Seerne i sjokk etter Frikjent-slutten: Derfor måtte det ende slik

FRIKJENT-SLUTTEN: Henrik Rafaelsen og Nicolai Cleve Broch i rollene som Lars Hansteen og Aksel Nilsen i aller siste episode av Frikjent 2. 
FRIKJENT-SLUTTEN: Henrik Rafaelsen og Nicolai Cleve Broch i rollene som Lars Hansteen og Aksel Nilsen i aller siste episode av Frikjent 2.  Foto: Miso film / TV 2
Seerne reagerer med gråt og fortvilelse, og stopper Nicolai Cleve Broch på gata. Obs! Denne saken inneholder spoilers.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld gikk aller siste episode av Frikjent på TV 2. Dramaserien er med dette over for godt, og det endte nok ikke helt slik som publikum hadde håpet eller sett for seg.

– Jeg kan vel si det slik: Ingen er lunkne eller likegyldige til Frikjent-slutten. Noen gråter, mange er veldig opprørt, flere er skuffa og andre er sinte. Selv er jeg veldig stolt over slutten, sier hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch (41) til TV 2.

Obs! Denne artikkel inneholder spoilers. Dersom du ikke har sett den åttende episoden av serien ennå, må du slutte å lese nå!

Et bittert oppgjør

I den åttende episoden blir vi med til Lifjord for aller siste gang, der det 20 år gamle, uløste drapet på Karine endelig blir oppklart.

Lars forteller endelig sannheten til Aksel – at det var han som hadde skyld i at hans egen søster ble drept. Det var denne sannheten som var så brutal at datteren Helene tok sitt eget liv da hun fikk vite det, og det var dette William hadde sett, men som var for mørkt til å fortelles.

På vei til politistasjonen blir Lars og Aksel stoppet av Eva. Hun har stor påvirkningskraft på sønnen, og hindrer Aksel i å ta med Lars til politiet. Hun sverger at Lars aldri vil bli dømt så lenge hun lever.

Sjekk denne elleville Frikjent-parodien

Omgitt av iskald is er vi tilbake der serien startet – i et bittert oppgjør mellom Eva og Aksel.

– Aksel ofrer seg selv

Aksel er på vei til å gi opp og gå sin vei, men i et skjebnesvangert øyeblikk snur han, tenker seg nøye om – og skyter Eva.

Siden publikum kunne gå inn på TV 2 Sumo og se den siste episoden én uke før den gikk på TV, noe 134.000 seere har benyttet seg av, har skuespillerne og serieskaperne allerede før torsdagens sending fått en god følelse av hva publikum mener.

– Jeg har fått en mengde meldinger, og folk stopper meg på gata for å snakke om slutten. Mange synes også at den er helt fantastisk, men det er tydelig at mange føler en sorg for Aksel: Det handler jo om at folk ønsket at det skulle gå bra for han. Men Aksel gjør et valg i siste episode: Den eneste måten å sette broren sin fri på, er denne. Han ofrer seg selv, fordi han ikke vil at historien skal gjenta seg igjen. Erik sitter varetektsfengslet for et drap han ikke har begått, sier Nicolai Cleve Broch.

SLUTTEN: Nicolai Cleve Broch i rollen som Aksel Nilsen i Frikjent. Foto: Miso film / TV 2 
SLUTTEN: Nicolai Cleve Broch i rollen som Aksel Nilsen i Frikjent. Foto: Miso film / TV 2 

Det var fordi Aksel nektet å gi seg, men stadig fulgte saken videre på jakt etter sannheten, at Erik ble fengslet. Han er mistenkt for å ha drept den mye yngre kjæresten Helene. Han står i fare for å bli utsatt for akkurat det samme som han selv: Å bli stemplet som en morder av bygda.

– Aksel så ingen annen utvei

– Men det å skyte Eva er jo litt drastisk – er det ikke sannsynlig at han vil få Lars til å tilstå? Det burde jo være mulig å få myndighetene til å gjenoppta etterforskningen på annet vis?

