i dag ikke spiller fotball. Det ble opprettet etter forskning på kvinnefotballen, med tilbakemeldinger fra både deltakere og ikke-deltakere. Det oppfordrer til en kreativ tilnærming for å øke deltakelsen, opplyser forbundet, ifølge Telegraph.

– Banale symbol
Norges Fotballforbunds første kvinnelige generalsekretær, Karen Espelund, har vært med på utviklingen av kvinnefotballen siden hun selv begynte sin fotballkarriere på 1970-tallet. Siden den gang spillet var forbeholdt guttene.

– Hva tenker du om FAs forslag?

– Det er prisverdig at man ser på hvordan man kan rekruttere enda flere, og at det sosiale aspektet vektlegges. Det kollektive er viktig i den gruppen. Sannsynligvis enda mer viktig enn hos gutter. Det er grunnleggende å ha trenere som vet hvordan de håndterer de yngre. Og det krever gjerne en annen pedagogisk tilnærming på jentesiden. Jeg er usikker på hvor godt dette sitter i trenerkulturen i England. Jeg oppfatter at det er slike type mekanismer de leter etter her, sier Espelund til TV 2.

Tidligere generalsekretær i NFF, Karen Espelund.
Tidligere generalsekretær i NFF, Karen Espelund. Foto: Solum, Stian Lysberg

– Jeg er usikker på om diskriminering er det riktige ordet. Det er banale symbol, men virkemidler som kan medvirke til at flere rekrutteres. Det handler om å skape en dialog med denne gruppen. Det høres mer ut som positiv diskriminering. Av og til må det gjøres forskjell for å oppnå likeverd. Men om det er med de virkemidlene der, kan diskuteres, forteller hun.

Espelund, som har hatt ulike verv i både FIFA og UEFA, mener man heller burde ha fokus på langt mer grunnleggende ting i kvinnefotballen.

– Jenter har måttet spille i altfor store drakter og shortser i lang tid. Det så man når Norge reiste til VM i Canada i fjor. Da var ikke draktene tilpasset for kvinner. Den type ting er noe helt annet. Hva slags bilde ønsker man at fotballen skal ha? Jeg har flere ganger opplevd yngre jentelag spille i herrenes draktutstyr. Det er diskriminering, og det skjer i veldig mange klubber rundt om i Europa. Vi må ta dem på alvor. Jeg klarer derfor ikke å hisse meg opp over noen banale symbol, sier Espelund til TV 2.