Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert minst to personer til terrororganisasjonen IS og for å ha lagt ting til rette for flere fremmedkrigere som reiste nedover til Syria. Saken er den første i sitt slag i Norge.

– Jeg har forsøkt å finne formildende elementer i denne saken. Men jeg kan ikke se at det foreligger noen, sa politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff fra PST i Oslo tingrett onsdag.

Aktor Frederik G. Ranke avsluttet onsdag sin prosedyre i Oslo tingrett med å legge ned påstand om at Hussain må dømmes til ti års fengsel. Den tidligere frontfiguren i Profetens Ummah sitter på tiltalebenken sammen med en 19 år gammel mann fra Groruddalen i Oslo. Ranke la ned påstand om tre års fengsel for den 19 år gamle konvertitten.

– Eier ikke troverdighet

19-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å bli medlem i IS. Han var 18 år da han ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria, i fjor sommer. Begge tiltalte avviser straffskyld.

Påtalemyndighetens hovedargument i prosedyren er at Ubaydullah Hussain har rekruttert personer til IS.

– Ubaydullah Hussain eier ikke troverdighet, sa aktor under prosedyren.

Aktoratets prosedyre startet tirsdag. Aktoratet mener Hussain har tilpasset sin forklaring i retten etter at han fikk innsyn i dokumentene i saken. I tillegg til rekruttering er den tidligere talsmannen for Profetens Ummah en deltager i IS.

Ifølge aktoratet har Hussain gitt moralsk boost til fremmedkrigere som tviler og satt dem i kontakt med norske advokater som kan fremme deres interesser. Ifølge påtalemyndigheten har Hussain sørget for at norske borgere har endt som lik i Syria.

Norskpakistanske Hussain var i mange år frontfigur i islamistgruppen Profetens Ummah. Han ble kjent for offentligheten etter en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden høsten 2012. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har Hussain vært en av de mest sentrale personene i det norske islamistmiljøet. (TV 2/NTB)