– Alle piler peker feil vei, og ingen tror på Aksel lenger. Politimannen Kristoffersen tror han er en løgner og psykopat, advokaten Amina tror han er en drapsmann, moren har forlatt han og Hansteen-familien står sammen. Aksel tror at Eva vil holde William og Lars i sjakk. Han ser ingen utvei, og alt er bekmørkt. Og så må vi ikke glemme at han er en mann som lett tyr til vold, og som mangler impulskontroll, sier Cleve Broch.

– Siste scene henger så klart sammen med aler første episode i sesong 1. Aksel reiser ned for å bevise at han ikke er det alle tror han er, nemlig en morder. Han strever så fælt etter dette at han rett og slett ender opp med å bli nettopp det. Dette hever hele serien for meg, sier skuespilleren.

Publikum i sjokk

Seerne har reagert med både sorg, sinne og glede over avslutningen i sosiale medier.

Noen ble tydelig skuffet over slutten:

Andre ble begeistret for avslutningen:

Serieskaper Siv Rajendram Eliassen er ikke overrasket over det veldige engasjementet.

– Jeg skjønner at folk kan synes det er provoserende. Fiksjonen har, i en verden som ofte kan være urimelig, som rolle å bekrefte at rettferdigheten seirer. Men her gjør den ikke det. Folk har engasjert seg enormt i Aksels skjebne, mye takket være Nicolai Cleve Broch, og da er det ikke rart at de blir frustrerte. Det er en slags sorg for karakteren, og for at livet ikke alltid er rettferdig, sier hun.

OPPGJØRETS TIME: Nicolai Cleve Broch, Lena Endre og Henrik Rafaelsen. Foto: Miso Film / TV 2 
OPPGJØRETS TIME: Nicolai Cleve Broch, Lena Endre og Henrik Rafaelsen. Foto: Miso Film / TV 2 

Kunne valgt en «enklere» slutt

Likevel var det uaktuelt for serieskaperne å ende serien på noen annen måte.

– Vi kunne selvsagt løst det ved at Lars ble med til politistasjonen og tilsto drapet. Rettferdigheten hadde seiret, men det ville blitt en litt enkel slutt, og folk hadde tenkt: Jo, jeg skjønte jo at Lars var morderen, og det var det. Frikjent har, for oss, alltid vært et drama om Aksels psykologiske reise. Derfor var det riktig for oss at det slutter slik det gjør, sier Rajendram Eliassen.

Serieskaperne Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig har ikke gjort mye for å legge skjul på hvem drapsmannen var på slutten. Det er fordi serien ikke først og fremst handlet om å finne ut hvem som er drapsmannen, men å følge en mann som ofrer alt for å finne sannheten.

– Anna og jeg visste hele tiden at slutten måtte bli et oppgjør mellom Eva og Aksel. Og denne tanken om mannen som gjør alt for å bevise at han ikke er en morder, men ender med å bli det, var hele tiden med oss. Men vi var veldig i tvil om vi kunne regne det hjem. En så brutal slutt krever enormt mye både av skuespillere, foto og regi. Heldigvis hadde vi et så fantastisk team, at det lot seg gjøre, sier Rajendram Eliassen.

Gråt da de så scenen

Naturen har hele tiden vært sentral i serien, og i oppgjørets time vil mange legge merke til de fantastiske omgivelsene scenen utspiller seg på.

– Fotografen Gaute Gunnari kom med bilder av dette stedet, der snøfonnene var flere meter høye, og bilveien gikk igjennom. Det var det optimale stedet for slutten vår. Det var som et bilde på hele den psykologiske situasjonen Aksel befinner seg i: Et trangt, iskaldt sted der han ikke kommer seg videre, sier Rajendram Eliassen.

Publikum både hyller og hater slutten, men selv er serieskaperne veldig fornøyde med slutten:

– Jeg gråt da jeg så scenen første gang. En ting er å skrive det, men en annen ting er å klare å få det til på en så estetisk og overbevisende måte, slik som teamet vårt med Cecilie Mosli på regi klarte.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook